- Særnorsk setter stopper for innovasjon

 
- Særnorsk setter stopper for innovasjonBildet: Produktsjef tekniske produkter i Geberit, Odd Skriden. Foto: Odd Borgestrand
- Norsk regelverk basert på gamle løsninger fra 90-tallet er til hinder for innovasjon i VVS-bransjen. Samtidig må vi innrømme at mange produsenter har vært for tilbakeholdne med samarbeid for å finne de smarte og framtidsrettede løsningene.

Av Odd Borgestrand

Det sier produktsjef tekniske produkter i Geberit, Odd Skriden, til VVS aktuelt. De siste årene er det kommet en rekke produkter og løsninger på det internasjonale markedet både med tanke på vannskadesikkerhet og kvalitative løsninger på vannbaserte produkter, enten det handler om drikkevann eller vann til sanitære formål.

Skriden mener utfordringen er at Sintef Byggforsk holder for lenge på etablerte løsninger uten å revidere eller endre noe.
- Når Direktoratet for byggkvalitet så tar disse anbefalinger inn i sitt regelverk, så blir det et krav om hvordan man skal bygge sanitæranlegg. Disse kravene setter en stopper for innovative løsninger som kan gi oss et bedre resultat, sier Skriden.

Han legger ikke skjul på at reglene for innbygging av sisterner er blitt en hodepine for Geberit og de andre aktørene i dette segmentet. 

- Det norske regelverket er vanskelig å forstå ut fra vannskadeperspektivet. Innbyggingssisterner er tette, men likevel må norske rørleggere lage spesialkonstruerte kasser. Kravet om at det skal være spalte i vegg fra innbygde sisterner ut i rom med sluk volder også problemer. Geberit har fulgt Sintef Byggforsk sine anbefalinger om å sette sisterna inn i et membransmurt fakk inn i veggen. Membranen dekker da baksiden og sideveggene.  Utfordringen er spalten under sisterna, der vann som renner inn fra baderommet kan forårsake kondens opp på sisternetanken, og i tillegg også forårsake sopp og råte i eventuelt treverk, sier Skriden til VVS aktuelt.

- Derfor er vi ikke glad i denne spalteåpningen som Sintef Byggforsk krever. Likevel må vi akseptere denne anbefalte byggemetoden, selv om vår erfaring er at byggefeil forårsaker våtromsskader.
Alt ansvar for lekkasjesikring er av enkelte byggaktører lagt over på rørlegger fordi Sintef har godkjent tilleggsutstyr med beskrivelse av montasjeveiledning. Rørleggerne har sett muligheten for enkel montering og har dermed også tatt ansvar for lekkasjesikring, forklarer Skriden.

I 2016 besluttet Sintef Byggforsk at ingen sisterner ville få teknisk godkjenning med uttalelse om TEK 10 løsninger. De godkjenningene som i dag er på markedet vil ikke bli fornyet etter at femårs-godkjenningen er avsluttet. Et krav om at alle sisterner skal ha teknisk godkjenning er også nytt, i dag holder det med et produktsertifikat.

- Geberit kom fram til sin egen løsning på utfordringene. Nå sier Sintef Byggforsk at en sisterne skal skiftes forfra. Derfor har Geberit nå spesialprodusert en sisterneløsning for det norske markedet. Produktet har fått navnet Duofix TEK.  En membranduk, fabrikkmontert på en omsluttende plastkasse smøres på veggen rundt frontplata og dermed blir den en enhet med veggen. Når frontplata er flislagt vil et firkantet flismønster kunne dekke plata. Sisterna kan dermed skiftes forfra, for å imøtekomme Sintef Byggforsk sitt nye krav.  Geberit har utviklet en rekke patenter i forbindelse med den nye monteringsmetoden, forteller Skriden.

- Det var komplisert å forklare våre kolleger i Sveits at vi må ha en ekstra lekkasjesikring på sisterna for det norske markedet. Geberit har produsert det konsernet mener er verdens sikreste sisterne i helstøpt plastmateriale. Det eksisterer ingen skjøter, og eneste mulighet for lekkasje er at det bores hull under montering, forklarer Skriden. 

Diskusjonen omkring de trygge og gode løsningene på tappevannssystemer og sisterner har i tillegg pågått i flere år. Skriden mener det er det norske regelverket som stopper Geberit og andre produsenter for å komme et skritt videre i utviklingen av for eksempel bedre legionellasikring.

- Alle produsenter av tappevannsystemer har eksempelvis løsninger der vannet går i loop. Alle leverandører av avløpssystemer i plast har to nivåer, enten lydoptimert eller lyddempet. Lyddempet plast er like gode som generasjoners bruk av MA-støpejern i avløpsrør. Plasten er i tillegg mye lettere, den motstår korrosjon, gir en brannsikker løsning og mye raskere å jobbe med, hevder Skriden.

- Det er en kjensgjerning at gode produkter i enkelte tilfeller bruker lang tid før de blir tatt inn til Norge. Årsaken er i de fleste tilfellene det spesielle, norske regelverket som produsentene må forholde seg til. Vi er opptatt av vise at vi har de nødvendige godkjenninger og at vi har en referanseliste som overbeviser enhver kunde, understreker Skriden.
 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår