Robot tar rengjøringen i vanntuneller

 
Robot tar rengjøringen i vanntunellerDen nye vannroboten under testing i vanntunell i Bergen. Skjermbilde fra dagens digitale innovasjonskonferanse for vannbransjen.
VANNBRANSJENS INNOVASJONSKONFERANSE 2020: Dersom operatørenes sikkerhet står i fare er det mulig å ta i bruk robot til rensing av vannbassenger og tuneller. Etter flere års utviklingsarbeid nærmer dette seg nå en realitet i Bergen og fire samarbeidskommuner.

Av Odd Borgestrand

Seksjonsleder for Vanndistribusjon i Bergen Vann KF, Christian Mack, presenterte den innovative løsningen med en robot som kan rengjøre vannbasseng der tradisjonelle metoder ikke er mulig.

I dag er det ikke systematisk rengjøring av vanntunneler i noen av landets kommuner, og den tradisjonelle framgangsmåten er manuell rengjøring. Tidkrevende og kostbare forberedelser med undersøkelser av geolog og sikring av fjellet i forkant, gjør at enkelte av dagens vanntunneler ikke har vært rengjort siden de ble tatt i bruk på midten av 1950-tallet. Med Askøy-katastrofen i bakhodet er det viktig at høydebassenger og tuneller blir overvåket.

Stor og krevende jobb
Utfordringen har først og fremst vært overføringstunellene i variert topografi. I mange norske kommuner er det sprengt ut tunnelbassenger som fungerer som reservoarer for kommunenes vannforsyning. Særlig vanntunnelene knyttet til de store byene er svært store.

I Bergen alene er det til sammen 18,7 kilometer med vanntunnel fordelt over 22 tunneler, med et totalt volum på 250 000 kubikkmeter. 

Det er totalt 34 høydebassenger i Bergen, og i syv av disse er det spesielle utfordringer. Det handler først og fremst om sikkerhet for mannskapene som skal foreta rengjøringen.

Derfor ble det utviklet en robot som kan jobbe mens distribusjonen pågår. Fire kommuner har gått sammen med Bergen om dette prosjektet. Det er generelt fokus på sårbarheten for vannkvalitet i høydebasseng. Tidsmessig er det rett tid for dette prosjektet, mente Christian Mack.

Tidlige forsøk med prototypen viser at det vil være mulig å pumpe opp sedimentene som over tid samler seg i de lange rent-vanns tunnelene..

For å finansiere utviklingsprosjektet har de kommunale vannforetakene i samarbeidsgruppen Oslo, Trondheim, Bærum kommuner og Bergen Vann KF gitt et økonomisk bidrag til W. Giertsen Vannteknologi i et felles, offentlig/privat innovasjonssamarbeid.

Fysiske begrensninger
Det er fysiske begrensninger i de ulike tunellene, og det er også fysiske krav for selve rengjøringen. Derfor har det tatt tid å utvikle utstyr og system. Systemet består av en kontrollvogn med en pilotboks som kjører ROVen. Selve trommelen for slangen er på 1,4 kilometer. Kjøretøyet har en kraftig vannpumpe, styringsmekanisme og drifter på seks hjul.

Systemene ble testet i sommer, der vannkvalitet var hovedfokus.
-Vi skal være sikker på at drikkevannskvaliteten ikke forringes under arbeidene før vi sjekker funksjonaliteten, fortalte seksjonslederen i Bergen Vann KF.

Utslippet fra maskinen er 50 kubikk med vann i timen. Dette går enten til avløp eller et vassdrag. Rensing av en tunell på drøye kilometeren vil ta fra to til fire uker, og den største utfordringen er selve riggingen, forklarte Christian Mack.

Dette har vært et spennende og unikt prosjekt. Det vil ta 3-4 år å rengjøre de syv aktuelle tunellene.

Prosjektet har fått kommunal støtte mens W. Giertsen Vannteknologi har tatt hovedkostnaden. Utstyret er leaset og selve det fysiske arbeidet utføres av operatører fra W.Giertsen.

Ny forskrift krever rengjøring
Det er fire år siden regjeringen sendte ut sin foreløpig siste forskrift om drikkevann ut på høring.  Den satte krav til systematisk og rutinemessig renhold av slike basseng. 

Den fjernstyrte robot kan rengjøre, inspisere og ta prøver i vanntunneler, uten at denne må tappes ned eller tas ut av drift. En robot av denne typen vil kunne utføre jobben både over og under vann, uten fare for liv og helse, og uten kostbare geologiske vurderinger og sikring i forkant.  Gjennom robotisering av jobben vil den bli utført raskere, rimeligere og sikrere, og helt uten risiko for mennesker.

Behovet for å rengjøre vanntunneler gjelder for samtlige kommuner rundt om i landet. Med den nye vannforskriften som er trådt i kraft kan en robotisering av denne tjenesten være trygg, sikker og effektiv ifølge Bergen Vann KF.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår