Salgsrekord for varmepumper - med hårfin margin

 
Salgsrekord for varmepumper - med hårfin marginIllustrasjonsbilde. Foto: NOVAP
Med drøyt 151 000 solgte varmepumper endte 2023 så vidt foran 2022, viser nye tall fra Prognosesenteret. Økning for bergvarme og luft-til-vann-varmepumper gir vekst totalt.

Totalsalget av varmepumper gjorde et solid byks fra 2021 til 2022, med om lag 25 % vekst. En spørreundersøkelse mot importører og installatørbedrifter februar 2023 viste at flertallet ventet at markedet ville roe seg i år , men de tok feil: Fasiten endte på 151 500 – et par promille over tallene for 2022. 
– Vi ser en liten nedgang for luft-til-luft-varmepumper på 0,6 % i 2023, mens væske-til-vann- og luft-til-vann-varmepumper økte. I sum ga det hårfin vekst, opplyser daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen.  

Graf: Kvartalsvis varmepumpesalg fra 2012 til og med 2023. Tall fra Prognosesenteret. 

2 TWh på to år

Varmepumpene gir et betydelig bidrag til Norges klimaomstilling. 
– I 2022 og 2023 har det til sammen blitt installert så mange varmepumper at det netto tilsvarer hele 2 TWh omgivelsvarme, forteller Hagemoen.   

Slik fordelte salget seg på ulike kategorier, sammenlignet med tall for 2022: 

  2023 totalt
Totalt salg  +0,2%
Luft-til-luft -0,6 %
Luft-til-vann   +8,70 %
Væske-til-vann +33,80 %
Ventilasjonsluft  -21,50 %
 

Strømpris er fortsatt en viktig driver

Høsten 2022 og våren 2023 var strømprisene svært høye, og det dro opp salget selv om regjeringens strømstøtteordning gir mindre ekstreme priser for boligeiere.
– Høsten 2023 var det imidlertid perioder med lavere strømpriser, og varmepumpesalget roet seg noe, forteller Hagemoen. Våren 2023 var den beste noensinne for luft-til-vann-varmepumper, mens salgstall for høsten ikke kunne måle seg med rekordhøsten i 2022.

Tror på fortsatt vekst for varmepumper for vannbåren varme

– Både luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper har en fin utvikling både for småhus og større bygg i 2022 og 2023, men for disse varmepumpene ligger vi fortsatt langt bak Sverige og Finland. Vi forventer at en økt satsing på energieffektivisering i bygg vil bidra til videre vekst for varmepumper for vannbåren varme.

Ganske treffsikre prognoser

Prognosesenteret analyserer varmepumpemarkedet på oppdrag fra Varmepumpeforeningen. Med store svingninger i strømpriser de siste par årene har det vært vanskelig å lage treffsikre framskrivninger. 
– Likevel forespeilet Prognosesenteret at varmepumpesalget i 2023 kunne havne rundt 157 000 solgte varmepumper totalt, sier Hagemoen. 

På Varmepumpekonferansen 12. mars skal Prognosesenteret analysere 2023 nøyere og presentere nye framskrivninger for årene framover.   

(KILDE: Norsk Varmepumpeforening)    

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår