Samler data fra over 60 solcelleanlegg i én plattform

 
Samler data fra over 60 solcelleanlegg i én plattformBildet: Solcelleanlegg på Jordal Amfi. Foto: Guard Automation
Oslobygg har inngått en 10 års rammeavtale for overvåkning av foretakets 62 solcelleanlegg med norske Guard Automation.

Avtalen har en verdi på opptil 35 millioner kroner.

Oslobygg forvalter mer enn 2,7 millioner kvadratmeter barnehager, sykehjem, skoler, brannstasjoner, kultur og idrettsanlegg på vegne av Oslo kommune. Nå er det klart at data fra eksisterende og fremtidige solcelleanlegg i porteføljen skal innlemmes i en norsk-utviklet skyløsning fra Sandefjord-baserte Guard Automation. 

– Det er en stor fjær i hatten at Oslobygg har valgt oss som sin sky- og automatiseringspartner for porteføljen av solcelleanlegg. Avtalen er den største vi har inngått innen datafangst av solenergiinstallajoner. Vi ser frem til å jobbe sammen om dette i tiden fremover, sier Hanne Torp Nilsen i Guard Automation.

Selskapet bistår om lag 40 prosent av norske kommuner med systemer for kritisk infrastruktur.

Profesjonaliserer driften

Energi- og miljørådgiver i Oslobygg, Andreas Nilsen, forklarer at det ferske samarbeidet med Guard er med på å profesjonalisere driften av solcelleanleggene.

Bildet: Hanne Torp Nilsen i Guard Automation (t.v.) og Ingeborg Eriksdatter Høiaas, energi- og miljørådgiver i Oslo kommune på toppen av Jordal Amfi. Foto: Guard Automation

– Oslo kommune har en ambisiøs satsing på solenergi. Fremover kommer det omtrent ti nye anlegg i året, deriblant det nye Tøyen badet, Hovseter ungdomsskole og Bjørnsletta skole. Derfor har vi et stort behov for å forenkle, profesjonalisere og standardisere driften av solcelleanleggene, sier Nilsen som ledet anskaffelsesprosessen. 

Han forteller at solcelleanleggene produserte i fjor et sted mellom 4-5 GWh. Det er nok strøm til å dekke behovet til 200-250 eneboliger et helt år. 

– Vi ser virkelig frem til å få samlet all driftsdata fra solcelleanleggene i én plattform som fungerer på tvers av alle solcelleleverandører. I dag har vi nemlig fem ulike driftsløsninger vi må innom hver eneste dag for å se til anleggene. Det er både tidkrevende, gjør driften unødvendig vanskelig og øker risikoen for nedetid, sier Nilsen.

Bildet: Energi- og miljørådgiver i Oslobygg, Andreas Nilsen. Foto: Guard Automation

Han forteller at den nye felles skyløsningen vil være på plass i løpet av høsten og gi flere gevinster.

– Det blir enklere og mer effektivt å se til anleggene, rette feil, hente ut rapporter og å kontrollere at anleggene leverer det vi er lovet. Vi vil motta alarmer straks et anlegg går ned, eksempelvis kan invertere slå ut hvis brannalarmen går og da er det viktig å få i gang den fornybare energiproduksjonen raskt, sier Nilsen.

Legger forholdene til rette for fremtiden

Nilsen i Oslobygg peker på at det er en stor fordel å samarbeide med en norsk aktør fordi det blir enklere å utvikle løsningen i fellesskap og gir trygghet om at dataen er lagret i Norge.

– I tillegg legger skyplattformen forholdene til rette for at vi på sikt kan bevege oss i retning av prediktivt vedlikehold. Altså at feil rettes før de oppstår ved hjelp av maskinlæring og prediksjon. Digitalisering av driftsdata skaper store muligheter for smartere drift og energistyring. Dessuten blir datautveksling med forskningsmiljøer som eksempelvis Sintef og Institutt for energiteknikk enklere, sier Nilsen.

Han forteller at skyløsningen har stor fleksibilitet som eksempelvis gjør det mulig å kombinere data fra vekselrettere, batteribanker, energimålere, værforhold og strømmarkedet.

– I sum gjør dette nye drift og overvåkningssystemet at Oslo kommune får mer igjen for solcelleinvesteringene, avslutter han. 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår