Reduserer støtten til mange elvarebiler – kaller det en gladsak

 
Reduserer støtten til mange elvarebiler – kaller det en gladsakEt økende utvalg elvarebiler og prisutvikling i markedet gjør at Enova endrer til automatisk beregnet støttesats per bilmodell.
Mandag 23. november justerer Enova det populære støttetilbudet for innkjøp av elektriske varebiler. Støttesatser tilpasset hver bilmodell skal gi et mer rettferdig, robust og effektivt virkemiddel i den grønne omstillingen av næringstransporten.

– I et år hvor salget av varebiler har gått ned med over 20 prosent*, øker salget av elektriske varebiler. Siden vi lanserte næringslivsstøtten til innkjøp av elvarebiler i august 2019, har vi gitt tilsagn om støtte til over ti tusen biler til nær sagt alle typer bedrifter over hele landet. Det vitner om stor interesse i næringslivet for å legge om til utslippsfri varetransport, sier markedsdirektør Øyvind Leistad i Enova.

Automatisk støttesats per bilmodell
Enova går nå bort fra løsningen med tre faste støttesatser basert på bilenes motorkraft, til fordel for egne satser for hver bilmodell.

– Støttetilbudet vårt til elvarebiler har siden starten vært automatisert, hvor man får svar på søknaden umiddelbart, uten manuell saksbehandling. Nå automatiserer vi også støttesatsene, med daglige oppdateringer ut fra eventuelle endringer i listepriser. Støtte tilpasset hver bilmodell gir et enda mer treffsikkert virkemiddel og rettferdig konkurranse bilmodellene imellom, sier markedsdirektøren.

Sjekk de nye satsene for hver enkelt bil i eget regneark nederst.

Å søke om støtte har dessuten blitt enda enklere: Du ber bilforhandleren søke for deg når du bestiller bilen. Alt du behøver å gjøre er å bekrefte søknaden på mobilen.

– Positivt med lavere støttesatser
Støttenivået styres heretter automatisk av ekstrakostnaden med å velge en elvarebil fremfor en tilsvarende varebil med forbrenningsmotor. Noen bilmodeller får høyere støttesats enn tidligere, mens andre i ulik grad går ned i støtte.

– Selv om det nok kan oppleves negativt i de tilfellene hvor støttesatsene går nedover, er det faktisk en gladsak for markedet, for det bærer bud om at elvarebiler er i ferd med å bli konkurransedyktige på pris. Snøballen har begynt å rulle, og det er en tydelig utvikling både på salgstallene, prissetting og bredden i modellutvalget, forklarer Leistad i Enova.

For ordens skyld: Støtte innvilget gjennom forrige ordning er fortsatt gyldig, med det støttenivået og de vilkår som gjaldt på tilsagnstidspunktet.

*Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikkens salgstall for oktober. Antall solgte varebiler, uavhengig av drivlinje, har gått ned 20,4 prosent siste 12 måneder. Salget av elvarebiler har i samme periode økt med 4,2 prosent.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår