Tror på grønn akselerasjon i Norge

 
Tror på grønn akselerasjon i NorgeIllustrasjonsbilde / Shutterstock
– Vi tror de borgelige partienes behandling av Energimeldingen vil bidra til grønn akselerasjon i Norge. Våre medlemsbedrifter er klare til å levere løsningene og teknologien som gjør dette mulig, sier administrerende direktør i Elektroforeningen, Frank Jaegtnes.

Elektroforeningen har sammen med flere andre næringsorganisasjoner fått utarbeidet rapporten «Grønn konkurransekraft», som blant annet ser på potensiale for nye arbeidsplasser i byggsektoren gjennom økt innsats på energieffektivisering.

Rapporten, som er utarbeidet av de anerkjente konsulentselskapene Adapt Consulting og Xyntèo, viser at potensialet er stort for både nye arbeidsplasser og lærlingplasser.

For å nå målet om 10 TWh i energieffektivisering kreves store investeringer, og dette gjør at behovet for både montører, ingeniører, lærlinger og andre ansatte stiger i hele den elektrotekniske kjeden. I tillegg kommer ringvirkninger i andre sektorer. Totalt estimerer rapporten at målet de borgerlige partiene nå har gått inn for kan gi nesten 14.000 nye jobber, fordelt slik:

Beskrivelse

Antall arbeidsplasser

Energioptimalisering av bygg

4600

Nye lærlingeplasser

700

Ringvirkninger i leverandørkjeden

1600

Ringvirkninger i tilstøtende sektorer/bedrifter

7000

Totalt

13900

Per Øyvind Voie, fagdirektør næringspolitikk i Elektroforeningen, har nå store forventninger til Enova, som er virkemiddelet politikerne peker på for at energieffektiviseringsmålet skal nås.

– Hittil har Enova svært lite å vise til av resultater når det kommer til energieffektivisering i bygg, noe også riksrevisjonen har påpekt da de nylig gjennomgikk dette arbeidet. Men vi håper politikernes ambisiøse mål utløser de nødvenidge tiltakene hos Enova, sier Voie.

Han ønsker seg blant annet betydelig høyere støttesatser i dagens Enovatilskudd, og at mange nye tiltak tas inn.

– Støtte fra Enova må utløse tiltak som ellers ikke ville blitt gjennomført, og da må støttesatsene opp på et betydelig høyere nivå enn i dag. Jeg forstår at det er morsommere for Enova å klippe snorer ved store industrianlegg som har mottatt milliardsstøtte, enn å bidra til at små og mellomstore bedrifter får en eller to nye ansatte. Men nå er potensialet dokumentert, og at Enova både kan bidra til 10 TWh i energieffektivisering og nesten 14000 nye jobber er en oppgave de virkelig bør prioritere, avslutter Voie.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår