Strides om tvungen fjernvarmepåkobling

 
Strides om tvungen fjernvarmepåkoblingIllustrasjonsbilde / Shutterstock
Det svenske konkurransetilsynet anker en dom som gir Växjö kommune rett til å kreve tvungen fjernvarmepåkobling.

Av Bjørn Laberg

Konkurransetilsynet mener det ikke skal være mulig for en kommune å tvinge private boligeiere til å koble seg på det kommunale fjernvarmenettet. Kommunen har gjort det umulig for kjøpere av kommunale boligtomter til selv å velge det oppvarmingssystemet man vurderer som fornuftig i boligen.

Samtidig mener konkurransetilsynet at tvungen fjernvarmepåkobling har bidratt til å spenne ben for aktører som tilbyr andre, og i mange tilfeller mer energi-og kostnadseffektive alternativ. Konkurransetilsynet betegner ordningen som konkurransevridende og stevnet derfor i sin tid Växjö kommune for retten.

Tingretten i Stockholm har nå frikjent kommunen for anklagene, og  konkurransetilsynet anker dommen til Markedsdomstolen, som er høyeste instans i slike tvister.

– Tingsretten valgte å tolke konkurransereglene veldig snevert. Det overrasker oss, sier direktør i konkurransetilsynet, Dan Sjöblom.

– Dommen fra Stockholm tingrett er et tilbakeslag for huseiere som nå nektes muligheten til selv å velge varmesystem, og for bransjene som tilbyr alternative oppvarmingsløsninger. Derfor anker vi dommen, sier han.

Med anken ønsker konkurransetilsynet å prøve ut i hvilken grad den nåværende loven kan sette en stopper for kommuner som konkurrerer med private aktører på en utilbørlig måte.

– Det må være sluttkunden, i dette tilfellet boligeierne, som må stå i fokus. Konkurransetilsynet kommer til å utforme en formell anke innen 25. januar 2016, sier Sjöblom.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår