Skifte ut eller gå for rørfornying?

Publisert: 27 Aug 2020
Av Baard Aas, daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS
Jobben med å renovere gamle rør har tradisjonelt vært forbundet med store og omfattende prosjekt. I dag finnes det heldigvis alternativ til utskiftning av avløpsrør som er både raskere, billigere og mindre ubeleilig for beboerne.
Smidig renovering med moderne rørfornying
Hvis borettslaget eller sameiet skal renovere avløpsrørene i bygget, er rørfornying et godt alternativ til rørutskiftning. Ved rørfornying installeres nye rør eller foringer på innsiden av de gamle. Dette skjer uten inngrep i selve bygningsmassen. Rørfornying er både raskere og ryddigere enn rørutskiftning, som ofte innebærer riving og graving. Det er også en billigere prosess, fordi den er mindre arbeidskrevende. For å vite om rørfornying er et alternativ som egner seg for deres borettslag eller sameie, bør dere starte med å la en fagperson foreta en besiktigelse av dagens røranlegg.
Analyse av røropplegget og tilstandsrapport
Hvis det er ønske om innvendig rørfornying, må det først avklares om det faktisk lar seg gjøre. Få en VVS-leverandør til å gjøre en analyse av røropplegget, og be om å få resultatene levert i en tilstandsrapport.
Noe av det som må undersøkes:
-Har bygget en alder som tilsier at tradisjonell utskiftning er det beste alternativet?
Helt frem til 80-tallet var det helt vanlig å bruke asbest i skjøtene i muffene. I en rørfornying kappes muffene, og da kan det frigjøres asbest i leiligheten dersom ikke dette er kartlagt på forhånd.
• Se alder på anlegget opp mot valg av metode: Utskiftning av rør og muligheter for fornying av anlegget.
-Hva er den fysiske tilstanden til rørene?
Den fagpersonen som utfører besiktigelsen foretar en rørinspeksjon med kamera for å kartlegge og avdekke status på både vann- og avløpsrør. Typiske utfordringer er:
• Tilstopping som følge av at rørene "gror" innvendig
• Sprekkdannelser
• Brudd
-Hva er tilstanden på slukene i bygget?
I tilstandsrapporten som skal utarbeides bør det også være med en beskrivelse av tilstanden på slukene i badene i leilighetene. Gamle soilrør og sluk er svake punkt i eldre borettslag. Det er ofte i slukene at lekkasjer oppstår, og spesielt i gamle, innstøpte sluk fra 60-tallet, uten klemring på sluk og membran. Sluk av støpejern med klemring for membran ble innført i 1968.
Med en god beskrivelse av røranlegget i bygget, har dere et solid utgangspunkt før valg av metode.
Valg av metode: Rørfornying eller utskiftning av rør?
Tilstandsrapporten vil avdekke hva som faktisk er mulig i det eksisterende røranlegget, og det bør stå noe om hvor mye det er mulig å skifte ut av:
• Synlige ledninger
• Ikke-synlige ledninger
• Innstøpte ledninger som må fornyes
I blokker og større bygg kan konklusjonen være en kombinasjon av både utskiftning og rørfornying. Det er alltid rimeligere å skifte ut det som er åpent og synlig. Rørfornying skjer i ikke-synlige ledninger, som avløpsrør. Da trekkes det en strømpe eller foring på innsiden av det gamle røret. Rørdimensjonen blir da noe mindre, men det nye belegget er mye glattere og jevnere, og hindrer ikke gjennomstrømming. Rørlegger må ha tilgang til anlegget fra flere punkter for å kunne utføre rørfornying.
Særlig borettslag fra 60-tallet har innstøpte avløpsledninger, og disse er vanskelige å skifte. Da er det en bedre metode å fornye. Tilstandsrapporten vil vise hvor det er mulig å komme inn på punkter i anlegget, og hvor det er mulig å trekke strømper til rørfornying. Når det er snakk om renovering av vannledninger, er det vanligste å skifte til nye rør, og innstøpte eller skjulte vannledninger blir erstattet med synlige. Mange vannrør i eldre borettslag ligger nemlig skjult i vegger og kasser og venter på å gjøre skade, spesielt når de har nådd en alder av 30-40 år. Rørinspeksjonen vil avdekke tilstanden til vannrørene, og gi svar på om de også bør skiftes ut.
Les også: Vedlikehold i borettslag og sameier: Når må vannledninger og avløpsrør rehabiliteres?
Avtaleforhold
Før en større rehabilitering av røranlegget settes i gang, bør styret i borettslaget ha en god oversikt over avtaleforholdene. Hva dekker borettslaget av kostnader, og hva må beboerne selv dekke?
I de fleste tilfeller finansierer borettslaget arbeid og utbedringer på selve bygningsmassen, som for eksempel det utvendige, og det som ligger i veggene og mellom etasjene av rør. Beboerne har som regel ansvar for det innvendige i hver leilighet.
Dersom borettslaget skal ha en rørfornying, gjøres det ofte fra sluket, og da må det legges nytt gulv. Når gulvet må skiftes ut, kan det selvsagt være en fordel å legge inn oppussing av badet for øvrig i samme prosjekt, men det blir som oftest en utgift beboeren selv må ta, og dermed et kostnadsspørsmål for den enkelte.
Les mer: Slik takler du utfordringene når bad og rør i borettslaget skal rehabiliteres
Kilde: VB-bloggen
-
VA og VVS produsentene satser på Bygg Reis Deg 2021
VA og VVS Produsentene (VVP) vil delta med en stor paviljong på Bygg Reis Deg messen 20-23 oktober.
-
Fossil oljefyr på byggeplasser blir forbudt fra 2022
Forbudet mot å fyre med fossil olje til byggvarme bidrar til å redusere utslipp av klimagasser fra byggsektoren.
-
Ole Gustav Rontén er ansatt i Rørlegger Sentralen
Rørlegger Sentralen AS ekspanderer, og har i den forbindelse ansatt Ole Gustav Rontén som kunde- og prosjektansvarlig.
-
Edwin Bekkevold blir ny administrerende direktør i Dansani AS
Dansani AS har ansatt Edwin Bekkevold som administrerende Direktør i det norske selskapet.
-
Coor og Dokumentert samarbeider
Coor Service Management AS har inngått en rammeavtale med Dokumentert AS om FG kontroll og vedlikehold av sprinkleranlegg.
-
Lager veileder for BREEAM-kontrakter i byggeprosjekter
Advokatfirmaet Arntzen de Besche og Grønn Byggallianse skal lage en veileder for å implementere BREEAM i bygge- og entreprisekontrakter.
-
Stengt for kundebesøk, men holder driften i gang
En rekke butikker i Comfort- og Bademiljøkjeden har måttet tilpasse seg de nye og strengere smittevernstiltakene i de berørte østlandskommunene.
-
Gode fremtidsutsikter for rørbransjen
Tall fra Byggfakta sin prosjektdatabase viser at planlagte igangsettingstall for vann og avløp, rør- og sanitærprosjekter i Norge bærer bud om gode fremtidsutsikter for bransjen.
-
Norva24 styrker seg i Midt-Norge
Vann- og avløpskonsernet Norva24 styrker sin posisjon i Trøndelag gjennom oppkjøpet av Kjelsberg Transport.
-
Rehabiliterer Ås videregående skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Viken fylkeskommune søker totalentreprenør til rehabilitering av bygg G ved Ås videregående skole.
-
Statsbygg satser på ansatte som kan drifte grønt
– Vi har høye miljøambisjoner, som ikke kan nås uten betydelig kunnskapsbasert innsats, sier miljøkoordinator i avdeling for drift og vedlikehold i Statsbygg Rune Stenbro.
-
– Vi har for høy tiltro til norsk drikkevann
Sivilingeniør Ina Elisabeth Lindmark i COWI har undersøkt sykdomsfremkallende mikroorganismer i vannet vårt og mener at dagens risikovurderinger for bakterier i drikkevann ikke er gode nok.
-
Graveskader for 800 millioner i året
Den første samfunnsøkonomiske analyse av konsekvensene av graveskader på infrastrukturanlegg i grunnen er nå klar, og viser at graveskadene koster 800 millioner kroner i året.
-
MEF avlyser Arctic Entrepreneur 2021
På grunn av koronaviruset, og restriksjoner på arrangementer med over 200 personer, har hovedstyret i MEF Service bestemt at Arctic Entrepreneur 19.-20. januar 2021 på Gardermoen avlyses.
-
Skal rehabilitere Nic Waals Institutt
AKTUELLE PROSJEKTER: Consto Øst har fått i oppdrag å rehabilitere Nic Waals Institutt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.
-
Rambøll sertifisert etter FN's 17 bærekraftsmål
Som første norske virksomhet, og første rådgivende ingeniørvirksomhet i verden, har Rambøll Norge blitt sertifisert etter FNs 17 bærekraftsmål.
Aktivitetskalender
-
Utdanningsmesse i din egen stue
De neste seks ukene er "Bli Rørlegger" å finne på nasjonal utdanningsmesse på nett. Både med opplæringskontorer og med nyskapningen; digital utdanningsstand. -
Hallingtreff 2021 - nesten som planlagt
- Selv om regjeringens nye tiltak gir oss en tøff start på 2021, vil Hallingtreff 2021 bli arrangert tilnærmet som planlagt. -
Kurs for praksiskandidater ‒ Ventilasjonstekniker
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teori-forberedende kurs? -
- Det blir Bygg Reis Deg neste år
Styret i Bygg Reis Deg har vedtatt at neste års messe skal kjøres som normalt, 20-23 oktober 2021. -
Digitalt Hallingtreff 2021
Det blir Hallingtreff også i januar 2021, men en annerledes konferanse med stor læringsverdi og gode muligheter for å trimme både talerør og smilemuskler. -
UTSATT: Inneklimakongressen 2020
Ny dato kommer. -
UTSATT: FDVkongressen 2020
Ny dato kommer. -
UTSATT: Ventilasjon i medvind på Nordbygg
Nå får ventilasjon enda større oppmerksomhet på årets Nordbygg-messe i Stockholm, 21.-24. april. -
NY DATO: ARCHITECT@WORK Norge
19. & 20. mai 2021. -
Bygg Reis Deg 2021
20.-23. oktober 2021 arrangeres Bygg Reis Deg messen på Norges Varemesse i Lillestrøm. -
NY DATO: Nordbygg
Det er nå også klart at Nordbygg, som skulle finne sted 20. – 23. April 2021, flyttes til 26.– 29. april 2022. -
ARCHITECT@WORK Spain
Architect meets innovations. -
ARCHITECT@WORK Italy
Architect meets innovations. -
ARCHITECT@WORK France
Architect meets innovations. -
ARCHITECT@WORK Germany
Architect meets innovations.
Aktuelle prosjekter
-
Rehabiliterer Ås videregående skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Viken fylkeskommune søker totalentreprenør til rehabilitering av bygg G ved Ås videregående skole. -
Planlegger nye omsorgsboliger i Enebakk
AKTUELLE PROSJEKTER: Enebakk kommune søker totalentreprenør for utvidelse av omsorgsboliger ved Gaupeveien Bokollektiv. -
Søker totalentreprenør til vannprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Hammerfest kommune søker totalentreprenør til etablering av ny vannforsyning til Kvalsund sentrum, samt nytt vannbehandlingsanlegg. -
Vil oppgradere tekniske anlegg ved Sarpsborg rådhus
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune utlyser entreprise for oppgradering av tekniske anlegg ved Sarpsborg rådhus. Utlysningen består også av noen bygningsmessige arbeider. -
Tilbyr rammeavtale på tekniske rådgivertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Grenlandskommunenes innkjøpsenhet (GKI) tilbyr rammeavtale innenfor tekniske rådgivertjenester. -
Oppgraderer tekniske anlegg ved Ila fengsel
AKTUELLE PROSJEKTER: Statsbygg ønsker å rehabilitere tekniske anlegg ved Ila fengsel, og utlyser nå anbudskonkurranse. -
Tilbyr rammeavtale på entreprenørtjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Bane NOR SF utlyser konkurranse om rammeavtale på entreprenørtjenester i forbindelse med prosjektet «Nytt dobbeltspor Drammen-Kobbervikdalen». -
Rehabiliterer Eidsvoll Verk skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Eidsvoll kommune søker totalentreprenør for tilbygg og rehabilitering av Eidsvoll Verk skole. -
Søker totalentreprenør til ny brannstasjon
AKTUELLE PROSJEKTER: Avinor inviterer til konkurranse om totalentreprise for bygging av ny brannstasjon ved Bergen lufthavn Flesland. -
UiO ønsker rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Universitetet i Oslo (UiO) Eiendomsavdelingen inviterer til konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester, inkludert vedlikehold og nyinstalleringer. -
Utlyser ventilasjonsprosjekt ved STHF
AKTUELLE PROSJEKTER: Sykehuset Telemark HF (STHF) utlyser nå generalentreprise på utskifting av ventilasjon ved bygg 19, sykehuset i Skien. -
Utlyser NoDig-entreprise i Arendal
AKTUELLE PROSJEKTER: Arendal kommune ønsker å få utført cirka 220 meter strømperenovering av spillvannsledning i Monebakken. Den aktuelle ledningen ligger i Fylkesvei FV 407. -
Skal rehabilitere bofelleskap i Austvoll
AKTUELLE PROSJEKTER: Austevoll kommune søker totalentreprenør til ombygging og tilbygg ved eksisterende bofellesskap Soltun og Bjørketun på Storebø. -
Tilbyr rammeavtale på ventilasjon og inneklima
AKTUELLE PROSJEKTER: Lørenskog kommune inviterer til konkurranse om rammeavtale på ventilasjonstekniske tjenester. -
Renoverer administrasjonsbygg i Sarpsborg
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune søker totalentreprenør for rehabilitering av Tune administrasjonsbygg 1. -
NRK tilbyr rammeavtale for VVS-rådgivere
AKTUELLE PROSJEKTER: NRK Eiendom, drift og prosjekt ved VVS-gruppen, har behov for rådgivertjenester innen VVS(RIV) og teknisk tegner, og utlyser nå konkurranse om rammeavtale.
Bransjekommentar
-
– Tjuv stjeler fra tjuv
BRANSJEKOMMENTAREN: - Kommuner konkurrerer om å være best i klassen i arbeidet for et seriøst arbeidsliv, samtidig presser de samme kommunene prisene til bunns når rørleggeren skal utføre serviceoppdrag for dem. -
- Hva skjer på Hjelset?
KRONIKK: Bravida har de siste årene bygget mange sykehus og har flere i produksjon. Vi har gjennom denne perioden sørget for å bygge kompetanse hos våre medarbeidere slik at vi kan lære av feil og forbedre oss hele tiden. -
Dårlig vannkvalitet påvirker varmeanlegget
FAGARTIKKEL: Et varmeanlegg trenger vann med god kvalitet for at det skal fungere optimalt og leve lengst mulig. Å ha kontroll på vannet er derfor et effektivt og forebyggende tiltak for alle bygg med vannbåren varme og grønne ambisjoner. -
Vi trenger nok folk for å sikre rent vann i springen
BRANSJEKOMMENTER: For å sikre rent og trygt vann til hele Norges befolkning, har kommunene et stort behov for at det utdannes og ansettes nok fagarbeidere og ingeniører på vann, avløp og miljø. -
Er tradisjonelle rørkoblinger best?
BRANSJEKOMMENTAR: Tradisjonelle rørkoblingsmetoder som sveising, gjenging og flensing har alltid vært standarden i moderne byggeprosjekter. Men hva om det finnes en bedre løsning? -
Du bestemmer vel ikke forhandlerens pris?
BRANSJEKOMMENTAR: Vi i Konkurransetilsynet får spørsmål av typen; det er vel greit at vi som leverandør forteller forhandlere hvilke priser de må ta ved salg av våre produkter? Det er flott at aktører ber om veiledning, men svaret er nei. Det er ikke greit, det er faktisk ulovlig. -
Behov for store investeringer i vann og avløp
KRONIKK: Nye tall som Norsk Vann har fått utarbeidet viser at behovet for å investere i vann- og avløpsinfrastruktur i kommunene fortsetter å vokse. 320 milliarder kroner må til de neste 20 årene for å sikre rent vann i springen og forsvarlig rensing av avløpsvann. -
- Unngå forsinkelser og kortere levetid på rørinstallasjoner
KRONIKK: - Det kan bli dyrt hvis forsyningsrør til varme, kulde og vann blir installert feil. Men de tre vanligste feilene kan lett unngås ved å følge noen enkle huskeregler. -
- Flere burde utnytte tappevannet
VANNBÅREN VARME I LEILIGHETSBYGG: Hvorfor har ikke flere tatt i bruk tappevann til oppvarming når det betyr bedre utnyttelse av ressurser, og enklere installasjon? -
Skifte ut eller gå for rørfornying?
FAGARTIKKEL: Er vann- og avløpsrørene i borettslaget eller sameiet mer enn 30-40 år gamle, kan tiden være moden for rørfornying eller utskiftning. -
- Fjernvarme gir tonnevis av reduserte klimagassutslipp
KRONIKK: - Med enkle grep kan fjernvarme redusere tonnevis med utslipp av klimagasser på Fredrikstads byggeplasser. Det kan bidra til at kommunen oppnår sine ambisiøse klimamål. -
- Tingretten må kurses i våtrom
BRANSJEKOMMENTAR: - På andre områder i vårt samfunn fører lovbrudd til konsekvenser og sanksjoner. For våtrom gjør Tingretten unntak fra dette prinsippet. -
- Investering i effektive medarbeidere
FAGARTIKKEL: - Service på klima- og ventilasjonsanlegg gir godt arbeidsmiljø og sparer energi. En grundig inspeksjon av klimaanlegget før varmen setter inn, er en investering i effektive medarbeidere. -
- Hvorfor spare vann og måle vannforbruk i vannlandet Norge?
KRONIKK: - Svært få fokuserer på mål om bærekraftig bruk av vann. Men bør ikke flere få med dette? Selv i vannlandet Norge? -
Sunt inneklima – det viktigste vi har
KRONIKK: I disse dager er Coronaviruset på alle nyhetssider, og ulike arrangementer blir kansellert eller utsatt på grunn av fare for smitte. For meg er alt dette en påminnelse om at helse og et sunt inneklima er det viktigste vi har –det er tross alt derfor vi jobber i denne bransjen. -
Har sentral godkjenning livets rett?
KRONIKK: Sentral godkjenning har lenge strevd. Dette etter at lokal godkjenning falt bort 1. januar 2016 og at kravene til utdanning og praksis for å søke ansvarsrett/sentral godkjenning ble flyttet fra veiledning til forskrift.
Kurs og Seminarer
-
Utdanningsmesse i din egen stue
De neste seks ukene er "Bli Rørlegger" å finne på nasjonal utdanningsmesse på nett. Både med opplæringskontorer og med nyskapningen; digital utdanningsstand. -
Hallingtreff 2021 - nesten som planlagt
- Selv om regjeringens nye tiltak gir oss en tøff start på 2021, vil Hallingtreff 2021 bli arrangert tilnærmet som planlagt. -
Kurs for praksiskandidater ‒ Ventilasjonstekniker
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teori-forberedende kurs? -
- Det blir Bygg Reis Deg neste år
Styret i Bygg Reis Deg har vedtatt at neste års messe skal kjøres som normalt, 20-23 oktober 2021. -
AVLYST: Tror på suksess for VA-touren 2020
Det blir på Sørlandet Travpark utenfor Kristiansand startskuddet går for tredje runde av VA Tour Norge førstkommende torsdag. -
Varmepumpekonferansen 2020 nærmer seg
På Varmepumpekonferansen vil det bli debatter og foredrag om alt fra synlighet på nett og maks effektbehov i borettslag, til dimensjonering av brønnparker og New Green Deal for Europe. -
UTSATT: Ventilasjon i medvind på Nordbygg
Nå får ventilasjon enda større oppmerksomhet på årets Nordbygg-messe i Stockholm, 21.-24. april. -
Fronter smarte VA-løsninger
Nå slippes hele seminarprogrammet for årets VA Tour Norge som arrangeres på fem steder i mars. Temaet er «Smarte løsninger for vannforsyning og overvann. -
Om kjønnsbalanse og sølvfargede menn på Hallingtreff 2020
Påmeldingene til Hallingtreff 2020 strømmer inn og er i begynnelsen av november allerede oppe i 170, inkludert utstillere og foredragsholdere. -
Politiske kvarter og mye fag på Hallingtreff 2020
«En bransje i endring!» blir hovedtemaet for Hallingtreff 2020, som arrangeres 13.-15.januar. Programmet er nå klart og det åpnes for påmelding fra 15.oktober. Treffet arrangeres også denne gang på Vestlia Resort på Geilo. -
Hvem skal eie vinden?
ARENDALSUKA: Vindkraft blir god butikk. Aldri før har interessen for utbygging i Norge vært større enn nå. Hvem betaler prisen og hvem skal sitte igjen med gevinsten? -
Råtner Norge på rot?
ARENDALSUKA: Det blir en topptung debatt når Rådgivende Ingeniørers Forening inviterer til diskusjon om «Norge råtner på rot» under Arendalsuka.
Produktnyheter
-
Lys opp badet i mørke stunder
Lys spiller en essensiell rolle på badet. Når man skal velge lyskilder til baderommet er det derfor en god idé å tenke nøye gjennom hvorvidt man behøver generell belysning, aksentbelysning, funksjonelt lys eller en kombinasjon. -
EPIC – En storslått nyhet fra Gustavsberg
EPIC er Gustavsbergs nye serie med kraner for både baderom og kjøkken. Med sin flotte skandinaviske design er dette produkter som skaper inntrykk – som en episk naturopplevelse. Velg mellom blank krom, børstet messing eller matt svart. -
Lanserer nye PP-støttehylser
Conex Bänninger lanserer nye PP-støttehylser for stabil installasjon med Conex Compressions koblinger, ved bruk av PEX-rør. -
Valg av verneklær kan utgjøre forskjellen på liv eller død
Jobber du i omgivelser der du kan bli utsatt for en lysbue, risikerer du stor fare. Høye energinivå omdannes til sterk varme – i noen tilfeller opp til 3000 °C. -
Folksam anerkjenner aroTHERM plus
Det svenske forsikringsselskapet Folksam utførte for kort tid siden en stor test av varmepumper. I testen oppnår Vaillants luft til vann varmepumpe, aroTHERM plus, utmerkelsen «Godt valg». -
Roth lanserer nye BIM-designfiler
Roths nye omfangsrike bibliotek med BIM-modeller, i høy kvalitet via MagiCAD Cloud, gjør det mulig å skape brukerdefinerte tegninger med høy nøyaktighet og systemintelligens til bruk gjennom bygningens livssyklus. -
Termisk overvåking fra Elma Instruments
Elma Instruments er FLIR masterdistributør i Danmark, Sverige og Norge. Bedriften leverer nå i tillegg hele FLIR Thermal Security produktserien. -
Vil bedre kommunikasjonen på byggeplass
24onoff lanserer nå en ny kommunikasjonsløsning for håndverkere og tar neste skritt i å akselerere digitaliseringen i byggebransjen. -
Varmepumper fra Wilfa får 7 års garanti
- For å bidra til større forutsigbarhet for alle som kjøper våre produkter og samtidig bidra til et mer bærekraftig forbruk, får nå alle våre varmepumper 7 års garanti. -
Micro Matic lanserer installasjonskontaktorer
Etter stor etterspørsel fra kundene, lanserer Micro Matic nå installasjonskontaktorer. Kontaktorene kommer i mange forskjellige varianter og dekker et bredt spekter av bruksområder. -
Victaulic lanserer ny installasjonsklar ventil
Victaulic lanserer den nye "Victaulic StrengThin 100 Series E125 Installation-Ready Butterfly Valve". -
Enda flere valgmuligheter i forskjellige farger
På begynnelsen av året kunne hansgrohe presentere en lang rekke produkter i fem nye standardfarger. Nå utvider hansgrohe FinishPlus-sortimentet sitt med flere produkter til baderommet i overflatene matt sort, matt hvit, børstet bronse, polert gull-optikk og børstet sort krom. -
TECE lanserer ny, smart betjeningsplate
Det kan være så som så med hygienen på offentlige toaletter. Nå lanserer TECE en ny, smart betjeningsplate, med teknologi hentet fra kameraindustrien, for å bedre hygienen. -
Vaillant lanserer aroTHERM plus
Med den nye luft-til-vann-varmepumpen aroTHERM plus, setter den tyske produsenten Vaillant en helt ny standard innen turtemperaturer. Forklaringen er det nye naturlige kuldemediet R290. -
Sigum Fagerberg lanserer filtersystemer
Sigum Fagerberg AS utvider sitt produktprogram og presenterer Amazon Filters på det Norske markedet -
Lanserer nytt system for passiv brannsikring
Med den nye ArmaProtect-serien kan det raskt og enkelt lages brannsikre gjennomføringer for rør og kabler.
Nyttekjøretøy
-
Ford Transit utmerker seg i Euro NCAP-test
Ford Transit 2T og Transit Custom er to av varebilene med best aktiv sikkerhet på det europeiske markedet. Det viser en stortest av en rekke populære varebiler i Europa foretatt av det uavhengige kollisjonstestprogrammet Euro NCAP. -
Reduserer støtten til mange elvarebiler – kaller det en gladsak
Mandag 23. november justerer Enova det populære støttetilbudet for innkjøp av elektriske varebiler. Støttesatser tilpasset hver bilmodell skal gi et mer rettferdig, robust og effektivt virkemiddel i den grønne omstillingen av næringstransporten. -
Bedre arbeidsmiljø med riktig belysning året rundt
Vi nærmer oss vinteren og det blir mørkere ute. Det gjør det ekstra viktig å sørge for tilstrekkelig belysning når du arbeider fra bilen, ellers risikerer du å gå på kompromiss med sikkerheten i varebilen din. -
Introduserer automatisk el-modus
Nå kommer nye Ford Transit Custom ladbar hybrid med såkalt geofencing-teknologi som automatisk bytter om til utslippsfri elektrisk fremdrift når varebilen for eksempel kjører inn i storbyer med lavutslippssoner. -
Fords nyttekjøretøy med nettilkobling som standard
Nå innfører Ford internettilkobling som standardutstyr på de aller fleste av sine nyttekjøretøy. -
Ford lanserer nye Trail og Active-varianter
Ford lanserer to nye robuste og ekstra hardføre Trail og Active-varianter av sine Transit-modeller. De kan bestilles allerede nå, med levering på sensommeren. -
IVECO leverer første biogassbil til Mesta
IVECO har siden 1984 vært leverandør til Mesta. Nå leverer de for første gang en Daily biogassbil som primært skal brukes til vask av tuneller i Oslo Kommune. -
Utslippsfri fra dør til dør
Opel fortsetter med sin elektrifisering, nå også på varebilsiden. Nye Opel Vivaro-e får en rekkevidde på inntil 330 kilometer og leveres i tre ulike lengder. -
Stemningsbelysning gir bedre rekkevidde
Ulike farger på innvendig belysning skal spare strøm for Fords nye helelektriske minibusskonsept Transit Smart Energy Concept. -
Nå kommer elektriske varebiler fra Opel
Elektrifiseringen av Opel fortsetter. Fra 2020 blir Opel Vivaro tilgjengelig som elbil med lang rekkevidde. -
Omstilling i Bertel O. Steen
Bilbransjen er inne i sin største endringsfase siden Bertel O. Steen startet med bilimport i 1907. – Det krever en kraftfull omstilling for å rigge oss for fremtiden. Det er nødvendig for å kunne fortsette den transformasjonen av konsernet som vi er inne i, sier konsernsjef Bjørn Maarud i Bertel O. Steen. -
Lanserer elektriske Maxus varebil
Importøren RSA er nå godt i gang med lanseringen av nye Maxus elektrisk varebil i Norge. -
Nye Transporter 6.1 debuterer på «Bauma 2019»
Etter verdenspremieren på Multivan 6.1 i februar, viser nå Volkswagen Nyttekjøretøy for første gang frem den nye Transporter 6.1. Det skjer på «Bauma 2019» i München. -
Ford nyttekjøretøy elektrifiseres
Fords flåte av nyttekjøretøy skal elektrifiseres. Nylig ble en helelektrisk 2-tonns Transit presentert. -
Ford tester nytt transportsystem
Ford tester et skybasert transportsystem med varebiler, sykkelbud og bud til fots for å levere pakker. Bilprodusenten forventer en kraftig økning i leveringseffektiviteten, færre køer og bedret miljø i urbane strøk. -
Fleksibel lastesikring for varierende lastestørrelser
Hvert år, og særlig på glatte veier om vinteren, skjer det ulykker der last har vært for dårlig sikret.