Stor pågang fra borettslag som trenger bergvarme

 
Stor pågang fra borettslag som trenger bergvarmeSelskapet Thunestvedt blir nedringt av kunder som vil skifte fra olje til bergvarme. Naturlig nok, siden oljefyrforbudet trer i kraft fra nyttår. - Noen begynner å bli desperate, fordi de er redd for bøter, eller at oljeleveransen vil stoppe opp. Vi har aldri hatt så mange befaringer som vi har nå, sier prosjektleder Ronny Kvamme (t.h). Til venstre prosjektleder Reidar Birkeland, begge i Thunestvedt.
– Vi mottar et rush av henvendelser fra borettslag som vil bytte ut forurensende oljefyrer med bergvarme, forteller prosjektleder Ronny Kvamme.

Tekst og foto: Philip Tefre

Elektroentreprenøren Magnus M.Thunestvedt skifter ut forurensende oljefyrer med miljøvennlig og kostnadsbesparende bergvarme for Nygård Sentrum Borettslag i Bergen. Borettslaget er et av få i Norge som har gått til det skrittet å bytte ut forurensende oljefyr med miljøvennlig energi fra undergrunnen. Inne i et gigantisk arbeidstelt utenfor inngangene til Nygård Sentrum Borettslag i Bergen, ser prosjektleder Kvamme spent ned i et dypt, mørkt hull. Langt, langt der nede skal etter hvert energien hentes opp, og varme beboerne i blokken som ruver over oss.

Skal varme opp med 18 brønner

– Når de 18 brønnene er ferdig boret, skal kabler legges i. Rør med sirkulerende væske skal hente energi opp fra 200 meter dyp, og sendes videre til varmepumper og deretter i oppvarmede rørslynger til borettslagets leiligheter. Radiatorene i leilighetene beholdes, men heretter vil oppvarmingen være miljøvennlig, og komme fra berget under blokken, og ikke fra forurensende olje, sier han.

Det nasjonale oljefyrforbudet er beregnet å redusere utslippene med minst 340 000 tonn CO2 årlig, i gjennomsnitt over perioden 2016-2035. Dette tilsvarer omtrent utslippene fra alle personbiler og lettere kjøretøy i Oslo. Forbudet trer i kraft i 2020, og det har vært kjent i over ett år. Det gjelder for eneboliger, så vel som for borettslag.

Lav strømregning

Men ikke alle borettslag var tidlig ute med finne fagfolk som kan bytte ut oljefyren og erstatte den med pålagt, miljøvennlig fyring.

- Jeg tror ikke alle har skjønt alvoret med oljefyrforbudet. Men de siste månedene har det vært et bra trøkk med henvendelser til oss. De fleste borettslag varmes opp med gass, elektrisitet eller olje. Eller en kombinasjon. Oljen forurenser og elektrisiteten blir dyrere, og gassprisen er vanskelig å spå.

- Bergvarme er det rimeligste over tid. Og mest miljøvennlig, sier Ronny Kvamme, prosjektleder hos elektroentreprenøren Magnus M.Thunestvedt.

Tar kontakt

 – Ukentlig får vi flere telefoner fra borettslagsstyrere som skjønner at et oljefyrforbud nærmer seg med stormskritt. Noen begynner å bli desperate, fordi de er redd for bøter, eller at oljeleveransen vil stoppe opp. Vi har aldri hatt så mange befaringer som vi har nå, sier Kvamme. Hva konsekvensene er for de borettslagene som går inn i 2020 med oljefyr som hovedoppvarmingskilde, er ikke klart enda. Men det kan bli bøter, for de borettslagene som ikke innser at de må ta et energiskifte.

Oljefyrene skal bort. Så enkelt er det. Det blir opp til kommunene å følge opp at blant annet borettslagene følger loven, sier Kvamme.

For dem som går over til bergvarme betyr det blant annet lav strømregning i framtiden. Har man først fått bergvarme er besparelsen mellom 70 og 80 prosent.

Sparer hundretusen i året

Nygård Sentrum Borettslag i Bergen sparer ca. 538 000 kwt i året på å gå fra oljefyring til bergvarme. Borettslagsformann, Otto Hetleøen, sier at arbeidet med å skifte ut oljefyrene er ferdig rundt juletider.

– Vi sjekket referansene til Thunestvedt, og skjønte at dette var dyktige fagfolk. Nå har vi alt på stell, og blir et miljøvennlig borettslag fra nyttår. Selv om det kostet noen millioner å skifte ut olje med bergvarme, vil pengene på sikt betale seg tilbake. Men det beste av alt; vi får ingen økning i husleien til beboerne, sier Hetleøen.

Det er i alt 65 leiligheter i borettslaget.
 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår