Rekordresultater for norsk næringsliv

 
Rekordresultater for norsk næringslivIllustrasjonsbilde: AS Norge -tallene fra Dun & Bradstreet viser at den norske gjennomsnittsbedriften oppnådde hele 7,2 prosent av omsetningen i overskudd siste hele regnskapsår. Det er rekord.
Den norske gjennomsnittsbedriften oppnådde hele 7,2 prosent av omsetningen i overskudd siste hele regnskapsår.

– Når pandemien inntraff var det vel ingen som ville tro at næringslivet skulle tjene mer penger og få økt egenkapitalen, men det var nettopp det som skjedde, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Dun & Bradstreet i en pressemelding.

Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode), som er verdensledende tilbyder av data og analyser for forretningsbeslutninger, har analysert regnskapene til 135 154 aksjeselskaper med omsetning på over en million kroner. Disse tallene kalles AS Norge-tallene fordi det er en slags fasit på hvordan det har gått i et samlet næringsliv ved siste avlagte årsregnskap. I gjennomsnitt har resultatgraden, som er overskuddet i prosent av omsetningen, gått opp fra 5,4 i 2019 til hele 7,2 prosent i 2020, som er siste hele regnskapsår.

– I løpet av de åtte årene vi har analysert norske regnskaper er dette det desidert beste resultatet, men jeg er også ganske sikker på at det aldri har vært mer lønnsomt å drive aksjeselskap i Norge enn i 2020 – vel og merke for størstedelen av næringslivet. Enkelte hadde det veldig tøft. Rekordresultatene kom på tross av pandemien som medførte store problemer for deler av næringslivet, sier Per Einar Ruud i Dun.

Mer solide bedrifter

Egenkapitalandelen viser soliditeten til selskapet og hvor godt rustet virksomheten er til å møte nedgangstider. Denne er også på et rekordhøyt nivå og har gått opp fra 30,9 til 32,5 prosent for gjennomsnittsbedriften.

– Norske bedriftseiere har vist ansvarlighet og tatt ut lite utbytte, og heller spart penger i bedriftene gjennom pandemien. Det gjør norske bedrifter veldig solide. Våre konkursstatistikker viser også at det er få som går overende for tiden, sier Ruud, som frykter det kan snu neste år: Det er en mulighet for at egenkapitalandelen vil gå noe ned neste år, da det blir en kraftig økning i beskatningen av utbytte og formue. Det kan tvinge eiere til å ta ut penger av bedriftene for å betale skatt, sier han.

Kompensasjon ga overskudd

Analysen viser at omsetningen i gjennomsnitt falt med 2,6 prosent, samtidig som driftskostnadene falt med 4,4 prosent. Det vil normalt bidra til at resultatgraden forsterkes.

–­ Men den viktigste årsaken til de gode resultatene er nok at bedrifter som kunne dokumentere omsetningsnedgang i 2020 kunne få kompensert en stor del av de faste kostnadene gjennom den såkalte kompensasjonsordningen. Noen vil kanskje spørre seg om kompensasjonsordningen var for god siden overskuddene har økt gjennom pandemien. Men ingen visste vel egentlig om bedriftene ville overleve når ordningen ble innført og permitteringene kom. Dessuten får jo staten mye tilbake igjen gjennom skatt på overskudd og utbytte. Tallene våre viser at vi nå har et rekordsterkt næringsliv. Alternativet hvor levedyktige bedrifter hadde gått overende hadde vært mye verre, sier Ruud.

 

Om AS Norge-tallene:

Ved å slå sammen og analysere alle regnskapene for norske bedrifter med over en million i omsetning kan man se ”fasiten” for et samlet norsk næringsliv. Dette kalles ”AS Norge- tallene” og utgis av Dun & Bradstreet årlig. Analysen er basert på regnskapene for 2020, som i år hadde forsinket frist for levering til 30. september.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår