- Unngå legionellasmitte etter sommeren

 
- Unngå legionellasmitte etter sommerenBildet: Daglig leder i Apurgo, Lise Marie Nergaard, og leder for eiendomsavdelingen i Ørland kommune, Ole Arnold Sørgård
Kombinasjonen varm sommer og sommerferie kan forårsake en bakterieoppblomstring i interne vannfordelingsnett.

- Mange bygg har vært i mindre bruk grunnet ferieavvikling og mange skoler og idrettsbygg har stått avstengt siden juni. Dette utgjør en risiko for flere brukergrupper. Det er derfor viktig å følge Folkehelseinstituttets råd om rengjøring og desinfeksjon av det interne vannfordelingsnettet, sier daglig leder i Apurgo, Lise Marie Nergaard, i en pressemelding.

Lise Marie Nergaard er daglig leder i Trondheims firmaet Apurgo som har en egenutviklet vannbehandlingsteknologi fra NTNU som forebygger bakterievekst og Legionella. Hun har jobbet mange år med legionella-forebygging og hun vet at det ofte er Legionellabakterier i norske bygninger.

- Bakteriene finnes normalt i vann og fuktig jordsmonn og det kommer små mengder bakterier inn via drikkevannet som etablerer seg i det interne vannfordelingsnettet. Om sommeren har bakteriene ekstra gode vekstvilkår, og det er derfor en grunn til å være ekstra på vakt ved gjenåpning av stengte bygg understreker Lise Marie.

- Dette utgjør en risiko for flere brukergrupper. Det er derfor viktig å følge Folkehelseinstituttets råd om rengjøring og desinfeksjon av det interne vannfordelingsnettet påpeker hun.
Dersom man puster inn små dråper (aerosoler) infisert av Legionellabakterier og får disse ned i lungene, så risikerer man å bli smittet. For noen kan dette gi en svært alvorlig lungesykdom. Spesielt utsatt er eldre og personer med nedsatt immunforsvar.

Nergaard anbefaler at man i år er ekstra grundig med gjennomføring av rutiner da Covid-19 gjorde at mange bygg også var stengt eller mindre i bruk i lange perioder i vår. Dette har gitt økt risiko for oppblomstring av Legionella. Hun anbefaler derfor at man også gjør en rørrens slik at man unngår vekst av bakterier.

- For bedre å kunne hjelpe våre kunder lanserer vi derfor nå vår nye produktlinje APURGOClean som er selskapets intelligente system for kjemikaliedosering. Dette kan kundene leie eller kjøpe. Selv for bygg som har vært i bruk gjennom sommeren så bør man gjøre en vurdering i form av risikovurdering om man har tilfredsstillende rutiner for legionellaforebygging. Etter en varm sommer kan det være en god ide å ta vannprøver for å sjekke dette.

- Folkehelseinstituttet har utarbeidet en egen veileder for forebygging av Legionella (Vannrapport 123). I kapittel 7.6.2 understrekes det at anlegg som har stått ubrukt i over 1 måned må rengjøres og desinfiseres før det tas i bruk. Vel og merke dersom det ikke foreligger en tilfredsstillende kontinuerlig vannbehandling som f.eks. Apurgo M3, legger Nergaard til.

Dersom noen ønsker bistand til rens og desinfeksjon, vannprøvetaking eller legionellaforebygging generelt, så er det bare å ta kontakt uansett hvor i landet bygget er lokalisert, avslutter Nergaard.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår