Rørleggerjentene har gått opp løypa

 
Rørleggerjentene har gått opp løypaBildet: Fagsjef i Rørentreprenørene Norge og leder av Ingeborg-nettverket, Eli Heyerdahl Eide, kom med flere klare meldinger til NBL-direktør Jon Sandnes, og roste ham samtidig for initiativet til bransjefokus på rekruttering og kvinners selvfølgelige plass i norsk byggenæring. Foto: Odd Borgestrand.
Fagsjef i Rørentreprenørene Norge og leder av Ingeborg-nettverket, Eli Heyerdahl Eide, er svært fornøyd med at hele byggenæringen nå setter et tydelig fokus på kvinner i byggenæringen. Det var Rørentreprenørene Norge som først tok tak i kvinners rolle i rørbransjen, og nå håper hun hele bygg- og anleggsbransjen følger opp.

Av Odd Borgestrand

Konferansen «Kvinner i Byggenæringen» samlet 100 deltakere, der 80 prosent var kvinner.  BNL hadde håpet på flere mannlige ledere i salen, for det er de som må ta tak for å øke kvinneandelen og sikre at kvinner blir tatt godt imot i bransjen. Fagsjef Eli Heyerdahl Eide, mener jentene som allerede er i bransjen må være «ambassadører» og rollemodeller.
- I Bergen reiser flere rørleggerjenter rundt på skolene og forteller om jobben sin i rørleggerfaget. Vi må fremme og løfte byggebransjen generelt. Dagens situasjon med at bare to prosent av landets rørleggere er jenter, tre prosent er rørleggere og seks prosent er funksjonærer er alt for dårlig i 2019, mener hun.

Positiv pådriver
Ingeborg-nettverket, oppkalt etter landets første kvinnelige rørlegger, Ingeborg Markussen, har nå 590 medlemmer i sin lukkede Facebook-gruppe, og stadig nye søker om å bli med. Eli Heyerdahl Eide var derfor en selvfølgelig foredragsholder under konferansen i Oslo. Rørentreprenørene Norge har gått opp løypa for mange praktiske fag
- Dersom vi skal oppnå en bedre kjønnsbalanse må vi framstå som en positiv pådriver som også får gutta til å forstå at det gagner dem også. For å beholde jentene må vi tilrettelegge for erfaringsutveksling, kompetanseheving og personlig utvikling. Det er viktig at lederne går foran. Det må være lov å si hvor skapet skal stå. Vi skal ikke ha flere nakenkalendere fra leverandører. Vi må gjøre noen grep både når det gjelder arbeidstider og sosiale forhold. Byggenæringen må legge til rette for gode garderobeforhold, og BNL må bidra til å profilere kvinnelige rollemodeller og normalisere kvinners plass i alle bedrifter knyttet til bransjen, sa Eli Heyerdahl Eide, som var tydelig på at jentene må inngå allianser og samarbeide med guttene på sine arbeidsplasser.

Mangfold en nødvendighet
Administrerende direktør Grete Aspelund i Sweco Norge mener mangfold er en nødvendighet for å lykkes.
- Vi lever i et likestilt land, men dette gjenspeiles ikke i byggenæringen.  Bedrifter med mangfold i ledelse og styrer har et konkurransefortrinn både når det gjelder bærekraft og innovasjon. Det forutsetter kvinner i hele organisasjonen, mente hun. Som kvinne og sosialantropolog har hun en uvanlig bakgrunn for jobben som direktør i et av landets største rådgiverselskaper.

- Jeg er opptatt av å bryte mønstre og oppdage talenter. Vi må bruke vår posisjon til å hjelpe andre kvinner opp og fram.  Kvinner forventer å bli spurt og må overtales for å ta et oppdrag, mens menn gjerne rekker opp hånda og melder seg til tjeneste. Det er en viktig forskjell som vi må gjøre noe med, mente hun.
- I Sweco Norge er det nå 30 prosent kvinner, mens styret består av 42 prosent. Kvinneandelen blant medarbeidere skal i løpet av 2020 opp i 40 prosent. For å nå viktige mål i byggenæringen med det legges opp til en mer fleksibel arbeidstid.  Det er ikke alle kvinner som kan møte på en byggeplass klokken 07.00 om morgenen. Her har rådgivende ingeniører et fortrinn sammenlignet med andre yrkesgrupper, innrømmet hun.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår