Sprinklerskolen: Ett nytt tilbud til rørleggerne

 
Sprinklerskolen: Ett nytt tilbud til rørleggerne
I løpet av våren ser Sprinklerskolen dagens lys, og dette blir et grunnleggende og praktisk sprinklerkurs myntet på rørleggere. Her får de kunnskap om brann, og får selv se hvordan et sprinkleranlegg fungerer. I tillegg får deltagerne kunnskap om ulike produkter, komponenter og systemer som finnes. Og ikke minst, praktiske monteringsøvelser.

Det er noe veldig spennende på gang når det gjelder opplæring for rørleggere som monterer sprinkleranlegg – nemlig Sprinklerskolen. Det er, Forsikringsselskapenes Godkjennelsenevnd (FG), Teknologisk Institutt (TI), If Sikkerhetssenter og Brødrene Dahl som har gått sammen og utviklet Sprinklerskolen.

– Vårt håp er at Sprinklerskolen skal bli et grunnleggende tilbud som vil motivere og kvalifisere til videre opplæring og aktivitet i sprinklerfaget. Det er avgjørende at en montør kjenner til de ulike systemene, hvordan de fungerer, at sprinkler er et brannfag, hvilke regelverk vi installerer etter og korrekt bruk av komponentene rørleggerne forholder seg til, sier Håvard Grønstad, Forsikringsselskapenes Godkjenningsnevnd.

Praktisk
Sprinklerskolen skal være et praktisk kurs for rørleggere som monterer ulike typer sprinkleranlegg i mange forskjellige typer bygg.

- Vi vet at rørleggere helst vil jobbe med praktiske ting. Derfor blir dette et kurs hvor de selv skal få sett de ulike løsningene og produktene som finnes på markedet på nært hold. Kurset på Sprinklerskolen vil gå over to dager, og avsluttes med en eksamen. Deltagerne skal etter endt kurs for eksempel kunne dokumentere arbeid og avvik gjennom kunnskap om forskrifter og regler, vite når de skal stoppe arbeidet ved usikkerhet eller spørsmål til prosjekteringen, kjenne til de ulike former for sprinkleranlegg, hvor de benyttes og hvordan de virker, ta ut riktige sprinklerhoder til ulike anleggstyper, funksjon og plassering og mye mer.

Det er viktig å understreke at Sprinklerskolen skal nå bredden blant rørleggere som ikke skal FG-sertifiseres. Blant annet større foretak med mange rørleggere vil se dette som en mulighet til å heve kompetansenivået. Fortsatt må foretakene sørge for at sertifisert personell er til stede på byggeplassene for å tilfredsstille FG-krav, sier Per Arne Lindvik, fagsjef hos Teknologisk Institutt i Haugesund.

- Målsetningen er at rørleggerne skal få økt kompetanse og trygghet på produktene og systemene, ha økt fokus og forståelse for hvor viktig det er at kvaliteten på arbeidet de utfører er god. Overordnet er målet økt sikkerhet for personer og materielle verdier som følge av brann.

Brann på nært hold
Kun om lag 20 % av kurset er teoretisk, og kursene skal innledningsvis avholdes på If Sikkerhetssenter, og etter en innledende fase også på TI. - Profesjonelle instruktører gir rørleggerne en trygg og god innsikt i hva brann egentlig er, og hvor alvorlig en brannsituasjon kan være.

Produkter og systemer
- Vi har ulike typer sprinkleranlegg hvor rørleggerne skal få øve seg på. I tillegg skal vi nå ha et eget event for potensielle samarbeidspartnere, og interessen har vært stor så det gleder vi oss til. Og det er ikke bare montørene selv som vil kunne dra nytte av økt kunnskap om å installere sprinkleranlegg på en så god måte som mulig. Både byggeiere og forsikringsbransjen er jo naturligvis interessert i at disse anleggene skal fungere etter hensikten i en brannsituasjon. Har man et sprinkleranlegg med topp karakter, som er kontrollert og vedlikeholdt som det skal, så kan man få opptil 60 % rabatt på sin brannforsikring. Det sier litt om hvor viktig slike anlegg er, sier Morten Kolverud som er leder av If Sikkerhetssenter.

Veier videre
Målet er også at Sprinklerskolen skal motivere til videre utdannelse gjennom FG sin sertifiseringsordning for utførende og prosjekterende av sprinkleranlegg som arrangeres av TI i Haugesund. - Vi mener deltakerne som har gjennomført Sprinklerskolen også har et meget godt grunnlag for å gå videre til FG-kursene for utførende og prosjekterende. Det betyr at Sprinklerskolen gir øket kompetanse til deltakerne, og i tillegg virke rekrutterende til andre gode kurs vedr. sprinkleranlegg. - Sprinklerskolen skal derfor både gi et godt fundament for dem som jobber med å installere sprinkleranlegg og som et skritt på veien videre for dem som har planer om det. Sprinklerskolen er derfor ikke noen konkurrent i forhold til den allerede etablerte sertifiseringsordningen til FG. Dette blir snarere et supplement, sier Anders Thømt som er markedssjef hos Brødrene Dahl AS.

Andre potensielle kursdeltagere
I tillegg til rørleggerne, så kan også andre grupper ha nytte av Sprinklerskolen. - Blant annet rådgivende ingeniører som prosjekterer sprinkleranlegg, men som kan ha nytte av mer kunnskap om hvordan selve installasjonen utføres i praksis. Også personell fra brannvesenet, driftspersonell og vaktmestre vil ha nytte av kurset, sier Terje Hagelund, fagsjef på sikkerhetssenteret.

Og de er ivrige etter å komme i gang. Planene er at man skal iverksette de første kursene allerede i løpet av annet kvartal, og det er ingen tvil om at forventingene er høye. Basert på de tilbakemeldingene vi har fått fra potensielle kursdeltagere så er de entydig positive. Det er rett og slett veldig gøy å være med på denne etableringen, avslutter Morten Kolverud.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår