Tar høytrykkskader på alvor

 
Tar høytrykkskader på alvorIllustrasjonsbilde
Rørinspeksjon Norge (RIN) utarbeider nå en veileder til helsepersonell ved høytrykkskader.

Det er viktig at operatører som arbeider med høytrykk alltid har instruksen lett tilgjengelig dersom ulykken skulle inntreffe.  Bedriftshelsetjenesten Stamina Helse AS og leger ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen har bidratt med råd og veiledning, og RIN har også fått god assistanse av leder for KHMS i Norva24, Per Inge Kalstad og HMS-ansvarlig i Norva24 Østfold Høytrykk, Ketil Urholm.  

- Vi vet at det også i framtida vil skje både uhell og ulykker, og en høytrykksskade kan være like alvorlig som en skuddskade. Derfor blir det også undervist om dette på våre operatør-kurs. Nå vil RIN-operatører i tillegg få sitt eget kort med kortfattet instruks til helsepersonell, sier leder i Rørinspeksjon Norge, Reidar Kveine, i en pressemelding.

Medarbeidere innen høytrykk i Norva24 har instruksen liggende på sin telefon.

Fordi disse skadene ikke er så vanlig og kan være svært alvorlige er det viktig at helsepersonell som først kommer i kontakt med den skadde forstår hva dette kan dreie seg om. Høytrykksspyling med høyt trykk, fra 25 til 2500 bar, er arbeid som innebærer risiko for alvorlig personskade. Ved personskader skal skaden vurderes hos lege, selv om den tilsynelatende kan se ufarlig ut. Alvorlighetsgrad vil avgjøre om man kontakter medisinsk nødtelefon eller legevakt.

Skadeomfanget relatert til dette kan variere fra alvorlige skader med avrivninger, store kuttskader og alvorlige blødninger til mindre skader.  Skaden kan se liten og ubetydelig ut, men selv om inngangssåret er lite kan det være en betydelig underliggende vevsskade og det betyr risiko for infeksjon og forurensning av såret. Denne risikoen øker dersom det også er brukt kjemikalier i forbindelse med høytrykksspyling. Risiko for infeksjon er stor og behandling med antibiotika må derfor vurderes.

Som følge av vevsskade kan det utvikle seg høyt trykk og muskellosjesyndrom. Ved mistanke om dette bør den ansatte vurderes av kirurg med tanke på behov for sårrevisjon og trykkavlastende behandling. Alle sykehus som har akutt kirurgisk funksjon vil kunne håndtere dette.

Reidar Kveine understreker at det i forbindelse med ulykker alltid er viktig å sikre skadestedet, vurdere egen sikkerhet og ringe 113 ved behov for akutt medisinsk hjelp.
- Mer inngående informasjon og veiledning skal ligge tilgjengelig på nettsidene til RIN, sier Kveine.

Til helsepersonell ved høytrykksskader

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår