Skal gjøre nytt kulturhus energismart

 
Skal gjøre nytt kulturhus energismartBildet: Sara Kulturhus, Skellefteå. Illustrasjon: White Arkitekter
Skellefteå Kraft og ABB samarbeider om innovative tekniske løsninger i det kommende kulturhuset i Skellefteå i Sverige.

I Skellefteå sentrum bygges nå byens nye kulturhus som skal inneholde de nyeste energiløsningene.

Det nye kulturhuset får navnet Sara Kulturhus og skal stå ferdig sommeren 2021. Med sine 20 etasjer, 205 hotellrom og flere scener blir det et av verdens høyeste trehus og et av Nord-Sveriges nye landemerker, en dynamisk møteplass for kultur, glede og konferanser.

Et av målene er å skape en miljøvennlig, bærekraftig og energieffektiv bygning med Skellefteå Kraft som en av aktørene. Som en del av arbeidet har selskapet innledet et samarbeid med ABB.
Innsikt i energiforbruk og - produksjon

- Skellefteå Kraft og ABB vil sammen gjøre nærings- og industribygg smarte. Vi starter med å implementere våre løsninger i Skellefteå kulturhus for å vise hvor energiøkonomisk vi kan bygge, samt å lære oss hvordan vi gjør smarte bygg til en standard for alle næringsbygg i Sverige, sier Mats Peterson, leder for ABB Electrification i Sverige, i en pressemelding.

ABB vil sikre at ny elektrifiseringsteknologi bygges inni huset og at styringsplattformen ABB AbilityTM EDCS benyttes for å visualisere og optimalisere energiflyten i bygget. Hensikten er å identifisere hvor mye energi bygget bruker og hva den benyttes til, for eksempel varme, ventilasjon og lys, samt hvor den kommer fra, som fjernvarme, kraftnettet, batteri eller solceller.

ABBs applikasjon for optimalisering av energiflyt, Optimax, skal vise hvordan kostnadene for innkjøpt energi til en bygning kan reduseres. Med Optimax kan også bygninger benyttes for å senke effekttopper i både fjernvarmenettet og kraftnettet, og på den måten bidra til bærekraftige og smarte løsninger for hele byen.

- Med fremtidens energiteknikk sikrer vi et lavt energiforbruk og effektiv energibruk for kulturhuset. For å komme i mål med et 100 prosent fornybart energisystem må bygningenes interne energisystem integreres og optimaliseres mot byens sentrale energiløsninger med smarte algoritmer. Sammen med ABB kan vi komme videre med smarte løsninger slik at vi kan nå vårt felles mål om å bidra til et bærekraftig samfunn, sier Fredrik Johnsson, leder for næringsinnovasjon ved Skellefteå Kraft.

ABB og Skellefteå Kraft kommer til å studere helhetsløsningen for samtlige energispekter som generering, automatisering, overvåking, styring og distribusjon. Optimalisering av energisystemer i bygninger kan føre til løsninger på effektproblematikken (uønskede effekttopper) og hjelpe samfunnet med omstillingen til fornybare og mer bærekraftige energiløsninger.

Den tekniske og kommersielle kompetansen som felles bygges opp i prosjektet, kan benyttes for å tilby energieffektive bygninger til tredje part.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår