- Seks bidrag til grønnere bygg

 
- Seks bidrag til grønnere byggIllustrasjonsbilde: Getty Images
FAGARTIKKEL: Har din virksomhet forpliktet seg til bærekraftmål? Eller er du ganske enkelt interessert i å redusere driftskostnader og gjøre bygget ditt litt grønnere?

Av Baard Aas,
daglig leder VB Lunder & Aas

I denne artikkelen får du seks tips som vil være viktige bidrag. Det handler selvfølgelig om vann og varme.

1. Hold oversikt med forbruket

Å holde oversikt over forbruket gjennom målinger er et «must»: Kontroller vann- og strømforbruk jevnlig mot historiske og forventede data. Sjekk energimålerne i bygget. Jevnlige målinger gjør at du også enklere kan se nytten av eventuelle tiltak du gjør. Finner du negative avvik som ikke har en naturlig forklaring, bør du se nærmere på dem. Se etter lekkasjer. Sjekk sikkerhetsventiler og vær obs på eventuelle suselyder. Kanskje er det koblet til utstyr med unødvendig høyt forbruk? Det finnes energioppfølgingssystem (EOS) som hjelper til med å holde oversikt over forbruket. Har bygget ditt i tillegg et velfungerende SD-anlegg, burde alle forutsetninger være til stede for optimal drift og god kontroll på forbruket.

2. Velg vannbesparende utstyr

Å installere vannbesparende utstyr er viktig, både fra et kostnadsmessig og et miljømessig perspektiv fordi det reduserer vannforbruk, varmt vann og strømutgifter. Men vær oppmerksom på at selv om du velger VVS-utstyr som skal begrense mengde og temperatur, er det ikke slik at utstyret umiddelbart er i «spare-modus» når det installeres. Her er det ingen automatikk. Standardinnstillinger er ikke alltid de mest optimale, og må ofte mengdebegrenses. På samme måte som temperatur også med fordel kan justeres. Dette bør rørleggeren gjøre deg oppmerksom på. Vedkommende bør selvfølgelig også kunne foreslå hva som vil være passende for bruken i ditt bygg.

3. Sjekk varmtvannsberederens tilstand

Er det en eller flere gamle varmtvannsberedere i bygget, må du holde øye med beredernes tilstand: Får de jevnlig og nødvendig vedlikehold? Må noen byttes ut? Har berederne en størrelse som tilsvarer behovet dere har eller produserer de unødvendig mye varmt vann?
Vurder antall beredere, hvor store de er, og hvor de står. Er alt optimalt med tanke på forbruk og effektivitet, eller er det forbedringspotensial? Løsningen bør være så energieffektiv som mulig. Har bygget stort behov for varmtvann, bør solenergi og varmepumper vurderes for å produsere varmtvann. I mange bygg er varmeanlegg modernisert. Likevel står det store beredere igjen og trekker strøm. Bruksendringer i bygget kan også endre behovet for varmtvann. Begge deler er typiske eksempler som medfører unødige kostnader.

4. Foreta årlig kontroll av ekspansjonskar

Ekspansjonskar bidrar til å holde trykket i varmeanlegg konstant slik at strømforbruket blir lavest mulig. Karet – og trykket - skal kontrolleres hvert år. Konsekvensen av å ikke kontrollere, etterjustere eller holde gamle ekspansjonskar ved like, kan bli ustabilt trykk. Som igjen fører til høyere strømregninger. Feil på ekspansjonskar kan også føre til at det renner ut varmtvann fra anlegget. Er karet i tillegg feilmontert, blir både kontroll og kalibrering umulig å gjennomføre. Over tid vil det føre til driftsproblem, så sjekk at installasjonen er som den skal være også.

5. Kontroller isolasjon

Rør, utstyr og kanaler som er knyttet til bygningens varmesystem skal, ifølge TEK17, isoleres, og dette henger sammen med effektiv energiutnyttelse. Rør som er dårlig eller feil isolert, gir økte energikostnader. For å unngå varmetap er det viktig at rørene for varmtvann er isolert – og at det er brukt riktig isolasjon. Er du usikker på hva riktig isolasjon er, bør du rådføre deg med fagfolk. Kaldtvannsrør som går gjennom oppvarmede rom, bør også isoleres.

6. Sørg for at varmeanlegget er godt innregulert

Varme- og kjøleanlegg som er godt innregulert kan redusere energikostnader med mellom fem og ti prosent. Alle bygg med slike anlegg skal ha en innreguleringsrapport. Hva sier den om ditt bygg? Har dere ikke en slik rapport, er det sannsynligvis ingen som har regulert anlegget heller. Kontakt en rørlegger som kan ordne det. Innreguleringen bør også kontrolleres når bygget har vært i drift en tid. Etterspør gjerne rørleggerens råd og få gjennomført en tilstandsrapport som kan avdekke nå-situasjon og som kan brukes for å utarbeide forslag til en mer energieffektiv løsning. Husk også at en del tekniske anlegg i henhold til energimerkeforskriften skal energivurderes med jevne mellomrom.

(Denne fagartikkelen ble først publisert i VB Bloggen, hvor rørleggerkjeden VB jevnlig publiserer fagartikler rettet mot både proff- og privatkunder)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår