Strammere tidsfrister og større press

 
Strammere tidsfrister og større pressIllustrasjonsbilde
For rørleggere er det viktig å bruke tid på opplæring av lærlinger. Godt håndverk og yrkeskunnskap hever fagets status. Men samtidig opplever rørleggerne stadig større press på byggeplassen. Det viser doktorgraden til høgskolelektor Marit Lensjø ved Institutt for yrkesfaglærerutdanning.

Av Kari Aamli

Lensjø har tatt utgangspunkt i lærlingenes læreprosess der de går fra å være elev, til å bli lærling og deretter håndverker.

Byggeplassen i dag er endret siden Lensjø selv jobbet som rørlegger.

- I dag er det strammere tidsfrister og flere kollegaer kommer fra andre land. Språkbarrieren er en stor hindring for å få utlendinger til å involvere seg i fellesskapet på byggeplassen og i det norske samfunnet. Mange har korttidskontrakter, og de ønsker å jobbe lange dager når de er i landet. De involverer seg i liten grad med de norske fagarbeiderne. Dette gjør også at det blir en ny måte å organisere arbeidet på, sier Lensjø.

– For få involverer seg i de norske praksisfellesskapene, språkproblemer og kulturelle forskjeller gjør det enklere å gjøre bare det de får beskjed om. Men dette svekker også deres situasjon. Ofte blir de et bytte for useriøse aktører, og det avdekkes stadige tilfeller av sosial dumping, understreker hun.

- Prispress, manglende kommunikasjon og - samarbeid gjør at den norske håndverkstradisjonen er i ferd med å bli undergravd. Norske fagarbeidere har tradisjonelt sett stor innflytelse over eget arbeid og involverer seg i byggeprosessen. Opplæring og lærling er en naturlig del av rørleggernes hverdag. Men konkurransen fra andre typer arbeidsorganisering kan være konfliktfylt og skaper ulike former for press på byggeplassene, sier Lensjø.

Les hele denne artikkelen i VVS aktuelt nr 4, som snart går i trykken, med utdanning og rekruttering som hovedtema. Ikke abonnent på Norges største VVS-fagblad? Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår