Sparer energi gjennom jordvarme

 
Sparer energi gjennom jordvarmeBildet: Den nye energisentralen ved Flora vidaregåande skule. Fra venstre ledende driftstekniker Helge Sundal, salgs- og markedssjef Roy Austbø i Niprox Technology AS, driftstekniker Arne Varpe, selger Amund Sundal og rådgiver Sean Nikolai Haldane i Moderne Varme AS. Foto: Magnus Helge Torvanger.
Nærmere 30 personer deltok 19. juni på en fagdag om energisentraler i Florø. Arrangører var Niprox Technology AS og Moderne Varme AS, som orienterte om sine sentraler basert på jordvarme i større bygg.

Mellom deltakerne var representanter for fylkeskommunene Hordaland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, og representanter fra fire kommuner i sistnevnte fylke. Etter en presentasjon av de to selskapene i hovedkontoret til Niprox Technology, besøkte deltakerne omsorgssenteret Docen 2 og Flora vidaregåande skule. Begge er utstyrt med energisentraler fra Moderne Varme.

Niprox Technology AS i Florø produserer utstyr for rensing og behandling av vann i lukkede system. Moderne Varme AS på Nordfjordeid leverer komplette energisentraler basert på jordvarme og egenutviklede varmepumper. Sist vinter kjøpte Florø-selskapet aksjemajoriteten i selskapet på Nordfjordeid.

– Moderne Varme AS har veldig energieffektive og miljøvenlige løsninger med lang levetid, sier Kjartan Strand, styreleder i Niprox Technology, i en pressemelding.

ENØK-rådgiver ble gründer

Moderne Varme AS ble etablert av elektroingeniør Bernt Prestøy i 2008. Han jobbet tidligere som ENØK-rådgiver og klarte å redusere kraftig energibehovet ved sykehuset på Nordfjordeid. Han var også med på å starte selskapet Eid Fjordvarme KF, som distribuerer sjøvann fra fjorden til både oppvarming og kjøling i Nordfjordeid sentrum. Bernt Festøy utviklet et helhetlig klimaanlegg tilpasset norsk og nordisk klima. Det første anlegget ble installert ved folkehøgskolen på Nordfjordeid i 2007.

Systemet markedsføres i dag under navnet Pure Heat. I 2013 inngikk Moderne Varme en rammeavtale med Sogn og Fjordane fylkeskommune, en kontrakt som selskapet vant på nytt i 2018. En tilsvarende rammeavtale med Møre og Romsdal fylkeskommune ble inngått i 2016. Pr. juni 2019 har Moderne Varme AS installert totalt 28 energisentraler. Moderne Varme borer sine brønnparker for jordvarme i vifteform, med en meters avstand mellom hullene i toppen og langt større avstand nede i energisonen. Selskapet knytter tappevann til varmepumpene, slik at vannet sirkulerer. Dermed unngår man stillestående vann i kjeler. Klimaanlegget leverer både varme og kjøling.

Skoleanlegg sparer mye

Deltakerne på fagdagen fikk en omvisning og orientering i den tekniske sentralen ved Flora vidaregåande skule. Dette er et stort skoleanlegg som fikk installert ny energisentral fra Moderne Varme våren 2015. Sentralen har ti varmepumper som er tilknyttet 24 borebrønner med en lengde på 240 meter. Med på kjøpet har skolen fått kjøling av datarom, teknisk rom, kantine og kjøkken. Kjølesystemet skal nå utbygges til også å omfatte klasserom.

Etter at det nye energianlegget var innjustert fikk skoleanlegget en markert reduksjon i elforbruket. Mens forbruket lå på 140 kWh pr. kvadratmeter i 2014, var det kommet ned i 75 kWh i 2017. Til sammenligning var det gjennomsnittlige forbruket ved alle videregåande skoler i fylket på 138 kWh pr. kvadratmeter i 2017. Sogn og Fjordane fylkeskommune overtok våren 2019 driften av Florø Idrettssenter, som er nabobygg til Flora vidaregåande skule. Idrettssenteret inneholder både innendørs fotball- og friidrettsbane, håndballbane, treningsrom m.m. og er mye brukt av skolen.

Omsorgssenter med full varmepumpedekning

Omsorgssenteret Docen 2 i sentrum av Florø stod ferdig vinteren 2019 og drives av Flora kommune. Her har Moderne Varme AS levert en nyskapende varme- og kjøleløsning med vannbårne sløyfer i taket på alle pasientrom, stuer og kjøkken. Bygget har hundre prosent varmepumpedekning gjennom tre pumpemoduler. Mens to av pumpene er i drift er den tredje i reserve. Deler av uteområdet blir også varmet opp av anlegget for å holde det snøfritt.

Docen 2 er et bygg på ca. 3.000 kvadratmeter, med 32 omsorgsboliger fordelt på fire etasjer. Det ligger like ved Docen 1, et omsorgssenter som ble bygget for en del år tilbake. Navnet har sin bakgrunn i at det tidlegere lå et legekontor på tomten. Man forventer store besparelser i elforbruket i Docen 2, siden energisentralene er basert på varmepumper. Det vil også bli lavere vedlikeholdskostnader på grunn av at varmepumpene ikke har noen utendørs deler. Deltakerne på fagdagen fikk en omvisning både i de tekniske rommene og i pasientrom i Docen 2, som Moderne Varme betegner som Sogn og Fjordanes mest spennende bygg.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår