Sammen om sorptiv kjøling

 
Sammen om sorptiv kjølingBildet: Terje Sund-Olsen, daglig leder i Mo Fjernvarme. (Foto: Bjørn Laberg)
Mo Fjernvarme AS og Haaland Eiendom AS har inngått en samarbeidsavtale om bruk av miljøvennlig kjøleløsning på nytt bygg i Vika, i Mo i Rana.

Avtalen gir Haaland Eiendom muligheten til å ta i bruk innovativ miljøvennlig teknologi som er ny i det norske markedet og sikrer Mo Fjernvarme avsetning på overskuddsenergi i sommerhalvåret.

Avalen innebærer at partene i samarbeid installerer et varmebasert kjøleaggregat (sorptiv kjøling) for kjøling av det nye kontor- og verkstedbygget, som er under oppføring i Vika. Kjøleaggregatet vil bli ett av de aller første i landet, og på grunn av miljøpotensialet er prosjektet innvilget støtte fra Enova. Den nye teknologien bruker ingen miljøskadelige kjølemedier, den har lavere støynivå og gir muligheten for god fuktkontroll og godt inneklima hele året.

- Dette er en viktig avtale for oss. I tillegg til å sikre avsetning av overskuddsenergi i sommerhalvåret, vil denne type kjøling være et supplement til vårt hovedprodukt, som vi ser at markedet etterspør, sier daglig leder i Mo Fjernvarme, Terje Sund-Olsen.

- Det bygges i dag med stadig tettere klimaskall som øker kjølebehovet, og kjøling utgjør en økende andel av byggets driftskostnader. Som totalteknisk leverandør er det spennende å designe vårt eget bygg. Vi ønsker å ta i bruk flere banebrytende og innovative løsninger hvor alle de tekniske fag sammen gir et topp moderne bygg, sier konsernsjef i Haaland, Espen Haaland.

- Vi har høye miljø- og teknologi ambisjoner og dette vil gjenspeile seg i dette bygget. Det å lage kald luft av varmt vann framstår sikker litt merkelig for mange, men dette er en miljøvennlig løsning hvor vi får kontroll over temperatur og luftfuktighet samtidig som vi utnytter lokalprodusert varmtvann i stedet for at det går til spille. Markedspotensialet for denne løsningen synes definitivt å være til stede, og en vellykket gjennomføring av dette prosjektet vil også kunne skape muligheter for oss som kunnskaps- og teknologileverandører, sier Haaland.

• Haaland Eiendom er et eiendomsselskap lokalisert i Mo i Rana og Helgeland. Selskapet er en aktiv aktør som utvikler og drifter bygg for næringslivet, det offentlige, bolig og fritidsmarkedet. Selskapet har for tiden mange spennende prosjekt under utvikling, og er glad for at miljøvennlige løsninger for alvor gjør sitt inntog i byggebransjen.

• Mo Fjernvarme er Nord-Norges største leverandør av fjernvarme, og leverer varme til kommunale og offentlige bygg, næringsbygg, hoteller, borettslag, svømme-/idrettshaller, oppdrettsanlegg, samt tining av gater og områder i sentrum. Bedriftens varmeleveranser tilsvarer det årlige varmebehovet til om lag 5 000 eneboliger. Fjernvarmeaktiviteten i Mo i Rana startet i 1985, og produksjonen er i dag basert på gjenvinning av overskuddsenergi fra prosessbedrifter i Mo Industripark. Etter over 30 års utbygging er byen i dag blant landets mest miljøvennlige med tanke på energibruk i bygg.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår