Prosessene er Statsbyggs utfordring

 
Prosessene er Statsbyggs utfordringBildet: Prosjektdirektør for Digibygg i Statsbygg, Jan Myhre, var tydelig på var at bransjen må få inn en ny yrkesgruppe som har den nødvendige kompetansen til å styre de store byggeprosessene. Foto: Odd Borgestrand
VA/VVS MØTEPLASS: - Skal byggebransjen holde tritt med den teknologiske utviklingen, holder det ikke å flikke på gamle modeller og løsninger. Vi må engasjere profesjonelle prosessdesignere som kan hjelpe oss med elefanten i rommet.

Av Odd Borgestrand

En meget engasjert prosjektdirektør for Digibygg i Statsbygg, Jan Myhre, var usedvanlig ærlig på at han med sin elektriker-bakgrunn hadde lite å stille opp med når temaet er digitale prosesser. Han delte sine bekymringer og visjoner under årets VA/VVS-Møteplass på Fornebu. Der var han også var tydelig på var at bransjen må få inn en ny yrkesgruppe som har den nødvendige kompetansen til å styre de store byggeprosessene.

Liten organisasjon- store visjoner
Digibygg består kun av tre medarbeidere, og er ikke en del av «linja» i Statsbygg. Det har vært helt avgjørende for å tenke innovative og digitale løsninger, mente Myhre.
Digibygg er et overordnet prosjekt som har som mål å fremme bruken av digitalisering og smart-teknologi i Statsbyggs byggeprosjekter.
Det pågår en rivende utvikling i teknologier og løsninger som vil påvirke bygg- og anleggsbransjen og samfunnet for øvrig. For Statsbygg er det viktig å ta aktiv styring og definere hvordan ny teknologi kan tas i bruk for å effektivisere våre prosesser og bidra til å oppfylle sin overordnete strategi. Statsbygg etablerte derfor prosjektet Digibygg i november 2016.

Plan, bygg, drift og bruker
Digibygg-prosjektet har fire fokusområder. Innen disse fire områdene vil det igangsettes små og store prosjekter og tiltak.

• DigiPLAN handler om planlegging, prosjektering og gjennomføring.
• DigiBYGG omfatter materialvalg, byggemetoder, logistikk, robotbruk, standardisering og fabrikkproduksjon)
• DigiDRIFT tar seg av sensorering, intelligens, fjernstyring og big data.
• DigiBRUKER  handler om vesentlige endringer i brukernes arbeidsform og –prosesser som har betydning for bygg og drift.

Digibygg vil i første omgang se på de mindre byggeprosjektene i Statsbygg, for å på denne måten innhente erfaringer. Digibygg er allerede involvert i flere byggeprosjekter, eksempelvis Vegtrafikkstasjonen på Gol, Hulda Garborgs hus ved UiS, Campus Remmen ved Høgskolen i Østfold, Høgskolen i Bergen, Bergen akuttsenter og Høgskolen i Oslo og Akershus.

Gått ut på dato?
Myhre stilte spørsmål ved hvorfor byggebransjen gjør det samme i morgen som de gjorde i går.
- Det handler ikke om tilgang til digitale løsninger, men våre avdankede prosesser og standarder og prosjektmodeller som er gått ut på dato for mange år siden.  Vi bruker kontraktsformer som ikke passer, men tilfører digitale komponenter. Da blir det uansett feil. Vi må virkelig ta tak i dette. Vår oppgave er å tilrettelegge for å ta i bruk moderne teknologi. Vi har masse digitale verktøy. Nå er det tid for å sette disse inn i digitale prosesser som kommuniserer med hverandre, sa en engasjert Statsbygg-leder.

Perfekte bygg
- Vi må bli enig om hvilken plattform vi skal ha, hvilke verktøy som skal benyttes og hvilke prosesser som skal benyttes. Vi må få inn IT-eksperter som kan gjøre denne jobben, og ikke rådgivere eller entreprenører som ikke har denne kompetansen.
Det er et tankekors at vi til dags dato ikke har mottatt «det perfekte bygg». Det tar alltid et år å få kjørt inn et nytt bygg.  Mange klager på entreprenørene og bygningsarbeidere som slurver i gjennomføringen. Jeg mener hovedutfordringen ligger hos oss selv. Vi må få teknologien til å fungere i våre egne bygg, sa prosjektdirektør Jan Myhre.

Han var tydelig på at Statsbygg som en av de største byggherrene en premissgiver for utviklingen. Derfor involverer de nå en rekke aktører for å utvikle nye metoder for planlegging, bygging og drift av heldigitale byggeprosjekter; løsninger som tar høyde for teknologiske nyvinninger og arbeidsprosesser som foreløpig ikke er kjent.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår