Søker om gigantutbygging i Stølsheimen

 
Søker om gigantutbygging i StølsheimenI Stølsheimen planlegger Norsk Vind Energi as minst 300 vindkraftturbiner. (Foto: André Marton Pedersen/Bergen og Hordaland Turlag).
AKTUELLE PROSJEKTER: Norsk Vind Energi as sender inn konsesjonssøknad på Europas største vindkraftverk i Nordhordaland i løpet av høsten. Planene møter stor motstand allerede.

Av Therese Alne Bolin

I søknaden vil Norsk Vind Energi as foreslå at de tre kommunene Modalen, Masfjorden og Lindås skal få 300 vindturbiner med totalhøyde på ca. 200 meter.  Vindkraftanlegget vil ha en installert kapasitet på nær 1500 megawatt (MW). Det er 443 MW mer enn Europas hittil største landbaserte vindprosjekt: Fosen Vind i Midt-Norge.

Stor motstand

Planene har møtt stor motstand, både hos deler av grunneiere og lokalbefolkning og blant de mange natur- og friluftsinteresserte. I går arrangerte Bergen og Hordaland Turlag støttemarsj for Stølsheimen, og 540 personer møtte opp.

I disse dager vurderer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) 43 områder som kan være aktuelle for vindkraftutbygging. Kommunene er bedt om innspill. Noen protesterer, mens andre er positive.

Ikke spesielt lønnsomt for kommunene

Ifølge NRK mener professor Øivind Anti Nilsen ved Institutt for samfunnsøkonomi på NHH at det økonomiske argumentet som enkelte vindmølleforkjempere bruker, ikke holder. Ei heller argumentet om at vindkraft skaper faste arbeidsplasser i kommunene og mange gjestedøgn på hotellene, eller at anleggsfasen gir store effekter for lokale bedrifter.

– For kommunene betyr vindkraftutbygging økonomisk ingen ting, sier Nilsen til NRK.

Fakta:

Nybygg av vindkraftverk ved Hellandsdalen og Stølsheimen i Hordaland, Modalen

Fylke:    Hordaland

Kommune:         Modalen

Tiltakshaver: Norsk Vind Energi as, Stavanger

Verdi(Mil.):        Uoffisiell

Byggestart:        2023 (antatt)

 Entr. form:        Ikke kjent

Vindkraftverk - Nybygg

Prosess: Konsesjonsøknad skal sendes inn i løpet av høsten 2018.

Tall: 1500 megawatt. 300 vindturbiner med total høyde på om lag 200 meter. Planen å bygge på fjellplatåene over Hellandsdalen og lenger nordøst i Stølsheimen, i tillegg til områder mot Masfjorden og Lindås.

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Live.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår