Trenger offshore-rister for å stenge ute regn og fukt

 
Trenger  offshore-rister for å stenge ute regn og fuktBildet: Driftsleder Tor Einar Johnsen fra Skadealliansen (t.v.) og avdelingssjef hos Bravida Klima, Guillermo Berger.
I snart 20 år har Bravida installert luftinntak-rister ment for plattformer på norsk sokkel. Etter den ekstremt regntunge høsten får de nå mange spørsmål om å montere de samme «offshore-ristene» til vestlandske bedrifter som sliter med regn, fukt og skadelige mikrober i luftanlegget.

Vi er på taket av Gjensidigegården i Bergen. Driftsleder Tor Einar Johnsen fra Skadealliansen og avdelingssjef hos Bravida Klima, Guillermo Berger, inspiserer de ettermonterte luftinntak-ristene.

Regn påfører skade innendørs
I fagmiljøet har ventilasjonsristene fått kallenavnet "offshore-ristene". De tradisjonelle horisontale luftinntak-rister medførte at regn og fukt fikk renne lett inn i systemet. Bravida-lederen kan fortelle at de anbefaler kunder på Vestlandet å gå for «offshore-ristene». De som ikke velger dette får problemer med fukt og skader innvendig i ventilasjonsanleggene allerede etter få måneders drift med vanlige horisontale rister. I resten av landet har de ikke de regnmengdene over tid som er tilfelle i Bergen, og problemet med luftveisinntak og rister eksisterer ikke.

Nå er det like knusktørt inne i luftveisinntaket til Gjensidigegården som i et kontorbygg i Saudi-Arabia. Og det betyr godt inneklima i det store kontorbygget. Men slik har det ikke alltid vært.

- Man kan si mye fint om Bergen, men mer og mer regn og fuktighet gjør ikke livet lett for de gammeldagse, horisontale luftinntak-ristene hos bergenske næringsbygg.. Vi slet mye med for mye fukt inne i luftinntaket, noe som resulterte i mugg, rust, sopp og generelt for mye fuktig luft som ble transportert videre inn i kontorbygget. Det medførte dårlig inneklima, og var ikke bra for dette store bygget, sier Guillermo Berger i en pressemelding.

Folk kunne blitt syke
Han får et bekreftende nikk fra driftsleder Tor Einar Johnsen som har ansvaret for vedlikeholdet i den store forretningsgården.

- Jeg registrerte at det kom mye fukt inn i ventilasjonsanlegget. Hadde dette fått fortsette, hadde det vært store sjanser for at det dårlige inneklimaet ville gjort folk syke. Dårlig inneklima er ofte en trigger til at folk kan få allergier. Og ikke minst; de som kanskje sliter litt med luftveisinfeksjoner, vil få en forverring av sin helsetilstand, sier han.

Offshore inn til land
Løsningen på problemet var "offshore-ristene". I og for seg ingen nyhet om du har vært ute i Nordsjøen og jobbet. Leverandøren Wide startet å levere ristene til oljeplattformer og rigger i Nordsjøen for tyve år siden. Men at de nå er nødvendig på land, er en overraskende nyhet for daglig leder i Wide Kristine Degnes.

- På mange måter er luftinntak på Vestlandet like utsatt for røft regnvær som installasjoner offshore. I den siste tiden har vi levert om lag 50 "offshore-rister" til Vestlandske bedrifter. Det har på kort tid oppstått et helt nytt marked, fordi klimaet i landsdelen har blitt langt verre med regn og økt fuktighet. Og dessverre ser det ikke ut som det blir mindre regn med tiden heller, sier hun.

Slik virker "offshore-ristene
Vanlige horisontale rister har liten, eller ingen utskilling av små dråper, fukt eller tåke. Risikoen er stor for at fuktighet trenger inn, og blir med videre inn i luftveisinntaket.

Dette medfører fukt i filtrene, som igjen resulterer i muggdannelse og rust i anlegget.

I siste instans vil filtrene bli infisert av mugg, støv og mikrober som finner veien ned i bygget, og kan gjøre de som bor og jobber der syke. Ofte blir slike bygg kalt "syke bygg". Mange vil lufte for å få bedre innemiljø, men det vil ikke hjelpe på sikt.

Fra horisontalt til vertikalt
- Offshore-ristene har vertikale rister, i motsetning til tradisjonelle rister som har horisontale. Ved hjelp av et avansert luftstyringssystem kommer det ikke regn eller fukt inn i "offshore-ristene" som vi leverer. Disse ristene skal tåle store mengder sjøsprøyt over tid, offshore. Selv ikke store vannmengder fra bølger kommer inn i systemet. Dette takket være konstruksjonen, men også at "offshore-ristene" har aerodynamiske lameller som styrer luftstrømmen, slik at regn og fuktighet slynges ut via en drypp-panne i bunn av risten, sier Guillermo Berger hos Bravida.

Måtte bytte ut anlegget
Driftsleder hos Skadealliansen er fornøyd med at han bidro til at store deler av luftanlegget ble byttet ut i Gjensidigegården.

- Det var nødvendig. «Friskluftsdelen» av anlegget vårt var fullt av rust, mugg og støv som på sikt ville gjort arbeidsmiljøet utrivelig. Heldigvis har vi en god huseier og en god samarbeidspartner i Bravida som tidlig skjønte at dette kunne bli et stort problem. Vi er blant de første store næringsbyggene i Bergen som har byttet ut store deler av luftanlegget vårt grunnet fuktskader. Ikke bare ristene, men også førsteinntaket. Nå har vi ingen problemer med fukt i det hele tatt, sier han.

- Hvor mye vil det koste å bytte fra et vanlig luft-rister til et "offshore-system?

Dette avhenger av størrelsen på luftinntaket. Som regel dreier det seg om drøyt to-tre ganger prisen av en rist med horisontale lameller. Dette er småpenger sammenlignet med kostnader til sykefravær, skader på ventilasjonsaggregat og tapt varmegjenvinning og høyere strømregning på grunn av luftinntak som på grunn av fukt blir ueffektive og helseskadelige, sier Berger.

www.wide.no

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår