Steller pleietrengende varmeanlegg

 
Steller pleietrengende varmeanleggBildet: F.v.: Teknisk sjef Trond-Atle Asphjell, utvikler og partner, Arne Høeg, salgssjef Glenn Halnes. Foto: Bjørn laberg
Florø-bedriften Enerin, som for ett år siden ble etablert som datterselskap av vannbehandlingsaktøren Niprox Technology AS, sørger for innregulering og balansering av vannbårne systemer i industri, større næringsbygg og boligbygg.

Av Bjørn Laberg

Bedriftens egenutviklede system «Thermonitor», er et energimonitoringssystem som måler energi i vannbårne- og dampenergisystemer. Thermonitor kan brukes til å optimalisere styring i energisentraler, måle effekt, og utnytte kapasiteten bedre i varme- og kjølesystem.

Mangler innregulering
- Enerin ønsker gjennom målinger, veiledning, finansiering og drifting av energiteknologi, redusere kundens energibruk og kostnader. Når «morselskapet» vårt, Niprox eksempelvis har fjernet oksygenet, smuss og partikler i vannkretsen i et varmeanlegg, kan vi komme inn med vår kompetanse på innregulering, og gi anleggene den beste pleie, smiler Arne Høeg, sivilingeniør, utvikler og partner i Enerin.
- Som en konsekvens forlenges levetiden til systemene betraktelig, og drifts- og vedlikeholdskostnadene blir vesentlig mindre, understreker Høeg.
Han sier det er forbausende mange varmeanlegg som lider under å ha hatt mangelfull innregulering over flere år.

Hva gjør en varmepumpe?
- Det er sikkert flere årsaker til dette. Tradisjonell innregulering er forholdsvis kostnadskrevende. Et annet aspekt er bruksendringer i et bygg, og hvor nye leietakere ikke alltid har optimalisering av varmeanlegget øverst på «to do»-listen, sier Høeg.
- Vi har også opplevd at byggeier eller leietaker ikke aner hva den innkjøpte varmepumpen gjør, og gjerne har gått for laveste pris, hvor overvåking ikke er inkludert. Vi har også sett eksempler på at ikke- fungerende varmesystemer ikke skyltes feil på varmepumpen. Noen hadde rett og slett glemt og slått den på, sier Høeg.

Relevant analyse
- Når vi overvåker et anlegg, pleier vi å ha en uke som minimum loggtid. Mitt inntrykk er at energianalyse tidligere vært litt vel stikkprøvebasert. Det mener vi gir alt for få svar. Værdata og temperatursvingninger har nemlig stor betydning for å få en korrekt og relevant analyse. Det koster jo heller ikke noe mer å ha vår Thermonitor stående å jobbe over flere dager, eller uker for den saks skyld. Nøyaktigheten i både målinger og logging blir jo bare mer reell, mener Høeg.
Enerin leverer også energisentraler i fyrrom, som eies og driftes av Enerin, samt rådgivning om høytemperatur-varmepumper

Enerin teller per i dag tre ansatte, og har sin base i Florø og i Oslo.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår