Statsbygg satser på plusshus

 
De siste tilskuddene på listen over Statsbyggs miljøsatsinger er plusshus for politihuset på Stord og nytt administrasjonsbygg på campus Evenstad ved Høgskolen i Hedmark.

- Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt skal få nye lokaler sammen med Statens vegvesen. Bygget er planlagt med stor takflate mot sydvest som egner seg godt for solceller. Plusshusmålsettingen er å produsere mer energi enn bygget forbruker pr år, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Energioverskuddet skal over tid tilsvare energimengden som gikk med for å bygge bygget, inkludert produksjon og transport av materialene. Energioverskuddet skal også dekke energimengden som antas å være nødvendig for å rive bygget og gjenvinne eller eventuelt deponere avfallet når den tid kommer. Energioverskuddet kan selges til netteier.

- På campus Evenstad skal det bygges et nytt administrasjonsbygg. Her planlegges det et bygg som i størst mulig grad utnytter massivtreets egenskaper med hensyn til varmemagasinering og positive effekter på inneklima og arbeidsmiljø. Byggets energiforbruk skal optimaliseres for å oppnå energiforbruk på plusshusnivå. Prosjektet vil også utforske bruk av energikilder, som solfangere, henting av varme fra nærliggende vassdrag, jordvarme mm som tilleggskilder for energi, sier Nikolaisen.

- Vi har ambisiøse miljømål for alle våre byggeprosjekter, sier Harald Nikolaisen, som er spesielt fornøyd med at det ikke bare er de største byggeprosjektene som har høye miljømålsettinger. Politihuset på Stord utgjør 3200 kvm og administrasjonsbygget på Evenstad 1100 kvm, i kontrast til det nye anlegget for nasjonalmuseet på 54000 kvm i Oslo.

Statsbygg trapper opp miljøsatsingen i byggeprosjektene. I 2013 ble fem miljøpilotprosjekter initiert, deriblant Fram-senteret i Tromsø. Tre prosjekter er forbildeprosjekter i Futurbuiltregi: Nytt Nasjonalmuseum, Framsenteret og Folkehelsa. Det kommende storprosjektet Livsvitenskap på Universitetet i Oslo har også svært ambisiøse miljømål som forventes skal komme plass i løpet av høsten.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår