Unngå legionellasmitte!

 
Unngå legionellasmitte!Illustrasjonsbilde
Kombinasjonen varm sommer og sommerferie kan forårsake en bakterieoppblomstring i interne vannfordelingsnett. Mange bygg har vært i mindre bruk grunnet ferieavvikling og mange skoler og idrettsbygg har stått avstengt siden juni.

- Dette utgjør en risiko for flere brukergrupper. Det er derfor viktig å følge Folkehelseinstituttets råd om rengjøring og desinfeksjon av det interne vannfordelingsnettet sier dr. scient i biologi, Hanne Therese Skiri.

Hanne Therese Skiri har jobbet i 12 år med legionellaforebygging, siden april som fagansvarlig i trondheimsbaserte Apurgo AS. Etter alle disse årene vet hun at det ofte er Legionellabakterier i norske bygninger. Bakteriene finnes normalt i vann og jordsmonn og det kommer små mengder bakterier inn via drikkevannet og etablerer seg det interne vannfordelingsnettet. Med den varme sommeren vi har hatt nå, så har bakteriene ekstra gode vekstvilkår, og det er derfor en grunn til å være ekstra på vakt understreker Skiri.

- Dersom man puster inn små dråper (aerosoler) infisert av Legionellabakterier og får disse ned i lungene, så risikerer man å bli smittet. For noen kan dette gi en svært alvorlig lungesykdom. Spesielt utsatt er eldre og personer med nedsatt immunforsvar.

- Folkehelseinstituttet har utarbeidet en egen veileder for forebygging av Legionella (Vannrapport 123). I kapittel 7.6.2 understrekes det at anlegg som har stått ubrukt i over 1 måned må rengjøres og desinfiseres før det tas i bruk. Vel og merke dersom det ikke foreligger en tilfredsstillende kontinuerlig vannbehandling som f.eks. Apurgo M3, legger Skiri til.

- Selv for bygg som har vært i bruk gjennom sommeren så bør man gjøre en vurdering av om man har tilfredsstillende rutiner for legionellaforebygging. Etter en så varm sommer kan det være en god ide å ta noen vannprøver for å sjekke dette. Dersom noen ønsker bistand til rens og desinfeksjon, vannprøvetaking eller legionellaforebygging generelt, så er det bare å ta kontakt uansett hvor i landet du er lokalisert, avslutter Skiri.  

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår