Studenter utvikler et av landets største SD-anlegg

 
Studenter utvikler et av landets største SD-anleggBildet: Fra venstre: Jakob Vintertun, Jens Bulukin, Thomas Melheim (GK Inneklima) og til høyre Einar Barkved.
Ved Universitet i Bergen har GK latt studenter utvikle system for maskinlæring i byggenes tekniske anlegg.

I samarbeid med driftsorganisasjonen ved UiB, har GK utviklet et av landets største sentrale driftsanlegg (SD-anlegg). For å videreutvikle funksjonalitet, er systemets potensiale for maskinlæring satt som problemstilling i bacheloroppgaven til en gruppe ingeniørstudenter ved Høgskolen på Vestlandet.

– Studentene har fått i oppgave å bekrefte mulighetsbilde samtidig som de skal starte å utvikle en base for maskinlæring på vår Niagara NX plattform, forteller prosjektutvikler Thomas Melheim i GK Inneklima i en pressemelding

Han har, sammen med systemingeniør Jan Tore Tonheim, startet prosjektet hvor studentene fra Høgskolen på Vestlandet og GK skal bruke eksisterende datasett fra et av Norges største SD anlegg - Toppsystemet til Universitetet i Bergen - for å definere faktiske behov og potensialet i maskinlæring som driftsverktøy.

– Vi benytter stadig mer nettskyer, trådløse sensorer og annen ny teknologi, men i dette prosjektet er vår tanke å bruke en eksisterende teknologiplattform som base for innovasjon og nyskapning. Vi har god tradisjon for å samarbeide med Høgskolen på Vestlandet og vi mener det er viktig å inkludere fremtidens ingeniører i utviklingen av fremtidens systemer, utdyper Melheim.

Oppgaven har allerede oppdaget flere potensielle muligheter for maskinlæring.
– Vi ser en tydelig effekt av å automatisk sammenstille datasett, bruke kompliserte algoritmer med høy grad av nøyaktighet, til beregning av potensial og effekt. Vi mener det i første omgang vil være et godt verktøy for driftsoptimalisering og kan gi energibesparelser, forklarer han.

Målet med oppgaven er å utvide horisonten til det vil i dag kjenner som et stasjonert SD-anlegg og lage et nytt standardprogram som tilgjengeliggjør bruken av maskinlæring.
– Teknologien vi har rundt oss i dag er spekket av maskinlæring og smarte algoritmer, dette er en unik mulighet til å knytte nye tanker, nye ressurser og innovasjon til et velfungerende prosjekt som vil gi økt kundeverdi, mener Melheim.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår