To Asker-skoler skal energioppgraderes

 
To Asker-skoler skal energioppgraderesIllustrasjonsbilde: Getty Images
AKTUELLE PROSJEKTER: Asker kommune utlyser konkurranse om energisparetiltak på Vollen skole og Vettre skole.

Av Bjørn Laberg

Litt fra prosjektbeskrivelsene:

Prosjekt Vollen skole: (varmepumpe og energibrønner)

Verdi anskaffelse: 
Varmepumpeprosjekt: ca. 1.5 millioner kroner
Energibrønner: ca. 3.5 millioner kroner

• Vollen skole eies av Asker kommune. Skolen har et vannbårent varmesystem. Oppvarmingen gjøres i dag med elkjele og bio-kjele som spisslast. Nå skal det installeres varmepumpesystem basert på energibrønner.

• Leveranse av varmepumpe med tilhørende utstyr og etablering av energibrønner har Asker kommune valgt å utlyse som to separate oppdrag.

• Varmepumpen skal benytte propan (R-290) som kuldemedium. Varmepumpeaggregat forutsettes levert i eget gasstett og ventilert kabinett egnet for plassering inne i selve varmesentralen. 

• Det er forutsatt etablert 18 energibrønner med dybde i fjell på 290 meter. Plassering av brønnene er foreslått på et felt der det nå er sandvolleybaner.

• Brønnparken benyttes kun til energiopptak. Typisk vil det være behov for energiopptak når bygget har varmebehov. Temperaturforholdene i brønnkretsen vil variere, og utforming av brønnpark med tilhørende komponenter må være egnet for dette.

Prosjekt Vettre skole: (varmepumpe luft/vann)

Verdi anskaffelse:
Varmepumpeprosjekt: ca. 2 millioner kroner

• Vettre skole eies av Asker kommune. Det er et skolebygg utført i flere byggetrinn. Oppvarmingen skjer i hovedsak ved bruk av vannbåren varme. Oppvarmingskilder er elkjele og oljekjele. Nå er det besluttet å supplere dette med å installere varmepumpe av type luft/vann. 

• Varmepumpeaggregatet plasseres ute på taket. Herfra legges varmerør ned til påkoblingspunkter i varmesentralen. Varmepumpe skal benytte R-290 (propan) som kuldemedium. Det er også satt spesielle krav til utforming av luftkjølere, avtining og regulering. 

• Leveranse og installasjon av varmepumpe med tilhørende rørsystem på varmesiden har Asker kommune valgt å utlyse som eget oppdrag.

• På de aller kaldeste dagene er det tenkt at varmepumpe ikke er i drift, men dette vil avhenge av tillatt driftsområde for varmepumpe som tilbys. 

• Uansett må det velges varmepumpe med gode reguleringsegenskaper, og som tillater de variasjoner som opptrer ved varierende varmeeffekt og temperaturer.  

Oppdragsgiver: Asker kommune

Tilbudsfrist: 25. mai 2023

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

 

 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår