- Tilgang på rent vann betyr alt

 
- Tilgang på rent vann betyr altBildet: Representanter står på toppen av vannreservoaret som lagrer vannet fra vannkilden i fjellet. Herfra fordeles vann nedover dalen via rørledninger og flere tappestasjoner.
VikingBad er sponsor på andre året for Kirkens Nødhjelps brønnprosjekt i North Sheva regionen, i Berehet i Etiopia. I april i år dro de med på tur dit for å se hvor viktig arbeidet er.

Av Birte Hegerlund Runde

Da Linda Sagplass fra VikingBad besøkte det tørkerammede Etiopia og fikk se arbeidet som gjøres i samarbeid med Kirkens Nødhjelp, skjønte hun at tilgang på rent vann betyr så mye mer enn bare vann.
- Jeg møtte familier med sterke historier og som nå nylig har fått tilgang på vann. Flere av dem er jenter som har blitt giftet bort med mange år uten mulighet til skolegang fordi de må bruke dagen på å hente vann. Nå kan begynne på skolen igjen. Det at vi har bidratt til å hjelpe disse til å få en enklere hverdag er så tydelig og totalt livsendrende, sier Linda Sagplass etter ni dager i tørkerammede Etiopia.

Hun klarer ikke å sette ord på den sterke opplevelsen det er å møte disse familiene og hvor mye vi tar for gitt her i Norge, og hvor mye en brønn har å si for livet deres.
- Du klarer ikke å forberede deg på dette før du drar ned dit. Men å se den hverdagen de lever i, og den vanvittige kontrasten det er til vårt liv, setter ting i perspektiv, sier Linda. I Norge bruker hver person 100 liter vann i døgnet. I Etiopia er vannforbruket fem liter.

- Det er sterke historier. Det er jenter ned til 7års alder som går alene i altfor mange timer langs veien. Her skjer det mye vold. Altfor mye. Det er vanskelig å forestille seg, spesielt når du har små barn selv og møter disse som har opplevd forferdelige ting, sier Linda.
Tørken ødelegger liv. Enten dør menneskene av mangel på vann, eller som konsekvens av at de har drukket skittent vann, eller blitt overfalt på den lange veien til vannforsyningen – som mange jenter dessverre blir.

Ved vannhullene er det kamp om vannet. Ofte må en i familien overnatte ved vannhullet for å sikre seg vann til dagen etter. Det lille vannet de får med seg er ikke nok til å forsyne familien med drikkevann, klesvask, matlaging og til å vanne åkrene med. Vannet er i tillegg ofte skittent av dyreavføring og bakterier, siden dyr går i områdene rundt vannhullene. Det er derfor Kirkens Nødhjelp siden 1984 har jobbet så hardt for å lage mange brønnstasjoner til landsbyer i tørkerammede områder. Målet for perioden 2015- 2019 er vann til ca 175.000 mennesker. Det vil si omtrent 70 brønner i året. Beheret-prosjektet som VikingBad er med på, har en kostnadsramme på 1,5 millioner kroner. Prosjektet gjennomføres lokalt av den etiopisk-ortodokse kirkens bistandsorganisasjon. Takket være flere givere i Norge, går dette prosjektet an å gjennomføre.

- Vi er svært fornøyd med partnerskapet med VikingBad. Ved å jobbe sammen mot et felles mål med dybde og mening, vil sponsoraktiviteten ha en mye større gjennomslagskraft enn andre «ordinære» tiltak, og det håper jeg VikingBad opplever gjennom avtalen med oss. Vi har alle et ansvar for forvaltningen av klodens miljø og klima, myndighetene ønsker at næringslivet bidrar til bærekraftige løsninger og her er VikingBad helt i forkant i bransjen. Næringslivet kan gjennom dette bygge relasjoner og øke intern stolthet gjennom et samarbeid med oss, sier Gunn Inger Røkke Ruud i Kirkens Nødhjelp.

Hun poengterer at Kirkens Nødhjelp trenger alternativ kapital – gjerne gjennom kompetanseutveksling.

– Dette er viktig kapital for bransjen vår som måles etter administrasjonskostnaden. Det betyr at vi må være smarte og hente kompetanse utenfra. Her har VikingBad mye relevant kompetanse som vi kan ha glede av. En slik utveksling vil også kunne gi mening til VikingBad og de ansatte, mener Gunn Inger.
- Det er godt å se at det vi bidrar med, virkelig utgjør en forskjell, sier Linda, som var med i flere landsbyer hvor Kirkens Nødhjelp har etablert brønn, eller er i gang med å gjøre det.

Linda Sagplass møtte også 25 år gamle Welela Awgachew som droppet ut av skolen i sjette klasse fordi hun måtte bruke mesteparten av dagen på å hente vann i elven.
– Det var fryktelig å måtte slutte på skolen. Det betydde så mye for meg å gå på skolen, men jeg hadde ikke noe valg. Vannet ble førsteprioritet, sa Welela til Linda da de møttes. Etter at Kirkens Nødhjelp, sammen med den etiopisk-ortodokse kirkens bistandsorganisasjon, bygde en brønn i området, var Welela en av de heldige som fikk brønnen rett på utsiden av hjemmet sitt. Tobarnsmoren kunne derfor gå tilbake til skolebenken igjen, hvor hun nå går sammen med sine to barn.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår