- Tiltak i byggesektoren har lav klimaeffekt!

 
- Tiltak i byggesektoren har lav klimaeffekt!Illustrasjonsbilde: Getty Images
Potensialet for å redusere energibruk og klimagassutslipp i byggsektoren blir ikke realisert, viser Sintef-prosjekt. At vi i hovedsak bruker vannkraft kan forklare den manglende viljen til å sette overordnede energi- og klimamål.

Prosjektet har også sett på hva som skal til for at byggesektoren kan bidra til et grønt skifte. Prosessen og resultatene oppsummeres i en sluttrapport hos Sintef.

Ulike måter å vurdere utslipp fra byggesektoren

Rapporten konkluderer med at tiltak i byggesektoren anses for å ha lav klimaeffekt.
- Trolig skyldes den manglende viljen til å sette overordnede energi- og klimamål for byggesektoren at Norges kraftproduksjon i hovedsak kommer fra vannkraft. Dermed blir energibruken i byggesektoren betraktet som tilnærmet utslippsfri, sier seniorrådgiver i Sintef Byggforsk, Ann Kristin Kvellheim i en pressemelding

Mangelen på overordnede klimamål for byggesektoren påvirker prioriteringer og dernest utforming og implementering av virkemidler. Et alternativt syn på energieffektiviserende tiltak i byggesektoren er at tiltakene bidrar til å frigjøre energi som kan benyttes til å redusere klimagassutslipp på andre områder. Ved å tenke på denne måten får tiltakene en helt annen betydning.

Mest å hente i eksisterende boligmasse

For at byggesektoren skal bli mer klimavennlig, er det vesentlig at den eksisterende boligmassen kan oppgraderes på en klimavennlig måte.
- Våre undersøkelser viser at det er vanskelig å finne effektive virkemidler for å få fart på rehabiliteringsmarkedet. Økonomiske insentiver er ikke nok i seg selv for å få boligeiere til å velge energioppgradering. Kanskje må vi få en Rehab-TEK, med krav til kostnadseffektive energitiltak ved rehabilitering, sier Kvellheim.

Avgjørende å lykkes med digitalisering

Det ligger også et betydelig klimapotensial i å digitalisere byggenæringen. Dersom byggesektoren lykkes med digitaliseringen, vil det kunne gi økt lønnsomhet og redusert klimafotavtrykk i hele byggets levetid. Bransjen har selv utformet et veikart for digitalisering hvor det fremgår at byggenæringen skal heldigitaliseres innen 2025. Likevel er byggenæringen en av de minst digitaliserte næringene til nå.

- Her må myndighetene bidra ved å bruke sin makt som byggherrer/-eiere og bestillere og stille krav til at de beste og mest fremtidsrettede løsningene blir tatt i bruk, avslutter Kvellheim.

Last ned rapporten


 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår