Ser på muligheter for bybåt i Bergen

 
Ser på muligheter for bybåt i BergenIllustrasjon: Asplan Viak
Asplan Viak har vært engasjert av Bergen kommune for å vurdere muligheter for et kollektivsystem for bybåt sentralt i Bergen, og har sett på konsepter for ruter og tekniske løsninger.

Båten skal være et virkemiddel for å skape en grønn storby.

– Reisende i Bergen vil i fremtiden kunne gå om bord i en elektrisk katamaran som krysser Byfjorden. For mange vil det kunne være raskere enn både bil og dagens kollektivtilbud, sier rådgiver Steinar Onarheim i Asplan Viak, ifølge asplanviak.no

Fire foreslåtte ruter

I utredningen foreslår Asplan Viak fire alternativer for ruter sentralt i Bergen, og anbefaler å starte med en direkterute mellom Laksevåg og Nøstet i første fase. Erfaringene fra denne fasen vil kunne avgjøre hvordan en skal utvide konseptet i neste fase, for eksempel om en skal øke frekvensen på eksisterende rute eller utvide med flere anløp.

Endringer i reisevaner

For beregning av kundegrunnlaget er det tatt utgangspunkt i dagens trender, ny teknologi og endringer i reisevaner.

– Økt bruk av bysykkel og mikrokjøretøy, for eksempel sparkesykkel, gjør at flere kan nå anløpsstedet innen rimelig tid, sier Onarheim. 

Det at mange mikrokjøretøy, sykler og lastesykler er elektriske, gjør også at en har utvidet kriteriene og analyseforutsetninger sammenlignet med det som ofte er vanlig innen planlegging i dag – blant annet fordi man enkelt kan ta med slike fremkomstmiddel om bord i bybåten. Nye apper bidrar også til å øke mulighetene for overgang fra båten til annen kollektivtransport eller andre kjøretøy.

Flytende båtterminal

I rapporten er det sett på ulike tekniske løsninger for båt og terminal, med vekt på lave miljøutslipp og det som best kan betjene de foreslåtte rutealternativene og det beregnede passasjergrunnlaget.

Anbefalingen er en båt på ca. 22-24 meter med katamaranskrog og elektrisk fremdrift. I forslaget er det også en flytende båtterminal med hurtiglading fra et innebygd batteri. Den vil være universelt utformet og gjøre det komfortabelt å gå om bord – også for de som har med sykler, rullestoler, barnevogner og liknende. En flytende terminal vil også være relativt enkel å flytte til andre anløpssteder.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår