Rekrutteringsrekord i Vestfold

 
Rekrutteringsrekord i VestfoldBildet: Joachim Myhre (t.v.) og Daniel Larsen, begge lærlinger hos Gran VVS AS (for øvrig Årets Lærebedrift 2020). Med besøksforbud på byggeplass på grunn av smittefare ble det utviklingssamtale på kafé i stedet. Foto: Elin Moer Brænne.
- Rekrutteringen av rørleggere i Vestfold har aldri vært bedre enn under pandemien, selv om vår aktivitet har vært noe begrenset grunnet den aktuelle situasjonen.

Av Odd Borgestrand

Det sier daglig leder og rørleggermester ved RørNorges opplæringskontor i Vestfold, Elin Moer Brænne. Hun tror mange søker seg til faget fordi dette er et trygt yrke, og nå er det faktisk mangel på rørleggere i Vestfold. Ved årsskiftet var det drøyt 100 løpende lærlingekontrakter i regi av opplæringskontoret i Vestfold. Både i 2020 og 2021 ble det tegnet 38 nye kontrakter, der majoriteten er voksne lærlinger.  

Førstelinjetjenesten

- Blant søkerne har vi unge mennesker med utdanning fra gullsmedfaget, bakere, elektrikere, helsearbeidere, tømrere og faktisk også en høyskolelektor i litteratur fra Libanon. Sistnevne fikk ikke jobb i eget fag og er i dag rørlegger i Vestfold, forteller den engasjerte rørleggermesteren ved Vestfoldkontoret til RørNorge.
Hun legger til at det er økende grad av rekruttering fra VG1. Dette skyldes at Vestfold bare har én klasse i VG2 i rørleggerfaget.
- Vi er førstelinjetjenesten. Det er vi som er ute i bedriftene og bidrar på ulike måter, mener Elin. 
Hun trekker fram jobben med å søke om opplæringsmidler til elever som trenger ekstra oppfølging.

100.000 kroner i koronamidler

- Et ferskt eksempel er innvilget søknad fra fylket på midler til norskundervisning for en lærling som trenger bedre norskkunnskaper. Her fikk vi nylig nærmere 100.000 kroner i koronamidler. Uten vårt engasjement ville nok ikke denne lærlingen fått denne muligheten. Vi samarbeider godt med rørleggerbedriftene i vårt fylke fordi vi både er lokalkontor for RørNorge og opplæringskontor. Derfor kan vi bidra på en rekke områder, understreker hun, og legger til at den største utfordringen under pandemien har vært å følge opp lærlingene ute i bedrift. 
- Flere bedrifter har innført besøksforbud og dermed må vi ta lærlingene ut av bedriften for å gi dem den teoriundervisningen de har krav på, forteller hun.

Stabilt i nord

- Jeg tror mange bedrifter har sett at det er en god investering å rekruttere egne lærlinger framfor å satse på innleid arbeidskraft. 
Det sier daglig leder ved ORiN, opplæringskontoret for Nord-Norge, Merete Larsen. 
ORiN har ved årsskiftet 100 løpende lærlingekontrakter, og dette er et tall som har holdt seg stabilt de siste årene. Av de 100 lærlingene som nå er under utdanning er 40 voksne lærlinger med ulik bakgrunn. Blant disse er det flere tømrere, maskinførere, butikkmedarbeidere eller unge innen fiskeri.
- Rørleggeryrket er et allsidig yrke, og jeg forstår at unge mennesker som ikke trives i det yrket de egentlig valgte i stedet velger å bli rørlegger. Dersom vi skal oppnå målet om å rekruttere 700 unge hvert år er det nødvendig å ta inn voksne lærlinger også, mener Merete Larsen.

Bildet: Merete Larsen sammen med faglærer ved Polarsirkelen videregående skole, Bjørn Lasse Pedersen og elevene Julianne Thomassen, Thea Stien og Kaja Huka Johannesen. Foto: ORiN

Gode plattformer 

- Personlig tror jeg nettopp pandemien har vært med å forsterke innsatsen på lærlingeordningen. Til tross for korona-situasonen har opplæringen fungert godt i Nord-Norge. Dette fordi Ifag og e-læringsplattformene har vist seg å være gode verktøy. En del av den egenutviklede opplæringen er også digitalisert, og TEAMS har vist seg å fungere godt, forteller Merete Larsen. 
- Dette vil vi fortsette med også når situasjonen igjen blir mer normal.  Den digitale undervisningen blir likevel et supplement til de fysiske møtene ute i bedriftene. Bedriftene rundt om i landsdelen fortjener å få besøk selv om avstandene er noe større enn i andre deler av landet. Vi blir dessuten tatt veldig godt imot, understreker hun. 

Faglig støtte fra RørNorge

Merete er godt fornøyd med faglig støtte fra RørNorge sentralt, både når det gjelder kursmateriell og praktisk informasjon om håndtering av korona-reglene.  
- Dette har vært nyttig både ut mot den enkelte medlemsbedrift og hver enkelt lærling.  Jeg syns også vi sammen med medlemsbedriftene har klart å følge opp den enkelte lærling på en god måte, selv om enkelte kurs ikke har latt seg gjennomføre slik vi normalt ville gjort. I disse to årene har vi likevel klart å gjennomføre alle svenneprøver på en trygg og god måte. Nå håper jeg at situasjonen vil normalisere seg, og skal jeg se inn i spåkula håper jeg vår verden vil være trygg og god rundt påsketider, avslutter en alltid optimistisk Merete Larsen. 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår