- Rørbransjen har tatt smittevern på alvor

 
- Rørbransjen har tatt smittevern på alvorIllustrasjonsbilde. Foto: Rørentreprenørene Norge
BRANSJEKOMMENTAR: - Utviklet materiell og gode rutiner har vært en viktig bidragsyter til at medlemsbedriftene våre har kunnet opprettholde fortsatt drift under pandemien.

Av Oddgeir Tobiassen,
direktør for kompetanse og utvikling i Rørentreprenørene Norge 

2020 ble et svært spesielt år også for rørbransjen. Siden 12. mars 2020 har vi stått i en pandemi, men vi har klart å holde hjulene godt i gang gjennom å ta smittevern på alvor.

Oppdatert og aktuell informasjon

Sammen med Byggenæringens Landsforening (BNL) har Rørentreprenørene Norge tilrettelagt og utviklet rutiner, sjekklister og andre hjelpemidler for byggenæringen og rørbransjen.
Som bransjeforening i NHO fellesskapet har medlemsbedriftene til enhver tid tilgang til oppdatert og aktuell informasjon koronapandemien. Rutiner, sjekklister og andre hjelpemidler for smittevern for serviceoppdrag, smittevern på bygge- og anleggsoppdrag og andre hjelpemidler for fortsatt drift har vært avgjørende.

Gratis smittevernkurs

I et samarbeid med Datapower Learning, Rørentreprenørene Norge og Byggmesterforbundet er det utviklet et e-læringskurs for smittevern. Kurset er ment å være en bidragsyter for å hjelpe alle ansatte til å holde smitteverns-fanen høyt, også når folk ellers slapper mer av. Målet må være at ingen i bedriften skal oppleve å bli smittet på jobb, eller smitte andre på jobb. Smittevernkurset er bransjetilpasset av Rørentreprenørene Norge og bygger på BNL sine anbefalinger om smittevern på byggeplasser. Kurset vil til enhver tid oppdateres i tråd med Folkehelseinstituttets anbefalinger. Nettkurset tar en liten time å gjennomføre og avsluttes med en test. Alle som består testen, får utstedt kursbevis. Ved årsskiftet hadde i overkant av 1500 personer gjennomført kurset og tilbudet vil i alle fall være tilgjengelig ut første halvår 2021.

Tilnærmet normal kursaktivitet

Opplæringskontorene har tilrettelagt undervisningen på en slik måte at smittevern har blitt ivaretatt på en god og forsvarlig måte. Kursaktiviteten har vært tilnærmet normal og svenneprøvene har stort sett også blitt gjennomført som planlagt over hele landet. Rørbransjens digitale opplæringsprogram iFag/e-læring har også vært en viktig bidragsyter for å kunne opprettholde tilfredsstillende undervisnings- og kursaktivitet for våre lærlinger. IFag er godt innarbeidet i bransjen og samtlige av våre opplæringskontor benytter programmet. I samarbeid med Datapower Learning utviklet vi første versjon for mer enn 15 år siden. Undervisningen på videregående nivå, mesterutdanning og Teknisk Fagskole, har også blitt gjennomført som normalt på digitale plattformer. Vårt utdanningstilbud via www.blimester.com gjennomføres også digitalt i «normale» tider, mens fagskolene bruker andre plattformer som Teams, Zoom ol.

Smittevernkurs for lærlinger

Smittevernkurset ligger også som en egen modul i rørbransjens digitale opplæringsprogram Ifag. Mange av våre opplæringskontor krever at lærlingene gjennomfører kurset før de starter undervisning noe som er en viktig bidragsyter for forebygging av smitte i bransjen. Yrkes- og utdanningsmessene for 2021 måtte avlyses grunnet Covid-19. Derfor har vi tenkt alternativt og utviklet en digital utdanningsstand for rørleggerfaget. Alle våre opplæringskontor deltar på dette, og de neste seks ukene er «Bli Rørlegger» å finne på nasjonal utdanningsmesse på nett.  Opplæringskontorene våre deler på å snakke med ungdommer i de 24 dagene messen varer, ut fra hvor elevene kommer fra. Vi skal prøve å hjelpe så mange ungdommer vi kan til å se hvor mange muligheter som finnes i rørleggeryrket. En nyskapende og spennende rekrutteringsform som så langt er blitt positivt mottatt.

Økt digitaliseringskompetanse

Det er likevel godt å ha lagt bak seg et spesielt år, med til dels inngripende bestemmelser for både faglige aktiviteter og sosiale sammenkomster. Selv om smittetallene akkurat nå ikke er spesielt oppløftende, tror vi disse synker og at vi igjen kan møtes omtrent som før pandemien. Heldigvis er vaksinasjonen i gang i Norge og vi håper vi kan ha normal aktivitet igjen, i alle fall til høsten. Selv om Korona-pandemien har vært krevende for de fleste, har den også hatt positive effekter - som økt digitaliseringskompetanse for hele byggenæringen. Dette vil sannsynligvis medføre at vi i fremtiden vil drive rekrutterings – og kompetanseutviklingen i rørleggerbransjen på en annerledes og kanskje mer effektiv måte enn før pandemien?

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår