- Små tiltak er avgjørende

 
- Små tiltak er avgjørendeBildet: Skolebarn har det ikke som fisken i vannet. Tvert imot er det mange som snapper etter bedre luftkvalitet, mener Kai Gustavsen, fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern i Norges Astma og Allergiforbund, NAAF. Foto: Odd Borgestrand
- Det er viktig at barnehager og skole er en forlengelse av hjemmet også når det gjelder innemiljø. Slipp ansatte og støtteapparat til, er det en ressurs når innemiljøet settes på dagsorden i skoler og barnehager. Det er ofte små tiltak i hverdagen som er avgjørende, og den dugnaden er helt gratis.

Av Odd Borgestrand

Det mener Kai Gustavsen, fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern i Norges Astma og Allergiforbund, NAAF. Han mener bestillerkompetansen har økt blant ansatte i skoler, barnehager og i kommunal- og fylkeskommunal ledelse de siste årene. Derfor mener han det går riktig vei, selv om det er forholdsvis få som arbeider innenfor dette feltet på nasjonalt nivå.

NAAF har et nært samarbeid med blant andre NTNU, Sintef Byggforsk, NILU, Norconsult og KLP Forsikring.  Etterspørselen om kurs er også økende fra flere kommuner rundt om i landet. Totalt kom det inn 600 henvendelser om innemiljø til NAAF i fjor.
- Vår utfordring er å gjøre innemiljø-tematikken så enkel og folkelig som mulig. Vi må slutte med stammespråket som blir en stor barriere for mange. Dette handler om å leve i egen hverdag, mener Gustavsen.

Han ønsker seg en ledelse i kommunene som ser på internkontroll av bygninger som et verktøy for å oppnå samhandling mellom de ulike yrkesgruppene i barnehager og på skoler. 

Norsk institutt for luftforskning er også på banen med et eget prosjekt som har fått navnet Best Vent. Dette er et fireårig forskningsprosjekt som nå er halvveis, og prosjektet er tilknyttet Forskningsrådets program EnergiX, og ledet av Sintef.  NILU gjennomfører to tester i året, en om høsten og en i løpet av vinteren. Da får de sett hvordan ulike årstider påvirker inneklimaet. NILU har fått låne et klasserom på Fernanda Nissen skole i Oslo til å måle inneklima og ventilasjon i skolen.

Forskningspartnere er NILU – Norsk institutt for luftforskning, Høgskolen i Oslo og Akershus, Danmarks Tekniske Universitet, Universitetet i Uppsala, Høgskolen i Hedmark. Næringslivspartnere er Undervisningsbygg Oslo KF, GK AS, DnB Eiendom AS, Interfil AS, Camfill Norge AS, Erichsen & Horgen AS, Hjellnes Consult AS, Multiconsult AS, Swegon AS, Belimo Automasjon Norge AS, NEAS AS, Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forenings Stiftelse for forskning.

Bredden i prosjektet viser at det er interesse for innemiljø og luftforskning.

- Det er viktig at vi nå endrer fokus fra paragrafer til praktisk handling. Dersom eiere og brukere av norske barnehager og skoler kun skal forholde seg til lover og forskrifter vil det bli avmakt. Resultatene får vi når det gjennomføres enkle tiltak i hverdagen som viser hva forskriftene krever, sier Gustavsen.

Hele denne reportasjen kan du lese i VVS aktuelt nr. 1, som snart går i trykken. Tema: Inneklima.

Ikke abonnent på bransjens største VVS-fagblad? Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement!


 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår