- Stjel vår posisjon!

 
- Stjel vår posisjon!Bildet: – Verden vinner på at dere vipper oss av tronen, sier administrerende direktør i Schneider Electric, Karoline Nystrøm.
Schneider Electric ble tidligere i år kåret til verdens mest bærekraftige selskap. Nå utfordrer de andre aktører til å prøve å stjele deres posisjon.

– Verden vinner på at dere vipper oss av tronen, sier administrerende direktør Karoline Nystrøm.
Schneider Electric ble rangert som verdens mest bærekraftige selskap i 2021 blant over 8000 selskaper i den årlige, prestisjefylte oversikten til Corporate Knights. Administrerende direktør Karoline Nystrøm, mener at det er for få norske aktører på listen over verdens mest bærekraftige selskaper.

- Verden vinner

– I 2021 var det kun Storebrand og Orkla som utmerket seg på topp-100 listen. Begge fortjener stor kudos for å være fyrtårn for bærekraft i sine respektive bransjer, sier Nystrøm.
Nå ønsker Schneider Electric-sjefen å dele selskapets kunnskap og erfaring med norsk næringsliv.
- Enten du er kunde eller konkurrent, skal vi fortsette å dele erfaringene vi gjør på vår vei i det grønne skiftet. Vår kunnskap skal bli din kunnskap. Verden vinner på at du stjeler vår posisjon som verdens mest bærekraftige selskap, sier hun. 

Søk partnerskap

Spørsmål rundt bærekraft kan være diffuse og krevende. Direktør for bærekraft i Schneider Electric, Jonas Normann, påpeker at det viktigste er å starte: 
– Begynn med det du kan gjøre noe med, og ikke la jakten på det perfekte stå i veien. Fokuser på å imøtekomme myndighetenes krav. Deretter bør du finne ut hva kundene dine forventer. Om du klarer å skape merverdi for kundene gjennom økt bærekraft, vil det gi bedriften din et klart konkurransefortrinn. Et annet godt tips kan være å søke partnerskap, fremfor klassiske leverandører. Ingen kan alt, men når fagfelt smelter sammen blir partnerskap på tvers av bransjer og kompetanser viktigere enn noensinne, understreker Normann. 

Miljø og lommebok

Bærekraftgevinster har ofte tilsvarende økonomiske gevinster. KPI-er i forbindelse med bærekraft handler i mange sammenhenger om effektivitet. I følge beregninger presentert i «Felles energi- og industripolitisk plattform» fra 2021, vil energieffektivisering kunne frigjøre opp til 10 TWH frem til 2030. Altså, mye strøm. Digital teknologi for energistyring- og sparing er noe alle kan ta i bruk i morgen. Og det vil gi uttelling veldig kjapt. Se bare på mulighetene som ligger i styring av hus og næringsbygg. Her er det enorme mengder å spare - både for miljø og lommebok! 

Bildet: Direktør for bærekraft i Schneider Electric, Jonas Normann. Foto: Jasper Nebelsieck / VJUS

Mangel på kompetanse

- Hvorfor dette havner så langt ned på den politiske agendaen er umulig å forstå. Antageligvis handler det om mangel på kompetanse. Jeg har hørt topp-politikere si at: – joda, det er jo kjekt med sparepærer! Da snakker vi om en svært liten del av mulighetsrommet. Det finnes mange gode norske aktører som kan bidra med fagkompetanse på dette feltet, så bruk dem, oppfordrer Jonas Normann.

Schneider Electric har i sin omstilling tatt utgangspunkt i seks bærekrafts-forpliktelser.
Kort utdrag fra disse er:

Klima og miljø

Her handler det først og fremst om å utnytte den digitale teknologien best mulig via løsninger som gir energieffektivisering, overgang til fornybar energi, eller investering i innovative løsninger som gir umiddelbar og varig nedgang i karbonutslipp. 

Schneider har dessuten gjort grunnleggende endringer i innkjøpsstrategien. Det er for eksempel inngått partnerskap- og forpliktelser med leverandører. I tillegg har de digitalisert av egne fabrikker og produksjonsmiljøer.

Mennesker og likestilling

Med ca. 40 prosent kvinneandel i toppledelsen, og med tallfestede mål om kvinneandel i ledergrupper og rekruttering generelt, er Schneider Electric allerede et av de mest kjønnsbalanserte selskapene i sin bransje. 
Selskapet fremmer læring, kompetanseheving og utvikling for alle generasjoner, og de har dessuten en klar visjon om å forbedre energitilgangen til samfunn som ikke har det samme privilegerte utgangspunktet som Norge. 

Deling av kunnskap er vårt samfunnsansvar

Selv om stadig flere bedrifter setter seg bærekraftmål, er det fremdeles få som har en tydelig strategi for hvordan virksomheten skal nå målene, ifølge årets PwCs Bærekraft 100-rapport. Normann mener at verdens mest bærekraftige selskap har et særlig ansvar når det gjelder å dele kunnskap og erfaringer:
–  En sentral del av vår egen bærekraftstrategi er nettopp å hjelpe våre kunder med å nå sine bærekraftmål. Ved å invitere til samarbeid og partnerskap med både kunder og konkurrenter, kan vi dele erfaringer på vår vei i det grønne skiftet. Slik oppstår også nye og mer effektive verdikjeder. Schneiders arrangement «Innovation Day Oslo» er et godt eksempel. Det regnes av mange i bransjen som en av de viktigste årlige møteplassene for bygg- og automasjonsindustrien, sier han.

Håper på å se flere norske på topplisten

Nå skal Corporate Knights snart offentliggjøre en ny rangering av verdens 100 mest bærekraftige selskaper. Jonas Normann håper på å se flere norske virksomheter representert på listen:
– Vi skal fortsette å kjempe for å være best på bærekraft, ved å daglig sette mennesker og miljøet først. Samtidig heier vi like mye på at flere norske selskaper kommer inn på listen.

5 bærekrafttips

Schneider har fem råd til alle typer bedrifter som vil sette bærekraft på agendaen:

1. God, intern forankring

Styret og ledelsen må ha et reelt ønske om å gjøre selskapet grønnere - og vedta en klar bærekraftstrategi.  Strategien bør forankres i hele bedriften og være et langsiktig og kontinuerlig arbeid.  

2. Start med ett fokusområde

FNs bærekraftmål består av 17 mål, men du behøver ikke å starte med alle samtidig. Gjør en kartlegging for å se hvor virksomheten har størst potensial for en reell innvirkning, og utforsk mulighetsrommet som finnes i din bransje.

3. Samarbeid med både konkurrenter og interessenter

Næringslivet bør samarbeide for å oppnå bærekraftig utvikling, på nye måter og med utradisjonelle aktører. Del den kunnskapen du besitter og vær raus, så vil du få mye tilbake.

4. Sett målbare mål

Ha en klar visjon for hva virksomheten din skal utrette og sett målbare mål – for du kan ikke løse utfordringer som ikke kan måles. Det blir strengere krav til rapportering, så sørg for mål og telling i henhold til kravene.

5. Åpenhet og deling

Schneider Electric har vi for eksempel valgt å åpne grensesnittet for systemene sinee, slik at partnere, kunder og konkurrenter kan integrere og øke verdien av løsningene for egen bruk.

- Ellers rapporterer vi åpent fremgang på alle ikke-finansielle målsetninger, kvartalsvis, i forbindelse med vår børsrapportering, sier Normann avslutningsvis.

Bildet: Direktør for bærekraft i Schneider Electric, Jonas Normann, sammen med administrerende direktør Karoline Nystrøm. Foto: Jasper Nebelsieck / VJUS

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår