Spår en tung høst og vinter

 
Spår en tung høst og vinterBildet: - Den siste utgaven av RIFs konjunkturrapport indikerer at hele BAE-næringen kan stå foran en svært tung høst og vinter, sier Ari Soilammi. Illustrasjonsbilde: Getty Images
40 prosent av medlemsfirmaene i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) melder om kraftig omsetningsfall sammenlignet med tall fra fjoråret. Nå varsler foreningen dårlige tider for spesielt bygg og eiendom.

Av Odd Borgestrand

- Vi tror den store smellen kommer mot 2021 hvis ikke oppdragsmengden tar seg opp, sier Ari Soilammi, fungerende administrerende direktør for RIF.

Ikke lystig lesning

Kun 14 prosent av bedriftene har større ordrereserve i dag enn for seks måneder siden. Dette er det laveste tallet som er rapportert i foreningens konjunkturrapporter noensinne. Dette kommer fram i foreningens nyeste konjunkturrapport, som ble utarbeidet etter at regjeringen innførte de strenge Korona-tiltakene den 12.mars.

- Dette er ikke lystig lesning, verken for rådgiverne eller for resten av bygg, anleggs- og eiendomsnæringen, sier Ari Soilammi.

12.500 rådgivere

RIFs medlemsmasse består i dag av 150 medlemsfirmaer, fordelt på over 500 lokalkontorer over hele landet med mer enn 12.500 ansatte rådgivere. Disse omsetter for mer enn 15 milliarder kroner i året. I konjunkturrapporten spør RIF sine medlemmer om hvordan markedet har utviklet seg de siste seks månedene, hvilke rekrutteringsplaner de har for de neste seks månedene og hvordan de ser for seg at ordrereservene og omsetningen vil utvikle seg i tiden framover.

Viktig temperaturmåler

- Siden rådgiverne er blant de som kommer først i verdikjeden i bygg- og anleggsnæringen er denne undersøkelsen en slags fremtidig temperaturmåler for hele næringen. En tommelfingerregel er at om rådgiverne jobber for 10 millioner kroner, så skal entreprenørene bygge for 100 millioner kroner på det samme prosjektet. Den siste utgaven av RIFs konjunkturrapport indikerer at hele BAE-næringen kan stå foran en svært tung høst og vinter, sier Ari Soilammi.

Redusert omsetning

I en pressemelding fra RIF kommer det fram at hele 40 prosent av RIFs medlemsfirmaer opplever et betydelig omsetningsfall, og RIF betegner situasjonen som dramatisk Mange venter også at ordrereserven skal falle framover. 44 prosent av medlemsbedriftene venter lavere ordrereserve om seks måneder. Spesielt erfarer bransjen reduserte ordrereserver innenfor forretningsområdet Bygg og Eiendom.Mest pessimistisk er medlemsbedriftene på Vestlandet, hvor 59 prosent forventer en nedgang i ordrereserven fram mot høsten. Rekordhøye 21 prosent oppgir at de også forventer en reduksjon i antall årsverk de neste seks månedene.

- Noen av RIFs medlemsbedrifter har allerede permittert, andre har gjort brede kostnadskutt og øvrige bedrifter vurderer fortløpende behov for tiltak. Permitteringer i rådgiverbransjen har i praksis ikke skjedd siden nittitallet. Dette handler ikke bare om utsiktene for de rådgivende ingeniørene, vi varsler dårlige tider for resten av næringen. Vi tror den store smellen kommer mot 2021 hvis ikke oppdragsmengden tar seg opp, sier Soilammi.

Krisemidler må komme nå

RIF frykter massepermitteringer i næringen hvis det ikke kommer større øremerkede krisemidler til gjennomføring av bygg- og anleggsprosjekter og til digitalisering og grønn innovasjon i sektoren.
- De offentlige byggherrene må sette inn et ekstra gir og fortsette å sende prosjekter ut i markedet. Nå trengs det krisepakker som monner til statlige, fylkeskommunale og kommunale byggherrer, fortsetter Soilammi. RIF har i rapporten State of the Nation kartlagt et samlet vedlikeholds- og oppgraderingsbehov for offentlige bygg og infrastruktur på 2600 milliarder kroner. Vedlikehold og oppgradering er gode motkonjunkturtiltak som gir nytteverdi for hele Norge, og bør nå prioriteres høyere, avslutter Soilammi.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår