Unngå skader på arkeologiske kulturminner

 
Unngå skader på arkeologiske kulturminnerBildet: Slidre kirke, Slidredomen. Grøft med kabler. Foto: Lise-Marie Bye Johansen
Det nedgravde ledningsnettet bygges ut og fornyes over hele Norge, til vann og avløp, fjernvarme, gass, avfallssug og ulike typer kabler for strøm og bredbånd. Dette innebærer omfattende grøftearbeid, som kan påvirke arkeologisk kulturminner.

Riksantikvaren lanserer derfor veilederen Arkeologiske kulturminner og nedgravde ledningsanlegg. Denne veilederen er laget for å sikre at arkeologiske kulturminner ivaretas best mulig når nedgravde rør og ledninger skal planlegges, anlegges eller fornyes.

Informerer om kulturminner
Kulturminner kan bli funnet i hele Norge, men det er spesielt i Norges åtte middelalderbyer det må tas mye hensyn. Ved gravearbeid i sentrale deler av disse byene kan man for eksempel finne rester av bygårder, brygger, gater og torg fra middelalderen.

Veilederen informerer om de arkeologiske kulturminnene som kan berøres og hvilke hensyn som må tas. Den gir også informasjon om regelverk og praktiske rutiner som skal følges for å unngå skader på funn.

For alle som jobber med nedgravde ledningsanlegg
Veilederen er aktuell for alle som jobber med nedgravde ledningsanlegg. Dette er tiltakshavere, interesseorganisasjoner, kommuner, offentlig kulturminneforvaltning og alle andre som arbeider med saker som gjelder ledningsanlegg, avgrenset til jordgravde rør, kabler og ledninger.

Riksantikvaren står som ansvarlig for innholdet. Arbeidet er imidlertid gjort etter ønsker fra, og i samarbeid med, ulike instanser som arbeider med nedgravde ledningsanlegg.

Last ned veilederen: Arkeologiske kulturminner og nedgravde ledningsanlegg 

2-sidig kortversjon av veilederen:

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Messeguiden

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår