Støtter Elkem Solars forprosjekt

 
Støtter Elkem Solars forprosjektEnova bidrar med 7,6 millioner kroner i støtte.
Elkem Solar har fått forprosjektstøtte av Enova for å verifisere muligheten for å ta i bruk en ny produksjonsteknologi ved en eventuell gjenåpning av REC-fabrikken på Herøya.

Elkem Solar annonserte i september at de ønsker å gjenåpne deler av den tidligere REC-fabrikken på Herøya i Porsgrunn for å produsere silisiumblokker til solcelleproduksjon. Kjøpet betinger imidlertid at Elkem Solar skal bruke seks måneder på å få oversikt over behovet for teknologiutvikling og verifisere anleggets konkurransekraft.

Enova bidrar med 7,6 millioner kroner i støtte til denne kartleggingen. Med støtte fra Enova kan Elkem Solar gjøre de nødvendige vurderingene i forkant av en investeringsbeslutning.

- Støtten vi nå har fått, bruker vi til å vurdere hvilke endringer som må gjøres på fabrikken, hva det vil koste, og hvorvidt det er grunnlag for å gjenåpne fabrikken med helt ny teknologi. Takket være støtten, kan vi utarbeide et godt beslutningsgrunnlag, slik at vi tar det rette valget basert på om vi tror en investering på Herøya vil bli lønnsom, sier Inge Grubben-Strømnes, administrerende direktør i Elkem Solar.

-Det er en veldig spennende og energieffektiv teknologi Elkem Solar ønsker å ta i bruk. Om teknologien svarer til forventningene kan den bidra til at verdens solcelleproduksjon blir renere. Vi håper vi gjennom vår støtte til dette forprosjektet kan bidra til å gi Elkem Solar de svarene de trenger, slik at de kan gå videre med denne teknologien, sier markedssjef for industri i Enova, Oscar Gärdeman.

Miljøvennlig innovasjon

- Vi er veldig glade for at Enova deler vår entusiasme for dette prosjektet. Det er snakk om betydelige investeringer i helt ny teknologi som både vil gi betydelig energibesparelse og klimaeffekt, sier Grubben-Strømnes.

Forprosjektet vil blant annet ha som oppgave å vurdere behovet for videre risikoavlastning. En gjenåpning av fabrikken med helt ny teknologi vil kreve investeringer på flere hundre millioner, og for å utløse prosjektet vil Elkem Solar søke midler fra både Enova, Innovasjon Norge, NAV, Vekst i Grenland og andre aktører. SIVA har allerede stilt seg bak prosjektet og vil stå som eier av fabrikklokalene.

-Videreføring av solcelleindustrien på Herøya er et fremtidsrettet initiativ som representerer bærekraftig utvikling både økonomisk og miljømessig. At Enova nå kommer om bord er en ytterligere bekreftelse av dette. Vi i Siva har stor tro på prosjektet og ser fram til å være med på å videreutvikle norsk solcelleindustri også i framtiden, sier eiendomsdirektør i Siva Lise Bartnes Aalberg.

- Vi vil trenge støtte til gjenåpning av fabrikken, både til teknisk oppgradering og utvikling, men også til rekruttering og omskolering. Vi håper å kunne gjenåpne fabrikken og skape nye arbeidsplasser på Herøya, basert på miljøvennlig og nyskapende teknologi, sier Geir Ausland, verksdirektør for Elkem Solar.

Ambisjonen er å starte produksjon på Herøya medio 2016.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår