TrønderEnergi vokser på vindkraft

 
TrønderEnergi vokser på vindkraftBildet: TrønderEnergi opererer allerede to vindparker i Roan kommune. Bildet er tatt på toppen av en vindturbin på Bessakerfjellet vindpark. Turbinblad i bakgrunnen.
TrønderEnergi blir operatør på Roan Vindpark, den nest største vindparken i Fosen Vind.

- Vindkraft er i sterk vekst i Norge. I TrønderEnergi har vi i lang tid rigget oss for å ta del i denne veksten. Operatørskapet på Roan er derfor et helt naturlig valg for oss, sier konsernsjef i TrønderEnergi, Ståle Gjersvold.

TrønderEnergi var den første kommersielle operatøren av vindkraft i Norge, og startet allerede i 1986. I dag er TrønderEnergi operatør for fire vindparker. Dette er Valsneset (Bjugn), Skomakerfjellet (Roan), Bessakerfjellet (Roan) og Ytre Vikna (Vikna kommune). De fire parkene hadde i 2017 en samlet produksjon på rundt 350 GWh.

- Vi har bak oss noen år med svært lave strømpriser. De årene har vi brukt på å strømlinjeforme et godt og kostnadseffektivt vindkraft-operatørskap. I tillegg har vi i TrønderEnergi solid og lang erfaring fra å eie og operere vannkraft. Vi er derfor godt posisjonert til å ta på oss flere oppgaver innen vindkraft, sier Gjersvold.

For 2017 var totalproduksjonen fra norske vindkraftverk rundt 2,85 TWh. Innen få år skal produksjonen øke til rundt 12 TWh. Med stadig bedre og billigere teknologi for vindkraftproduksjon er det sannsynlig at vekstpotensialet for vindkraft i Norge er enda større.

- Myndighetene i Norge og andre land har satt svært offensive mål for energi- og klimapolitikken i årene fremover. Derfor jobber vi nå langs flere akser for å bidra til en lønnsom og bærekraftig vekst på vindkraft i Norge. Dette innebærer videreutvikling av vårt effektive operatørkonsept, utvikling av nye vindprosjekter, og finansielle, teknologiske og industrielle partnerskap både i og utenfor Trøndelag, sier Gjersvold.

TrønderEnergi planlegger å overta operatørskapet av Roan Vindpark fra 1. januar 2021. I tiden frem til da vil operatørskapet av Roan Vindpark være et samarbeid mellom Statkraft og turbinleverandør Vestas. Som en følge av opsjonsutøvelsen skal Roan vindpark skilles ut i eget selskap før TrønderEnergi overtar operatørskapet. TrønderEnergi vil i tiden fremover øke bemanningen sin innen vindkraft som ledd i å forberede seg til operatørskapet på Roan, samt følge opp de andre vindkraft-relaterte oppgavene selskapet jobber med.

Fakta: Vindkraftoperatørens oppgaver

• Ledelse og administrasjon av selskapet

• Anleggsforvaltning og myndighetspålagte oppgaver

• Styring og overvåkning av anlegget

• Prognosering av forventet produksjon og balansehåndtering

• Drift og vedlikehold av turbiner og infrastruktur


Fakta om Roan Vindpark:

• Produksjon (GWh): 900

• Installert effekt (MW): 255,6

• Turbin: Vestas V117-3,6 MW

• Byggestart: 2016

• Turbinmontasje: 2018

• Idriftsettelse: 2018

• Vindturbiner: 71

• Veier, adkomst pluss interne (km): 70


Fakta om Fosen Vind:

• Fosen Vind DA bygger Europas største landbaserte vindkraftanlegg i Midt-Norge. Omlag 11 milliarder kroner skal investeres i seks vindparker på til sammen 1000 MW. Anleggsarbeidene startet i 2016 og alle parkene vil være ferdigstilt i 2020.

• Vindparkene bygges på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord, i et kystnært område med noen av de beste forholdene for vindkraftproduksjon i hele Europa. Med sine 1000 MW er prosjektets omfang større enn den samlede norske vindkraftkapasiteten i dag. Når vindparkene står ferdige i 2020 vil de produsere 3,4 TWh fornybar energi i året.

• Fosen Vind DA er et joint venture-selskap eid av Statkraft (52,1 %), TrønderEnergi (7,9 %) og Nordic Wind Power DA (40,0 %), et europeisk investorkonsortium etablert av Credit Suisse Energy Infrastructure Partners og støttet av det sveitsiske kraftselskapet BKW.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår