Tester rør i rør i kampen mot vannlekkasjer

 
Tester rør i rør i kampen mot vannlekkasjerBildet: Det viste seg vanskelig å trekke ut rørene med håndmakt, men kraften som ble påført ledningene ved uttrekking med gravemaskin lå langt under terskelverdiene.
- Asker kommune ønsker å legge vannledninger med rør i rør metoden for å redusere behovet for oppgraving i veier ved framtidige lekkasjer. Dette gjelder både ved etablering av nye boligområder og rehabiliteringsprosjekter i eksisterende boligområder.

Av Odd Borgestrand

Det opplyser ingeniør i VA plan og investering i kommunalteknisk avdeling i Asker kommune, Einar Hoset.

- Med rør i rør systemet vil behovet for oppgraving bli langt mindre. Stoppekranene vil bli flyttet ut fra den enkelte eiendom til en samlekum og tilkoblingspunktet for vann blir også etablert i kum. Vi får dermed en synlig del som lett kan inspiseres. Vannledningene kan både trekkes inn og ut gjennom disse kummene, forklarer Hoset.

Han mener samlekummer kan etableres for flere husstander innenfor en radius på om lag 100 meter. I rehabiliteringsprosjekter vil kommunen vil ta alle kostnader ved etablering av de nye kummene og etablering av rør ut av vei og fram til eiendomsgrensene. Den enkelte beboer vil fortsatt ha det juridiske og økonomiske ansvaret for egen stikkledning både når det gjelder vann og avløp.

Mange lekkasjer
Store deler av de private stikkledninger for vann i Asker kommune er av gammel dato. Her er det både galvaniserte rør og kobberrør i tillegg til stikkledninger i PE. Spesielt de galvaniserte rørene er i dårlig forfatning, og lekkasjer oppstår enten ved anboringene, stoppekranene eller i skjøter. Ved å legge ny vannledning inn i et varerør er VA-ingeniør Einar Hoset overbevist om at lekkasjeprosenten vil reduseres til et minimum.
- Godt over halvparten av vannlekkasjene i flere store norske kommuner kommer fra det private stikkledningsnettet, der de fleste lekkasjene er tilknyttet anboringspunkt og stoppekran på tomtegrensene, sier Hoset.

Les hele denne reportasjen i VVS aktuelt nr. 4, som snart er ute hos abonnentene. Ikke abonnent på Norges største VVS-fagblad? Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår