- Skremmende inkompetanse

 
- Skremmende inkompetanseBildet: Partene møttes til slutt i Oslo Tingrett. Advokat Haakon Andreas Langeland fra advokatfirmaet SGB Storløkken var Helene Sæters advokat, mens advokatfullmektig Ellen Hestenes Merli fra advokatfirmaet DLA Piper AS (t.h.) representerte saksøkte Chokoladefabrikken Utbyggingsselskap AS. I midten dommerfullmektig Arne Petter Byhre Sandvik. Foto: Odd Borgestrand.
- Chokoladefabrikken Utbyggingsselskap AS, som er en del av BundeGruppen AS er et selskap som på egne nettsider sier de dyrker skikkelighet og redelighet som suksessfaktorer. Jeg har dessverre helt andre erfaringer.

Av Odd Borgestrand

- Jeg er mildt sagt skremt over inkompetansen hos denne utbyggeren, sier Helena Sæter.
Til daglig jobber hun som kommunikasjonsrådgiver i staten. Hun har lang fartstid som både journalist og kommunikasjonsmedarbeider, men i denne historien er det Helena selv som er hovedpersonen. 

Vant frem etter sju års mareritt

Det handler om livet i en nyoppført boligblokk i Oslo sentrum der mangler ved ventilasjonsanlegget førte til store luktplager. Det er sju år siden hun skrev under overtakelsesprotokollen til en moderne og innbydende leilighet i det nyoppførte bygget, som er en del av Chokoladefabrikken-kvartalet. Kort tid etter innflytting startet det som har artet seg som et mareritt for Helena Sæter, og som til slutt endte med at hun tok utbyggeren til tingretten, sju år etter - og vant. Nå må utbygger betalte Sæter både erstatning og saksomkostninger på til sammen 231.000 kroner.
- Nå er jeg bare glad over å kunne legge sju år med konflikt med utbygger bak meg. Jeg er lettet over at retten har slått fast at det ikke er et urimelig krav å slippe matlukt fra naboer i sitt eget hjem, sier Sæter.

Fremmedlukt til besvær

- Det har vært krevende og plagsomt med all lukt som må luftes ut til alle tider av døgnet, enten det er i bitende kuldegrader på vinteren eller midt på natta om det er sommer eller vinter. Jeg har brukt utallige timer på å dokumentere problemene med fremmedlukt. Antallet telefoner og eposter til utbygger er skremmende stort. Dette er et tidsforbruk jeg aldri får tilbake i livet, understreker hun.

Nå er det slått fast at det har vært en konstruksjonsfeil i ventilasjonsanlegget som gjør at det ikke oppfyller funksjonskravet. Dette fordi avstanden mellom luftavkast og luftinntak har vært for lite. Dermed har brukt luft blitt trukket inn i luftinntak og «gjenbrukt» i sameiet. Det er dette som har ført til sjenerende luktsmitte mellom leilighetene. Så viser det seg at funksjonsfeilen kan rettes opp ved at det monteres en pumpe i luftavkastet som sørger for å sende den brukte luften lenger vekk fra inntaket.  Total kostnad for utbedring er beregnet til 80.000 kroner, noe som må betegnes som en parentes i et byggeprosjekt til flere hundre millioner kroner. 

- Tenk hva utbygger kunne spart seg selv og oss beboere for gjennom sju år om de hadde innhentet riktig kompetanse. Da kunne vi fått saken ut av verden for flere år siden, sier en oppgitt Helena Sæter (bildet). Foto: Odd Borgestrand

Du kan lese hele denne reportasjen i VVS-delen av Byggfakta nr. 7, som snart er ute hos abonnentene. 
Ikke abonnent på Norges største uavhengige fagblad innen bygg og anleggsbransjen? Kontakt oss gjerne for et uforpliktende prøveabonnement, eller tegn ditt abonnement her

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår