Store VA-prosjekter på gang

 
Store VA-prosjekter på gangIllustrasjonsbilde: Odd Borgestrand
Ifølge tall fra prosjektdatabasen Byggfakta SMART skal det innen vann- og avløpsledninger, renseanlegg, pumpestasjoner, vannverk og sjøledninger investeres for totalt nær 25 milliarder kroner i løpet av de nærmeste årene.

Av Pål Engeseth

Det er store planer og verdier knyttet til rør de nærmeste årene. Nær 500 byggeprosjekter har planlagt igangsettelse i år og frem til 2025. Totalverdien innenfor de nevnte kategoriene er stipulert til 24,436 milliarder, fordelt på de neste årene.

Osloprosjektet
Prosjekter for mer enn 17 milliarder kroner starter allerede i år, og ny vannforsyning til Oslo det klart største prosjektet, og stjeler naturlig nok størst oppmerksomhet. Prosjektet har i SMART-databasen fått prosjektnavnet «Holsfjorden til Huseby, NVO». Totalkostnaden er stipulert til nærmere 10 milliarder kroner, og er et gigantprosjekt som er planlagt ferdigstilt i 2028. Prosjektet er organisert som en delt entreprise, hvor vi så langt har kartlagt at delelementene er: nybygg av vannledning, inklusive sprengning, ny tunnel, pumpestasjon, og nytt vannbehandlingsanlegg.

Grafen
På grunn av igangsetting av dette ene store prosjektet, er igangsettingstallene i den visuelle oversikten særlig stor i 2020. I tillegg vet vi at det vil komme flere prosjekter fremover som vil øke verdiene for de neste årene. Kurven vil derfor være flatere enn den fremstår nå. Vi har valgt å vise tabeller fordelt på år og geografiske områder. Tabellene viser verdier i millioner kroner og i antall prosjekter. Som allerede forklart, er igangsettingstallene i 2020 vesentlig større enn påfølgende år, med en total planlagt igangsetting på 17 080 millioner kroner. Oslo har den største prosjektverdien fulgt av Viken og Vestland.

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår