Sikrer strømforsyningen i Finnmark

 
Sikrer strømforsyningen i FinnmarkBalsfjord stasjon skal utvides. Nytt koplingsanlegg bygges i friluft like ved det gamle. (Illustrasjon: Statnett)
Statnett investerer flere milliarder kroner ny kraftledning mellom Balsfjord og Skaidi. Statnett forteller at dette er helt nødvendig for å ivareta sikkerheten for strømforsyningen i Finnmark.

Av Tore Kubberød

Statnett skriver også på sin hjemmeside at ledningen vil legge til rette for økt verdiskapning i landsdelen og bidra til at utbygging av ny fornybar energi kan realiseres. Av HMS-hensyn bygges ledningen sekvensielt, for å sikre en kontrollert og sikker bygging. Samtidig viser nye analyser at forventet forbruksvekst er utsatt og derfor vil behovet for økt overføringskapasitet fra Skillemoen til Skaidi komme lenger frem i tid.

Prosjektet er for lengst i gang og mastene mellom Balsfjord og Skillemoen er i ferd med å reises. De første av totakt 626 master på strekningen ble reist på vårparten. Oppstart av ledningen på den neste delstrekningen fra Reisadalen til Skillemoen er også i gang. På prosjekt Balsfjord – Skaidi ligger bruk av stålfundament til grunn for investeringsbeslutningen, da bruken av prefabrikkerte fundament muliggjør vinterjobbing i mye større grad og dermed reduserer den totale byggetiden for dette prosjektet med et helt år.

– Grunnen til den store besparelsen i tid er at vi i den tradisjonelle byggetiden - når fundamenter kan støypes med betong - har store restriksjoner av hensyn til reindriftsnæringen, forklarer Jacob Grønn, prosjektleder for prosjektet Balsfjord-Skaidi.

–Ved å benytte stålfundament kan vi fundamentere også på vinterstid, og da berøres ikke reindrifta, presiserer han.

Det er stålfundamenter for bruk i jord som er tatt i bruk, og skal benyttes for ca halvparten av de 626 mastepunktene. Tradisjonelle betongfundament vil bli benyttet for resterende mastepunkt på fjell. Bruk av stålfundamenter reduserer også bruken av helikopter i prosjektet betydelig, og dermed reduseres også risikoen for uønskede HMS-hendelser.  

Statnett startet byggingen på strekningen Balsfjord – Reisadalen høsten 2016, og startet i tillegg opp neste parsell, fra Reisadalen til Skillemoen i Alta, i juni i år.

Fakta

Balsfjord-Skaidi, ny 420 kV-ledning

Fylker

Troms og Finnmark

Tiltakshaver: Statnett

Verdi: 4-6 milliarder kroner

Byggestart: september 2016

Ferdig: 2023, byggeperiode cirka 88 måneder.

Entrepriseform: Delt

RI Elektroteknikk: Statnett SF

Hoved/generalentreprise: Eltel Networks AS

Entreprenør transformatorstasjon Skaidi: Peab Anlegg AS

Grave- og planeringsentreprenør: Daniel Jacobsen AS

Elektroinstallatør: Eltet Networks AS

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår