Satser fornybart med biokull

 
Satser fornybart med biokullBiokullet som skal produseres, er laget av 100 prosent trevirke og har tilnærmet samme egenskaper som fossilt kull. (Foto: Wikipedia)
Treklyngen AS og Arbaflame planlegger produksjonsanlegg for biokull på Viken Skogs anlegg

- Biokull er en fremtidsrettet energiform som kan være med på å gi norsk skogindustri et etterlengtet løft, sier daglig leder Rolf Jarle Aaberg i Treklyngen AS til Nationen.

Det planlagte anlegget på Follum vil ha en produksjonskapasitet på opptil 200 000 tonn i året og investeringsrammen er på ca. 350 millioner kroner. Biokullet som skal produseres, er laget av 100 prosent trevirke og har tilnærmet samme egenskaper som fossilt kull.
- Biokullet erstatter vanlig kull uten at kullkraftverkene må gjøre større ombygginger. Det betyr at et forurensende kullkraftverk lettere kan gå over til å produsere miljøvennlig elektrisitet, sier Bjørn Knappskog, styreleder og majoritetseier i Arbaflame.

Arbaflame har produsert i overkant av 100 000 tonn biokull i eget testanlegg ved Kongsvinger.
- Nå etablerer vi vårt første fullskalaproduksjonsanlegg på Follum slik at vi har kapasitet til å levere større mengder. Det betyr at vi kan være en fullverdig kommersiell aktør, sier Knappskog.

Prisen for biokull er i dag høyere enn prisen for fossilt kull, men forskjellen reduseres gjennom økt CO2-kostnad og incentiver som fremmer fornybar energi. Kullkraftindustrien er positiv til biokull og ser det som den mest kostnadseffektive måten å redusere CO2-utslipp på.

- EU har satt som mål å redusere klimagassutslipp med 20 prosent innen 2020, og kullkraftverk står for store deler av verdens CO2-utslipp. Det er betydelig interesse for leveranser av vårt biokull fra flere kullkraftverk i Europa. Hvis helårsproduksjon av biokull ved Follum erstatter det fossile kullet i et kullkraftverk, reduseres CO2-utslippene med 400 000 tonn sier Knappskog til Nationen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår