TEK 10 og gass til oppvarming

 
TEK 10 og gass til oppvarmingIllustrasjonsbilde
At det er lov å bruke gass til oppvarming av industrihaller, lager, idrettsbygninger, skipsverft, slakterilokaler, fiskeforedlingslokaler eller liknende, hvor den tilsiktet temperaturen ikke skal være mer en 15 °C, er det ikke mange som er klar over i dag.

Av Morten Viste,
daglig leder, teknisk sjef RPT Gass AS

Tar du en telefon til kommunen din og spør om du kan bruke gass som oppvarming til verksted- eller lagerhallen din, enten den er en eldre bygning eller nyere bygning bygget etter TEK 10, får du sannsynligvis til svar at det ikke er lov. Dette er feil. Man kan bruke gass i eldre bygninger i henhold til TEK 10. Spesielt strålevarme på gass er gunstig i slike lokaler som nevnt ovenfor.

I følge veiledningen om teknisk krav til byggverk kapittel 14. Energi paragraf 14.2 ledd 3:
For bygning som ut fra forutsatt bruk skal holde lav innetemperatur, gjelder ikke dette kapittel dersom det er tilrettelagt slik at energibehovet holdes på et forsvarlig nivå.

Veiledning til ledd 3:
Bestemmelsen omfatter bygninger som for eksempel lagerhaller, idrettsbygninger, lokaler for fysisk arbeid, skipsverft, fiskeforedlingsbedrifter, slakterilokaler, sagbruk- og høvleribedrifter og lignende, der tilsiktet temperatur er under 15 grader C. Bygningen skal innrettes slik at transmosjonsvarmetapet ved aktuell innetemperatur ikke blir større enn det som tillates i fullt oppvarmet bygning. Isolasjonsstandarden vil i slike tilfeller bestemmes ved en enkel beregning, der transmisjonstapet for bygning med lav innetemperatur og redusert isolasjonsnivå ikke skal overskride tilsvarende tall for fullt oppvarmet og fullisolert bygning. Med fullisolert bygning menes her en bygning som oppfyller kravene i paragraf 14-3 eller 14-4, dvs. ikke kun minstekrav i paragraf 14-5.

Gassfyrt strålevarme betraktes som den raskest og mest effektive oppvarmingen som finnes på markedet i dag. Strålevarme avgir varme på samme måte som når sola sender sine infrarøde stråler. Når strålene treffer kroppen, eller andre faste legemer og gjenstander, omdannes energien til varme. Dette betyr at man ikke varmer opp luften i rommet, slik som vanlig konvensjonell oppvarming. Dette gjør at man sparer rundt 50 prosent  energi med slike løsninger.

Enkelt sagt skrur man på varmen når man trenger den og av når man ikke trenger den. Et godt eksempel på strålevarme kan man ta fra egen opplevelse i solen. Tenk deg at du står ute i skyggen en dag det for eksempel er rundt 0 °C. Dersom du da beveger deg ut i solen, er fortsatt lufttemperaturen den samme, men du blir oppvarmet av solen og opplevelsen blir helt annerledes. Dette er samme type strålevarme som man får fra en gassfyrt strålevarme.

Om RPT GASS:
• Har agenturet på Fraccaro strålevarme i Norge og har montert mange strålevarmeanlegg opp gjennom årene.
• Fraccaro har patentert et strålevarmeanlegg som heter Girad, bestående av en generator som plasseres lett tilgjengelig for tilkomst og service.
• Varmebeltene som produserer strålevarme legges i taket over der hvor varmen trengs. Fordelen med dette er at man har ett tilknytingspunkt for strøm og gass, og slipper å farte rundt i hele hallen for å kunne utføre service i etterkant.
• Varmebeltene kan legges opp til 160 meters lengde. Det betyr at dersom man bygger på hallen, forlenger man beltene enkelt uten å gjøre noe med generatorens plassering.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår