Sondre går mot strømmen

Publisert: 15 Des 2021
Av Odd Borgestrand
Sondre har en master i miljøteknikk fra universitetet i Stavanger i 2020 og gikk rett inn som hovedansvarlig for vei, vann og avløp i Tingvoll kommune. Kommunen ligger på Nordmøre med drøye 3000 innbyggere.
Ingeniørkompetanse når ikke ut
De små og mellomstore kommunene er taperne i rekrutteringskampen i norsk vannbransje, og under VA-konferansen i Molde tidligere i høst sto rekruttering på dagsorden. Det er behov for 113 driftsoperatører hvert år i norske kommuner. Dessuten er det behov for 30 nye ingeniører og 37 nye sivilingeniører.
- Høgskolesektoren har økt antall studieplasser de siste årene, men ingeniørkompetansen når ikke ut i hele landet. Samtlige nyutdannede sivilingeniører har gått til private foretak de siste årene. Kommunene og de interkommunale VA-selskapene har ikke klart å synliggjøre spennvidden av de mange spennende oppgavene en ingeniør eller sivilingeniør kan gå inn, sa Norsk Vann direktøren Thomas Breen blant annet.
Røtter i kommunen
Sondre Rokstad Grimsmo har sine røtter i Tingvoll og hadde derfor lyst å bidra til å bygge ut en bærekraftig infrastruktur i kommunen. Vann og avløpsavdelingen består av fire medarbeidere. Tre er utegående operatører, mens Sondre har tittel som miljøingeniør, og tilbringer det meste av arbeidstiden innendørs.
- Kompetansemiljøet vårt er lite, og blir sårbart når vi ikke har så mange ben å stå på. Min stilling sto ubesatt i seks måneder før jeg kom til Tingvoll. Det betyr at kompetanseoverføring fra min forgjenger til meg faktisk var ikke-eksisterende. Dette er en utfordring når vi skal levere gode tjenester som er kostnadseffektive. Derfor er det viktig at mindre kommuner nå setter fokus på et sterkere samarbeid, sier 28-åringen.
Går i lære hos driftspersonellet
-Det er klart at de store rådgiverfirmaene er attraktive både på grunn av lønn og kompetansemiljø. Det hadde føltes tryggere å jobbe i et miljø der man hadde kunne støttet seg på erfaringen til andre, og dessuten får spisset ferdighetene ytterligere. Dersom lønn og kompetansemiljø var de eneste faktorene, hadde det nok blitt et privat rådgiverselskap framfor ansettelse i en kommune også for meg. Å jobbe i kommunen har derimot noen andre fordeler. Jeg kommer tettere på de investeringene som blir gjort og observerer konsekvensene av dem. Dermed får jeg muligheten til å utvikle ferdigheter som jeg ikke fikk på skolebenken. Dessuten sitter driftsoperatørene med mye kunnskap. De har innsikt i både praktiske og tekniske utfordringer med driften, sier han til VVS aktuelt.
Helt annen ballast
- Hurtig tilbakemelding på fra driftspersonellet er et bidrag til et lærerikt miljø. Når det er sagt savner jeg tryggheten og sikkerheten fra erfarne VA-ingeniører som har vært i bransjen i en årrekke, spesielt når det kommer til store investeringer og prosjektløsninger. De har en helt annen ballast enn det jeg kan vise til, sier Sondre.
Michal Forland er daglig leder i Vann Vest AS, en av de største driftsassistansene i Norge. Denne stillingen han har hatt siden juni 2019. Forland var tidligere daglig leder Sund Vatn og Avlaup AS, et kommunalt eid aksjeselskap, med ansvar for utbygging og drift av offentlige VA-anlegg i Sund kommune på Sotra utenfor Bergen. Han har tidligere 25 års ledererfaring blant annet fra Sway AS, et teknologiselskap som utvikler løsninger for offshore vindenergi. Forland mener de regionale driftsassistansene er svært viktig for de mindre kommunene.
Presset på tilsyn og drift
- Det er de samme strenge reglene innen vann og avløp som gjelder for alle kommuner, enten de er små eller store. Det sier seg selv at de små kommunene har mindre ressurser enn de store. Det gjenspeiler seg i antall medarbeidere og i samlet kompetanse. Statsforvalterne har nå presset alle kommuner og fylkeskommuner på både tilsyn og drift med hjemmel i forurensningsforskriften.
Mange av de mindre kommunene har ingen sivilingeniør innen VA, og dermed blir det et stort hull i intern kompetanse. Det betyr at kommunene blir helt avhengig av eksterne rådgivere med spesialkompetanse uten at de egentlig vet hva de bestiller eller hva de har behov for.
Kommunene må derfor søke samarbeid, og de regionale driftsassistansene kan være en kompetanse- sentral for kommunene. Et annet alternativ er at driftsassistansene ansetter sivilingeniører og ingeniører som kommunene i et distrikt kan «dele». Dermed oppretter vi et «utleie-regime» der driftsassistansene tar arbeidsgiveransvaret og ansvar for kompetanseheving, utdyper Forland.
Deler samme VA-norm
I Møre og Romsdal har driftsassistansen én person på deltid, men de 26 kommunene i fylket har ulike samarbeidsorganer i tillegg til assistansen. De åtte Nordmørskommunene har eget VA-samarbeid der de deler erfaringer og hjelper hverandre med faglige spørsmål. Seks av disse kommunene deler også samme VA-norm. Et tema som har kommet opp er kostnaden som hver enkelt kommune bruker på konsulentbistand i VA – arbeidet. For å kunne gjøre mer av dette arbeidet selv må mindre kommuner samarbeide tettere.
- En mulig løsning kan kanskje være å danne et interkommunalt konsulentselskap. Dette kan sikre et større fagmiljø, kontinuitet i bemanning og gjøre kommunene til mer attraktive arbeidsgivere. Vi jobber med det samme og må ikke finne opp løsningene hver for oss, enten det handler om høydebassenger, ledningsfornyelse, drift av renseanleggene eller nye prosesser på vannbehandling, for nå nevne noen aktuelle områder, sier Sondre Rokstad Grimsmo.
Behov for samarbeid
- Nå vil kravene til avløpsrensing forsterkes, også på de mindre avløpsanleggene. Det betyr sterkere behov for samarbeid. Jeg tror Driftsassistansene da vil være nøkkelen til samarbeid, dersom ikke flere kommuner selv satser på et langt sterkere interkommunalt samarbeid, eksempelvis gjennom interkommunale selskaper, sier Forland.
Under kompetansedebatten i Molde kom det fram at 11 av de mindre kommunene på Sunnmøre er på gang med et tettere samarbeid, blant annet for å etablere en felles VA-norm. Det ble understreket at de små kommunene må jobbe smart for å løse sine utfordringer. Det viser seg at det er lettere å få midler til digitale løsninger enn å opprette nye stillinger. Uansett må kommunene nå gå offensivt ut for å sikre seg flere ingeniører og sivilingeniører. Den største utfordringen er at de små kommunene har et for lite fagmiljø. Kommuner som fortsetter med lave lønninger gjør seg dessuten avhengig av rådgiverselskapene, ble det hevdet under debatten.
-
Pilotprosjekt ved Europris Råde
Med støtte fra Enova satte Energima og Hagal i gang et pilotprosjekt for energieffektivisering med batterier. Nå står det en batteribank hos Europris Råde som balanserer strømforbruk og reduserer belastning på kraftnettet.
-
Planlegger NoDig-prosjekt i Vestby
AKTUELLE PROSJEKTER: Søndre Follo Renseanlegg IKS (SFR) inviterer til anbudskonkurranse om strømpekjøring på cirka 750 meters avløpsrør i Vestby kommune.
-
Nye EcoStruxure Building Operation 2022-løsninger
Schneider Electric introduserer nye EcoStruxure Building Operation 2022-løsninger. Disse tar i bruk fornybare energikilder og gjør det enklere å koble systemer og data - både i og utenfor bygg.
-
Ordrestyring vant rammeavtale med VVS Eksperten
Det danske teknologiselskapet Ordrestyring har inngått en rammeavtale med VVS Eksperten. Denne gir alle medlemsbedrifter mulighet til å ta i bruk et ledende skybasert prosjekt og timeregistreringsverktøy for VVS-bransjen.
-
Fra krigshelvete til norsk vannbransje
Den syriske vanningeniøren Fadi Shallab (46) og hans kollega Radwan Zanhar (36) uttrykker sin takknemlighet gjennom tårer til alle som har bidratt til at de nå er integrert i det norske samfunnet og kan forsørge seg selv. Dette takket være fast jobb ho...
-
Vellykket oppstart for VVS Regnskap
I 2021 ble Meire VVS Regnskap etablert i et partnerskap mellom den nasjonale rørleggerkjeden VVS Norge og den lokale regnskapsføreren Meire på Otta. Oppstarten har gått over enhver forventning for selskapet som ligger an til et positivt resultat i sitt...
-
Johnny tok svennebrev som 50-åring
Etter å ha jobbet med blomster i 30 år valgte Johnny Kræka å endre yrkesretning, og begynte som hjelpearbeider i GK på Lillehammer. I mai tok han svenneprøven og jobber nå som bas i selskapet.
-
Nytt elektromarked innen ventilasjon?
Ventilasjon ved rehabilitering og oppgradering av eneboliger og borettslag kan skape et nytt marked for elektroinstallatører.
-
- Flere kommuner bør ta i bruk NoDig
- Det er et faktum at en rekke norske kommuner nå har svært kort tid på seg til å oppfylle gjeldende rensekrav. Behovet er ledningsfornyelse er skrikende, og flere kommuner må ta i bruk grøftefrie metoder for å ta igjen noe av det enorme etterslepet.
-
Lavt boligsalg i april
- Salget av nye boliger i april 2022 er 29 prosent under april 2021. Det er det laveste tallet vi har registrert for april måned, foruten april i koronaåret 2020, sier adm. direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening.
-
- Vi har ikke råd til venstrehåndsarbeid
- Som nyutdannet plastsveiser ble jeg sjokkert over manglende kompetanse innen PE-sveising. Det er uholdbart at et ukeskurs er alt som trengs for å sveise et ledningsnett som skal holde vann i minst 100 år.
-
Sommerro – gammelt og nytt i skjønn forening
AKTUELLE PROSJEKTER: Sommerro i Oslo blir et nytt kvartal som innehar det meste, som for eksempel hotell, bad, leiligheter, serveringssteder og kulturscene. Gammelt og nytt forenes – noe er vernet og mye skal restaureres.
-
Martin Sagen blir ny CEO i Ulefos-gruppen
Martin Sagen (50) fra Holmestrand overtar som ny CEO i i Ulefos-gruppen fra 1. januar 2022. Sagen kommer fra stillingen som Managing Director i Speira.
-
Eaton vil gjøre smarthus til allemannseie
- Menneskene som bor i OBOS Living Lab vil følges opp tett, og skal gi kvalitative tilbakemeldinger om hva de tenker om ulike løsninger i prosjektet. Dette er viktig for OBOS, og det er viktig for oss, sier Øystein Engebretsen, som leder smarthussatsni...
-
20-års jubilant med flere prestisjeprosjekt
I 20 år har Olto VVS Bademiljø på Vennesla reist rundt og gjort prosjektoppdrag rundt i landet, samtidig som de har driftet den lokale rørleggerforretningen på Vennesla.
-
Rekordkontrakt til Midbøe på Nye SUS
Rørleggerselskapet Finn Midbøe AS i Stavanger skal levere rør til Nye Stavanger Universitetssykehus (SUS) for nær 84 millioner kroner inkludert mva. Det er en av de største kontraktene i selskapets historie.
Aktivitetskalender
-
Nordbygg-åpning med 19 norske utstillere
Nordbygg 2022: Etter en rekke utsettelser kunne messegeneralene Peter Søderberg og Lina Hann i dag ønske velkommen til Nordbygg med 920 utstillere. Norge er denne gang representert med 19 ulike selskaper, og det er ny rekord. -
VKE-konferansen nærmer seg
Hovedtemaet for VKE-konferanse 2022 er bærekraft og digitalisering i klimamarkedet – hva skjer og hvor skal vi? -
VKE-konferansen 2022
VKE-konferansen 2022 arrangeres 21. april på Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Tema er bærekraft og digitalisering – hva skjer og hvor skal vi? -
600 tørstet etter faglig påfyll
VA MESSENE 2022: 600 deltakere på dagens VA-messe på Telenor arena fikk daglig leder i VA og VVS produsentene VVP, Bjarne Haugland, til å smile fra øre til øre gjennom hele dagen. -
Danfoss Skolen – Frekvensomformere, grunnkurs 24. mars
Målgruppe: Alle som jobber innenfor prosjektering, installasjon og idriftsettelse. Det er en fordel med litt kjennskap til frekvensomformere. -
Mye å hente under Norsk Vanns fagtreff i mars
Norsk Vann arrangerer sitt årlige fagtreff 7. – 9. mars digitalt. Her blir det tre dager fylt med aktuelle vann- og avløpsfaglige tema. -
Norsk Vann deltar på VA Messene
I mars er det igjen tid for at Norges ledende VA-produsenter tar turen ut i landet for å møte sine kunder på de regionale VA Messene. -
VVS-dagene 2022
Norges viktigste møteplass for energi og miljøteknikk. -
ARCHITECT@WORK 2022
Vi takker til alle utstillere og besøkende for vel gjennomført ARCHITECT@WORK Oslo og vi kan med glede meddele neste dato for messen på Norges Varemesse som er satt til 23. – 24. november 2022. -
Hallingtreff-jubileum flyttes til juni
13. - 15. juni er de nye datoene for 25 årsjubileet til Hallingtreff. Dermed kan de nærmere 300 som allerede har meldt seg på til treffet oppleve Ål og Geilo i vårdrakt som et spennende alternativ til vinterlig prakt. -
Hallingtreff-jubileet må utsettes
25 årsjubileet til Hallingtreff, som skulle vært arrangert 10.-12. januar, er vedtatt utsatt. -
Datoer for VA Messene spikret
Gjør plass i kalenderen til årets store bransjetreff. Ikke gå glipp av muligheten til å møte de største leverandørene med de nyeste produktene og løsningene i bransjen. -
Hallingtreff 2022 følger koronasituasjonen tett
Korona-situasjonen med høye smittetall fører til usikkerhet for en rekke arrangører og deltakere på kurs og konferanser de neste månedene. Arrangørene av Hallingtreff 10.-12. januar 2022 følger situasjonen nøye. -
VA Tour blir VA Messene - er tilbake i mars 2022
COVID 19 tok bokstavelig talt livet av VVPs VA Tour, men utstillerne lever i beste velgående og VVP har lagt en ny plan sammen med Messeselskapet. Nå har VA Tour blitt til VA Messene. -
Påmeldingene strømmer inn til Hallingtreff
Interessen for Hallingtreffs 25 års markering er stor. Onsdag ble det åpnet for påmelding og i løpet av noen få timer hadde 135 deltakere og utstillere meldt seg på. -
SMART industri 2022
Velkommen til den nasjonale møteplassen for industri- og produksjonsbedrifter i Norge.
Aktuelle prosjekter
-
Planlegger NoDig-prosjekt i Vestby
AKTUELLE PROSJEKTER: Søndre Follo Renseanlegg IKS (SFR) inviterer til anbudskonkurranse om strømpekjøring på cirka 750 meters avløpsrør i Vestby kommune. -
Gir nytt liv til pensjonerte elbilbatterier
AKTUELLE PROSJEKTER: I sitt nyetablerte batterisenter gjør Hagal seg klar til å ta i mot tonnevis med pensjonerte elbilbatterier. -
Søker leverandør av industriell varmepumpe
AKTUELLE PROSJEKTER: Grenland og Vestfold Biogass AS (Greve Biogass) inviterer til tilbudskonkurranse for leveranse av varmepumpe inklusive rørføringer mellom maskiner på Den Magiske Fabrikken i Tønsberg. -
Leverer VVS og ventilasjon i Bekkestua have
AKTUELLE PROSJEKTER: Assemblin prosjekt vest signerte i januar en totalentreprisekontrakt med Consto Øst AS om prosjektering og utførelse av innvendige rørarbeider på boligprosjektet Bekkestua have. -
Søker totalentreprenør til bergvarmeprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Porsgrunn kommune inviterer til konkurranse om totalentreprise på bergvarmeprosjekt ved Vestsiden skole. -
Tilbyr rammeavtale på VA-beredskap
AKTUELLE PROSJEKTER: Rælingen kommune utlyser konkurranse om rammeavtale for beredskap innen vann og avløpstjenester. -
ARK - spennende flerbruksbygg i Stavanger
AKTUELLE PROSJEKTER: På Site 4016 i bydelen Hillevåg i Stavanger har Smedvig Eiendom nå tatt første spadetak i prosjekt «ARK». -
Søker totalentreprenør til ventilasjonsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Tromsø kommune søker totalentreprenør til ventilasjonsprosjekt ved den gamle lærerskolen. -
Tilbyr rammeavtale på strømperenovering
AKTUELLE PROSJEKTER: Bardu kommune inviterer leverandører til å inngi tilbud på rammeavtale på strømperenovering. -
Inngår samspillskontrakt med Øvre Eiker
AKTUELLE PROSJEKTER: NCC har signert samspillskontrakt med Øvre Eiker kommune for nytt renseanlegg i Hokksund. -
Tilbyr rammeavtale på slamtjenester i Lier
AKTUELLE PROSJEKTER: Lier Vei, Vann og Avløp Kf inviterer til konkurranse om rammeavtale på slamtjenester med rørinspeksjon og spyling. -
Tilbyr rammeavtale på konsulenttjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Harstad kommune tilbyr rammeavtaler på tekniske konsulenttjenester, med en totalverdi på opptil 18.4 millioner kroner. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: NTNU utlyser konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester og rørtekniske arbeider ved NTNU Campus Trondheim. -
Investerer 363 millioner i svømmeanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Prosjekt Nye Nordlandsbadet i Bodø er på skinner igjen, og skal etter planen ferdigstilles våren 2023. -
Søker totalentreprenør til varmepumpeprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Vardø kommune inviterer til anbudskonkurranse om etablering av nytt varmepumpeanlegg ved Vardø flerbrukshus. -
Søker byggherreombud til avløpsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Hurdal kommune ønsker å anskaffe byggherreombud for bygging av nytt avløpsrenseanlegg.
Bransjekommentar
-
Varer ikke ærlighet lengst i anbudsprosessen?
– Det kan ikke være slik at de selskapene som lyver best, er de som skal vinne anbudskonkurransene. Dette er like umoralsk som å sikre seg en toppjobb på bakgrunn av uriktige opplysninger i CV-en. -
Farer ved manglende risikovurdering og ROS-analyse
FAGARTIKKEL: Mange eiere er ikke klar over de farlige situasjonene som kan oppstå med kulde-, klima- og varmepumpeinstallasjoner, hvis sikkerheten ikke er ivaretatt på en ordentlig måte. -
Mangfold er nødvendig for å lykkes
KRONIKK: Selv om flere kvinner oppdager de spennende mulighetene i rørleggeryrket, har vi en svært lang vei å gå før vi er i nærheten av likestilling. -
Viktige krav til oljeutskiller
FAGARTIKKEL: Oljeprodukter i avløpsvannet er veldig uheldig. Alle fossile, syntetiske og biologiske oljer som helles i avløpet kan føre til problemer på avløpsnett og i renseanlegg. Og ikke minst – olje forurenser! -
Gjør pandemi og strømpriser inneklima til en partyvinner?
KRONIKK: Det er bare å innrømme det: «Ventilasjon og inneklima» har ikke alltid vært det svaret på «hva driver du med, da?» som har gitt mest positiv respons i festlig lag. -
- Yrkesfag åpner dører
- Ungdom blir fortalt at de må velge studiespesialiserende for å holde alle dører åpne. Det er direkte feil. Fagbrevet mitt har gitt meg muligheter jeg ellers ikke ville fått og jeg er overbevist om at det har gjort meg bedre rustet til jobben jeg har i dag. -
- Kampen mot prissamarbeid må styrkes
Kronikk: - For å styrke kampen mot ulovlig prissamarbeid bør det legges til rette for mer private søksmål fra kunder og det bør bli mer attraktivt for selskapet å melde fra. -
Taksonomi i Norge – er vi klare?
BRANSJEKOMMENTAR: Hvordan skal man rapportere på grad av bærekraft for bygg- og eiendomssektoren når nasjonalt rammeverk avviker fra EUs metodikk på sentrale områder? Rådgiverne skal bistå, men myndighetene må på banen. -
IT-bransjen – en del av løsningen eller en del av problemet?
KRONIKK: Digitalisering av infrastruktur, næringsliv og samfunnet generelt er et svært viktig steg i retning nullutslippssamfunn og en bærekraftig fremtid. Paradoksalt har IT-bransjen vært dårlige på å sette fokus på hva som kan gjøres bedre i deres eget felt. -
Mobilgigant roper varsku om digitaliseringen
KRONIKK: Mobilbransjen er sterkt involvert i kampen for å trappe opp innsatsen og nå netto nullutslipp i 2050. Hvorfor? På grunn av det store behovet for digitalisering. -
Unngå legionella med smartere og grønnere bygninger
FAGARTIKKEL: Legionella kan føre til både byggskader og sykdom. Derfor er det viktig med større oppmerksomhet rundt legionella-bakterien. -
Bransjen må legge til rette for fremtidens bad nå
KRONIKK: Som bransjeeksperter forventer forbruker at vi skal vite hva som kommer og hva det vil bli behov for på badet noen år fram i tid. Her har både utbyggere, elektrikere og rørleggere en jobb å gjøre. -
Øl, ventiler, eller andre varer – kunden bestemmer!
KRONIKK: - Jeg har flere grunner til å publisere denne historien, og jeg håper at alle som har sitt virke i salg og kundebehandling leser dette. -
- Framsnakk rørleggeryrket!
KRONIKK: «Vi firer ikke regnbueflagget når Pride-festivalene er over», skrev daglig leder i VB, Øystein Kjellsen, i en kronikk i juni i år. Ifølge ham er det da jobben egentlig begynner. Nå er hverdagen her. Jobben med å øke mangfoldet skjer i det daglige, og for å få flere inn i rørleggeryrket, i alle former, farger, kjønn og legninger, må vi framsnakke yrket. -
- Holdningsarbeidet starter rundt lunsjbordet
Bli med oss på feiringen av ulikhet og individualisme. La oss sammen kvele de usunne lunsjsamtalene og stå opp for likeverd, mangfold og inkludering. -
Er det noen som vil ødelegge norsk kuldebransje?
BRANSJEKOMMENTAR: - Jeg begynner virkelig å lure på om enkelte personer ikke greier å ta inn over seg at Norge er ikke noe stor aktør av produksjon av kjølemaskiner og varmepumper?
Kurs og Seminarer
-
Nordbygg-åpning med 19 norske utstillere
Nordbygg 2022: Etter en rekke utsettelser kunne messegeneralene Peter Søderberg og Lina Hann i dag ønske velkommen til Nordbygg med 920 utstillere. Norge er denne gang representert med 19 ulike selskaper, og det er ny rekord. -
VKE-konferansen nærmer seg
Hovedtemaet for VKE-konferanse 2022 er bærekraft og digitalisering i klimamarkedet – hva skjer og hvor skal vi? -
VKE-konferansen 2022
VKE-konferansen 2022 arrangeres 21. april på Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Tema er bærekraft og digitalisering – hva skjer og hvor skal vi? -
600 tørstet etter faglig påfyll
VA MESSENE 2022: 600 deltakere på dagens VA-messe på Telenor arena fikk daglig leder i VA og VVS produsentene VVP, Bjarne Haugland, til å smile fra øre til øre gjennom hele dagen. -
Danfoss Skolen – Frekvensomformere, grunnkurs 24. mars
Målgruppe: Alle som jobber innenfor prosjektering, installasjon og idriftsettelse. Det er en fordel med litt kjennskap til frekvensomformere. -
Mye å hente under Norsk Vanns fagtreff i mars
Norsk Vann arrangerer sitt årlige fagtreff 7. – 9. mars digitalt. Her blir det tre dager fylt med aktuelle vann- og avløpsfaglige tema. -
Norsk Vann deltar på VA Messene
I mars er det igjen tid for at Norges ledende VA-produsenter tar turen ut i landet for å møte sine kunder på de regionale VA Messene. -
VVS-dagene 2022
Norges viktigste møteplass for energi og miljøteknikk. -
ARCHITECT@WORK 2022
Vi takker til alle utstillere og besøkende for vel gjennomført ARCHITECT@WORK Oslo og vi kan med glede meddele neste dato for messen på Norges Varemesse som er satt til 23. – 24. november 2022. -
Hallingtreff-jubileum flyttes til juni
13. - 15. juni er de nye datoene for 25 årsjubileet til Hallingtreff. Dermed kan de nærmere 300 som allerede har meldt seg på til treffet oppleve Ål og Geilo i vårdrakt som et spennende alternativ til vinterlig prakt. -
Hallingtreff-jubileet må utsettes
25 årsjubileet til Hallingtreff, som skulle vært arrangert 10.-12. januar, er vedtatt utsatt. -
Hallingtreff 2022 følger koronasituasjonen tett
Korona-situasjonen med høye smittetall fører til usikkerhet for en rekke arrangører og deltakere på kurs og konferanser de neste månedene. Arrangørene av Hallingtreff 10.-12. januar 2022 følger situasjonen nøye. -
VA Tour blir VA Messene - er tilbake i mars 2022
COVID 19 tok bokstavelig talt livet av VVPs VA Tour, men utstillerne lever i beste velgående og VVP har lagt en ny plan sammen med Messeselskapet. Nå har VA Tour blitt til VA Messene. -
Påmeldingene strømmer inn til Hallingtreff
Interessen for Hallingtreffs 25 års markering er stor. Onsdag ble det åpnet for påmelding og i løpet av noen få timer hadde 135 deltakere og utstillere meldt seg på. -
- Vi håper på storinnrykk
Påmeldingen til Hallingtreffs 25 års jubileum åpner 10. november. Treffet arrangeres på Ål og Geilo 10. - 12. januar 2022. -
SMART industri 2022
Velkommen til den nasjonale møteplassen for industri- og produksjonsbedrifter i Norge.
Produktnyheter
-
Nye EcoStruxure Building Operation 2022-løsninger
Schneider Electric introduserer nye EcoStruxure Building Operation 2022-løsninger. Disse tar i bruk fornybare energikilder og gjør det enklere å koble systemer og data - både i og utenfor bygg. -
Lanserer ArmaFix VVS
PRODUKTNYHET: Armacell presenterer en ny isolert rørklemme, ArmaFix VVS. Denne rørklemmen er basert på resirkulert PET og gir en effektiv isolasjonsløsning for montering av varme-, ventilasjons- og sanitærrør. -
Purus fortsetter sin innovative reise
NORDBYGG 2022: Purus fortsetter med det selskapet betegner som sin innovative reise for tryggere våtrom. Nå lanseres en «talende gulvsluk» under produktnavnet Purus Connect. -
Clivet-Midea - Europas første splitt-aircondition med naturlig kuldemedium
- Nå lanserer ABK-Qviller AS, i samarbeid med Clivet-Midea, Europas første splitt aircondition med naturlig kuldemedium, R-290 propan. Dette er en miljøvennlig og innovativ maskin med en energieffektivitet som rangerer i øverste energiklasse for komfortkjøling. -
Tilbyr rammeavtale på NoDig-prosjekter
AKTUELLE PROSJEKTER: Lillestrøm kommune inviterer til konkurranse om rammeavtale på strømperenovering avløp (NoDig) -
Brødrene Dahl lanserer gjenbruksposer
Brødrene Dahl forsetter det viktige arbeidet rundt miljø- og bærekraftstrategien med å dele ut gratis gjenbruksposer til alle sine kunder i servicesentre på Rørleggerens Dag 11. mars. -
Canes lanserer Huliot Ultra Silent
Canes lanserer Huliot Ultra Silent, et effektivt støydempede avløpssystem som skal gjøer jobben enklere og billigere for rørleggere og entreprenører. -
Artic er Gustavsbergs nye og smarte møbelserie
Artic er Gustavsbergs nye møbelserie. Med Artic er det enkelt å møblere hele badet med en enhetlig design og følelse. Møblene er laget av baderomstilpassede materialer som varer lenge og med minst mulig miljøpåvirkning. -
Hjemmekoselig baderomsdesign med høykvalitetsmøbler i trelook fra Geberit
Treverk på badet har tidligere blitt sett på som utfordrende på grunn av materialets følsomhet for fukt – men løsningen er åpenbar: baderomsmøbler i trelook. Trelook gir baderomsmøbler et varmt uttrykk. Det er ikke uten grunn at tremøbler har blitt populært. Geberit tilbyr en rekke baderomsserier med fuktbestandige møbler av høy kvalitet, som gir badet et elegant og hjemmekoselig uttrykk. -
Finnes det en sammenheng mellom luftkvalitet og helse?
At ren luft er bra for oss er ikke noe nytt. «Ut og få litt frisk luft» har vi hørt siden barndommen. Men hva med inneluften vår? Hvordan påvirker den oss og hva kan vi gjøre for å forbedre den? Og påvirker luften vi puster inn risikoen for å bli dement? -
Swegon lanserer Sigma Sky
Swegon utvider sortimentet sitt med Sigma Sky, en vannavkjølt isvannsmaskin og varmepumpe med kuldemedium R32. -
Lanserer VentiZone
Ventistål har utviklet og lanserer nå VentiZone, et høyaktuelt produkt for næringsbygg. -
Airthings utvider View-serien
Norske Airthings avduker i dag to nye produkter i den populære View-serien på CES 2022 i Las Vegas, verdens største teknologimesse. -
Energimåling i feltet
PEL 104 er en videreutvikling av den kjente energiloggeren PEL103, med 3G og Wi-Fi kommunikasjon. -
AirSecure sier i fra om dårlig inneklima
AirSecure fra ABUS er en smart og enkel CO2- og fuktighetsmåler som forteller deg om luftkvaliteten og fuktigheten - og når du skal lufte ut. -
Nye halogenfrie rørbend
ABB presenterer et bredt utvalg av høykvalitets normal- og rørbend, som takler høye påkjenninger under støpning og andre krevende installasjoner.
Nyttekjøretøy
-
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak. -
Toyota er Norges mest kjøpte bilmerke i første kvartal
Med over 6000 nyregistrerte biler så langt i år, topper Toyota listen over landets mest populære bilmerker ved å være størst både på person og varebil. -
Satser på elektriske varebiler
Bilansvarlig Ståle Thuv i Assemblin kunne uka før påske ta imot de første seks av i alt 32 nye, elektriske varebiler. -
Ford lanserer smarte speil for varebiler
Nå kan du få ettermontert et smart bakspeil til Transit Custom og 2T Transit. Speilet gir deg full oversikt bakover dersom du har varebil uten vindu bak eller fullastet bil. -
Ford utvikler egne lyspanel for å gjøre veiarbeid tryggere
Hvert år blir veiarbeidere som jobber langs europeiske veier skadet eller drept. Nå har Ford utviklet et eget avansert lysende panel som skal gjøre bilene og veiarbeiderne tryggere og synligere langs veien på mørke kvelder. -
Ford Transit utmerker seg i Euro NCAP-test
Ford Transit 2T og Transit Custom er to av varebilene med best aktiv sikkerhet på det europeiske markedet. Det viser en stortest av en rekke populære varebiler i Europa foretatt av det uavhengige kollisjonstestprogrammet Euro NCAP. -
Reduserer støtten til mange elvarebiler – kaller det en gladsak
Mandag 23. november justerer Enova det populære støttetilbudet for innkjøp av elektriske varebiler. Støttesatser tilpasset hver bilmodell skal gi et mer rettferdig, robust og effektivt virkemiddel i den grønne omstillingen av næringstransporten.