Trekull, bioolje og fjernvarme

 
Trekull, bioolje og fjernvarme
Med innovasjonsprosjektet "Norwegian Wood" spiller Elkem, Avinor, Treklyngen og energiselskapet Vardar på nye strenger på tomten til den nedlagte papirfabrikken på Follum. Resultatet blir en helt ny verdikjede for industriell produksjon av fornybar trekull og bioolje.

Målet med  «Norwegian Wood»  er ikke å gå the Beatles i næringen, men å sette sammen et samarbeid for industriell foredling av hele trestokken på området til den nedlagte papirfabrikken på Follum utenfor Hønefoss.

Prosjektet ble sparket i gang tirsdag med en mulighetsstudie for et industrielt pilotanlegg for pyrolyseproduksjon av trekull og bioolje. I tillegg vil det bli produsert energi til varme og kraftproduksjon. Prosjektet har fått støtte fra Innovasjon Norge.

Verdiskapning

– Elkem trenger store mengder trekull for mer miljøvennlig fremstilling av silisium. Per i dag finnes det ikke produksjon av trekull fra norsk skog og vi er avhengig av import. I tillegg ligger innovasjonen i å optimalisere uttak av trekull og biprodukter som bioolje og varme for å få størst mulig verdiskaping fra trestokken, sier teknologidirektør i Elkem, Håvard Moe, i en pressemelding.


Et viktig utgangspunkt for prosjektet er å utnytte den eksisterende infrastrukturen på Follum, både med tanke på tilgang på trevirke og fjernvarmeanlegg,

– I Vardar ønsker vi aktivitet på Follum som sørger for effektiv utnyttelse av varme- og dampanleggene våre, som igjen vil gi forutsigbar drift og god kvalitet til alle fjernvarmekundene våre på Hønefoss. Dette prosjektet vil bidra til nettopp det-, sier daglig leder i Vardar Varme Kjetil Bockmann.

Daglig leder i Viken Skog-selskapet Treklyngen, Rolf Jarle Aaberg, er glad for at tunge aktører ser industripotensialet i å utnytte Follum-anlegget.
– Bærekraftig norsk skog vil være en viktig klimaløsning for industrien, luftfarten og for grønn energi. Vi har gått sammen med store, seriøse aktører som anser dette som viktig og vi har stor tro på å lykkes, sier Aaberg.

Samarbeidspartene setter nå i gang en mulighetsstudie med mål om å bygge et produksjonsanlegg på Follum i løpet av to til fire år.

Klimavennlige løsninger
- Vi i Elkem ønsker klimavennlige løsninger basert på trekull fra skog som er forvaltet på en bærekraftig måte. Hvis vi lykkes med våre prosjekter innen biokarbon kan det skapes en ny industriklynge i Norge, sier Håvard Moe.

Den samme muligheten ser Avinor som ønsker å fremme bruken av biodrivstoff i luftfarten.

– Vi er helt avhengige av luftfart i Norge, men i likhet med alle andre sektorer må utslippene reduseres. Avinor har derfor i flere år jobbet for å gjøre biodrivstoff tilgjengelig for flyselskapene. Etablering av en pilot på Follum fremstår industrielt og finansielt meget attraktivt og vil redusere utslippene og skape verdier i flere sektorer. Vi ser frem til et spennende samarbeid, sier Jon Sjølander, Strategidirektør i Avinor.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår