Rørleggerjentene havner bakerst i jobbkøen

 
Rørleggerjentene havner bakerst i jobbkøenIllustrasjonsbilde
– De flinkeste rørleggerjentene får jobb etter de dårligste guttene, sier fagsjef for energi og miljø hos Rørentreprenørene, Eli Heyerdahl Eide.

Av Mona Sprenger

Hun minner om at vi tross alt lever i 2018.

– Det vi ser er at jenter som utdanner seg til rørlegger ofte blir satt til enkle jobber og må jobbe mye hardere enn gutta, for å vise at de duger. Selv de dårligste guttene med mye fravær på videregående får jobb før jentene. Dette går ikke an. Vår bransje må klare å plukke til seg de beste folka uavhengig av kjønn, sier fagsjefen.

Mål om 20 prosent kvinner
Heyerdahl Eide mener at holdningene er litt annerledes hos den yngre garde.

– Forskning er klar på at bedrifter med ledelse med mer enn 20 prosent kvinner har bedre lønnsomhet enn bedrifter som kun har menn i ledelsen. Vi må sette oss et mål om 20 prosent kvinner blant utførende rørleggere. Jeg er helt sikker på at de bedriftene som setter seg tydelige mål om bedre kjønnsbalanse også får bedre resultater, sier fagsjefen.

Kvinnenettverk
Heyerdahl Eide tok i 2016 initiativ til å starte Rørbransjens kvinnenettverk.
– Vi har nå fått 485 medlemmer. Nettverket er for kvinner som jobber i rørbransjen, enten det er på administrativt nivå eller som fagarbeidere. Vi har et stort behov for bedre kjønnsbalanse i rørbransjen, sier Eide.
Hun fortsetter:
– Kvinner i rørbransjen er en viktig ressurs i jobben med å bidra til holdningsendringer i bransjen. Tenk alt vi kan oppnå, når alle medlemmene i Ingeborg-Nettverket framsnakker kvinner og pusher egne bedrifter til å gjøre noe med kjønnsbalansen, sier Eide.
Hun forteller at det er et stort problem at mange jenter som utdanner seg til rørlegger forsvinner ut av bransjen etter en tid.

Viktig rollemodell
Ingeborg-nettverk har fått sitt navn etter den første kvinnelige rørleggermesteren i Norge, Ingeborg Markussen. Hun drev rørleggerfirma med over 30 ansatte i Drammen sammen med ektemannen, men da han døde fikk hun beskjed om at hun måtte bli rørlegger for å kunne drive firmaet videre. Hun fikk mesterbrev i 1967 i en alder av 61 år, etter å ha drevet i åtte år på en innleid rørleggermesters papirer.
– Markussen var en foregangskvinne og en viktig rollemodell. Vi vil jobbe for at flere jenter og kvinner oppdager hvilke flotte yrkesmuligheter som finnes innen faget og bransjen vår, sier Heyerdahl Eide.

Fokus på rørleggerjentene
Siden nettverket ble dannet har det blitt arrangert flere samlinger i flere byer i landet.
– Vi har hatt fokus på rørleggerjentene. Vi ser at jentene setter stor pris på å bli kjent med hverandre, da dette er en bransje som er sterkt dominert av menn. Kun 1,47 prosent er kvinner, da sier det seg selv at mange jobber kun med menn. 

Attraktiv jobb
Heyerdahl Eide er opptatt av at alle slags jenter er og kan bli rørleggere.
– Det er ikke slik at det er bare jenter som er veldig tøffe, liker å mekke biler og spiller fotball som er rørleggere. Her finner du alle sorter jenter. Det er viktig for rekrutteringen å normalisere jenter plass i rør-Norge.
Heyerdahl Eide forteller at mange av rørleggerjentene har bakgrunn fra andre yrker.
– Det vi ser er at mange har gjort noe annet først. Dette er jenter som vil jobbe praktisk og få en godt betalt jobb.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår