Til ungdommen: - Vi trenger nye helter

 
Til ungdommen: - Vi trenger nye helterBildet: Frode Skår, rådgiver Norsk Vann
KRONIKK: Det foregår et hemmelig arbeid for å sikre kritisk infrastruktur, unngå lekkasje og uønsket inntrengning. Mislykkes kampen trues viktige samfunnsverdier, liv og helse - vår måte å leve på.

Av: Frode Skår, rådgiver Norsk Vann

Kampen foregår i et undergrunnsnettverk som dekker hele landet. Krigerne er vanlige mennesker som deg og meg, men med helt livsnødvendige oppgaver. Alle stridsmidler er lov for å bekjempe inntrengerne – også biologiske og kjemiske. Få vet om disse menneskenes heltemodige innsats, men for samfunnet vårt er de nettopp det - ekte helter!

Hver dag, og natt for den saks skyld, går 10 000 kvinner og menn på jobb for å sikre oss nordmenn rent vann i springen, og at avløpsvannet er forsvarlig renset når det slippes tilbake i naturen rundt oss. 24 timer i døgnet, 365 dager i året. De betjener 2000 offentlige eller private vannverk, 2700 renseanlegg for avløp, og har ansvar for et ledningsnett som kunne rekke 7 ganger rundt ekvator. De jobber i kommuner, interkommunale selskaper, rådgiverfirmaer, leverandørindustrien og entreprenørselskaper i hele landet. De planlegger, utvikler, drifter og vedlikeholder den livsviktige infrastrukturen. De forsker frem nye og bedre produkter, finner løsninger på intrikate og komplekse utfordringer. De bygger landet vårt – grøft for grøft.

Norge står foran en helt nødvendig storsatsing på utvikling og oppgradering av infrastrukturen knyttet til vann- og avløp. For å holde tritt med befolkningsutvikling og bosettingsmønster, krav til beskyttelse av natur og miljø, og håndtere konsekvensene av klimaendringene, må det de neste 20 årene investeres over 332 milliarder kroner i vannverk, renseanlegg og fornying av vannledninger og avløpsrør. Investeringene er nødvendige for å sikre innbyggere, institusjoner og næringsliv trygge rammer for liv og utvikling i hele vårt langstrakte land.

Skal vi som nasjon lykkes med et slikt løft trenger vi mange flere kloke hoder og flinke hender i bransjen. Vannverk og renseanlegg trenger driftsoperatører, som ikke bare skal holde hjulene i gang, men som skal bidra til å finne praktiske løsninger i det daglige som beskytter innbyggere, natur og miljø. Kommunene trenger folk som kan planlegge og koordinere store investeringsprosjekter, sammen med rådgivere og ingeniører i privat sektor. Leverandørindustrien trenger hjelp til å utvikle nye produkter og teknologi, som trygger leveransene av rent vann i springen og forsvarlig renset avløpsvann. Og entreprenørselskaper trenger kompetansen fra oppdaterte medarbeidere som kan bygge nye anlegg, etablere og fornye ledningsnett på forskriftsmessig og trygg måte.

Så ønsker du en jobb som virkelig betyr noe for samfunnet vårt, med muligheter over absolutt hele landet, bør du sjekke ut hva det innebærer å bli helt i vannbransjen. Vi trenger alt fra fagarbeidere til ingeniører med doktorgrad – alle er like viktige for å løse utfordringene vi står overfor. Et tips til nettsted med mer informasjon er jobbmedvann.no.

Lykke til med utdanningsvalget! Landet trenger deg!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår