Tøffe tak i VVS-bransjen i Kristiansand

 
Tøffe tak i VVS-bransjen i KristiansandBildet: VVS InteriørAS i Kristansand har nylig begjært seg konkurs. Foto: Google Maps
VVS Interiør AS i Kristiansand, som for halvannet år siden ble kjøpt opp av VVS Sør AS, har begjært seg konkurs. Beskyldninger om falskt regnskap kan bli et tema i den videre konkursbehandlingen.

Av Odd Borgestrand

Kravene mot selskapet ligger foreløpig på 3,8 millioner kroner, men bobestyrer, advokat Bjørn Hübert Senum, sier til VVS aktuelt at han forventer at beløpet kan bli noe høyere.

Krav til boet må være innlevert innen 2.oktober og første skiftesamling blir i Kristiansand tinghus 6.oktober.  VVS Interiør AS har selv sendt inn konkursbegjæring, og har angitt samlet gjeld til om lag tre millioner kroner, men dette er nok noe for lavt, mener bobestyreren. Alle aktiva i selskapet er pantsatt og det er Søgne og Greipstad Sparebank som er panthaver.

Et livsverk

VVS Interiør AS er på mange måter livsverket til 64-åringen Ole Christian Leibsland, som startet bedriften allerede i 1982.  Etter 37 års drift valgte han å selge til VVS Sør AS, med Espen Jensen som daglig leder og en av hovedaksjonærene. Det var i forbindelse med denne overdragelsen at de store utfordringene oppsto.

Vurderer anmeldelse

Espen Jensen vurderer nå en anmeldelse av Ole Christian Leibsland for å ha lagt fram et falskt regnskap for 2018. Det var dette regnskapet som dannet grunnlaget for overtakelsen. Jensen hevder at VVS Interiør AS i realiteten var konkurs da Leibsland solgte firmaet.

- Teknisk sett hadde VVS Interiør en gjeld på 1,7 millioner kroner og ikke på 1,1 million, slik det framgikk av regnskapstallene for 2018. Dermed satt vi igjen med egenkapital på 25.000 kroner i stedet for 725.000 kroner, sier Jensen til VVS aktuelt.

- Noen kan hevde at vi har vært naive, men vi føler oss lurt, og Leipsland har da også innsett at hans regnskapsfører ikke hadde de rette tallene. Derfor har han i etterkant innrømmet noe av feilen og gitt tilbud om et mindre avslag i overtakelsessummen. Vi kommer til å legge fram en godt dokumentert sak til bobestyrer, så blir det opp til han om han vil ta saken videre, da vi anser dette som en grov handling fra Leibsland sin side. Vi har også vært i dialog med banken, som anbefaler anmeldelse ettersom Leibsland signerte lån med det falske regnskapet da han fremdeles var eier, sier Jensen videre.

Svake resultater

VVS Interiør AS har levert svake resultater over flere år, og med nedgang i omsetning fra 6,4 millioner i 2016 til 4,6 millioner i 2018. Regnskapstall for 2019 er ikke tilgjengelig. VVS Sør AS har på sin side fire ansatte. Etter at selskapet overtok VVS Interiør AS økte omsetningen fra 2,6 til 6,8 millioner. Årsresultatet endte likevel med et underskudd på 80.000 kroner, og selskapet har svak lønnsomhet og ikke tilfredsstillende soliditet og likviditet.

Opphørssalg og deretter konkurs

- VVS Sør har innbetalt store summer til VVS Interiør, og realiteten er at VVS Interiør også har tatt knekken på VVS Sør, hevder Jensen.
Allerede i februar i år startet Jensen en storstilt kampanje med rabatter opp mot 70 prosent for å avvikle driften. I mars ble det bebudet opphørssalg og 1.april la eierne ut denne meldingen på sin Facebook-side: «Vi har lagt ned butikken og stengt dørene! Tusen takk til alle som har handlet hos oss».

Så viser det seg at det er noen som har store summer til gode i selskapet, og derfor ble det begjært konkurs.

Kastet ut av VVS Eksperten

VVS Sør har i flere år vært medlem i VVS Eksperten, men ble tidligere i år kastet ut etter at fire lokale konkurrenter og kjedemedlemmer mente selskapet drev forretningen på en useriøs måte. Jensen sier til VVS aktuelt at han føler seg urettmessig behandlet av både konkurrenter og kjede.
- Det ble framlagt grunnløse påstander om vår drift, og vi fikk aldri noen dokumentert begrunnelse fra kjeden, sier han.

Legger ned VVS Sør også

Nå har Jensen gått lei av hele VVS-bransjen i Kristiansand og sier rett ut at VVS Sør også vil bli lagt ned i løpet av kort tid.
- Det er tøff konkurranse, og for mange aktører i byen. Vi vil imidlertid fullføre de prosjektene som vi er involvert i, slik at våre kunder ikke skal bli skadelidende, sier han.

VVS aktuelt har forelagt utsagnene Jensen har kommet med overfor Ole Christian Leibsland. Leibsland er overrasket over konkursbegjæringen og syns det er leit å registrere at hans livsverk ender på denne måten. Leibsland bekrefter at regnskapet i VVS Interiør AS for 2018 var feil, men mener det gjennom en minnelig avtale er ryddet opp i dette.

- Dette har vi ordnet opp i, og påstander om at jeg har ført de nye eierne bak lyset faller på sin egen urimelighet. Jeg kjenner meg ikke igjen i Jensens beskrivelse, og syns dette bare er leit og trist, sier han.

 


 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår