Uten filter igjen fra Buchardt

 
Uten filter igjen fra BuchardtBildet: -Det er helt idioti å bygge dette hotellet og leilighetene i Brummundal. Jeg burde bygget på Fornebu og tjent tre ganger så mye, men det er ikke et spørsmål om hvor mye man tjener, men hvem man tjener, sa Buchardt med et skjevt smil før han la til at det kan bli aktuelt med et nytt hotell i tre også på Fornebu.
LETS CONNECT: Tenke, tro, tørre, tjene og kortreist tre. Dette var stikkordene til den som vanlig meget frittalende og provoserende forretningsmannen, eiendomsutvikleren og hotelleieren Arthur Buchardt under Schneider-konferansen Let`s Connect på Fornebu i dag.

Av Odd Borgestrand 

Egentlig var mannen totalt feilplassert i en gjennomdigitalisert konferanse i regi av Schneider Electrics, men han dannet en motvekt og ble muligens også en tankevekker for en bransje som etter Buchardts mening er alt for opptatt av duppeditter.

Det er ingen tvil om at Buchardt gjennom sine visjoner har vært en viktig aktør i norsk byggenæring.
Mjøstårnet, som Buchardt har under oppføring i Brumunddal, blir verdens høyeste trehus, med en totalhøyde på over 80 meter. Prosjektet som setter tradisjonsrikt materiale i høyteknologisk kontekst skal gi et bygg på ca. 18.000 kvm og strekker seg over 18 etasjer.
– Dette er et svar på det «grønne skiftet» og et bevis på at tre er et materiale som kan utfordre tradisjonelle løsninger også i høyden, og muliggjøre klimariktig bygging bare man tenker offensivt nok, sier sa Arthur Buchardt. Han lot ikke sjansen gå fra seg til å presentere en rekke hotell-prosjekter som allerede er fullført og nye som er på tegnebrettet. Mannen har mange spennende prosjekter på gang, blant annet 10 nye flyplasshoteller rundt om i Sverige. Et nytt trehus-hotell som skal bli enda høyere enn Mjøstårnet, er nesten ferdig prosjektert.

Buchardt lever i en helt annen verden enn flertallet av de 400 deltakerne på Let`s Connect på Fornebu. Her innrømmet han at han fortsatt satset på den gode, gammeldagse almanakken i tillegg en 10 år gammel mobiltelefon. Mannen som bruker milliarder på en rekke hotellprosjekter har fortsatt ikke investert i egen PC, og har heller ikke epost-adresse.
- Dere er så opptatt av mange duppeditter at dere får for lite tid til å tenke, hevdet han.
- Vi har et ansvar for å tenke nytt og gjøre alt vi kan for å realisere dem. Verdens høyeste trehus er et produkt av mye tankegang av mange mennesker, Når det nå bygges i Brummunddal er det også med kortreist kompetanse og kortreiste materialer, sa Arthur Buchardt videre.

Buchhardt er vokst opp i Brummundal og i Ringsaker kommune lever mange av tre. Derfor var det naturlig at det foreløpig høyeste hotell blir etablert nettopp her.
-Det er helt idioti å bygge dette hotellet og leilighetene i Brummundal. Jeg burde bygget på Fornebu og tjent tre ganger så mye, men det er ikke et spørsmål om hvor mye man tjener, men hvem man tjener, sa Buchardt med et skjevt smil før han la til at det kan bli aktuelt med et nytt hotell i tre også på Fornebu.

- Jeg bygger fordi jeg vil ha det interessant mens vi holder på. Det er morsommere å bygge enn å kjøpe ferdige produkter. Det er bare så synd at norsk byggebransje består av amatører og gamle gubber som tenker for lite. De tror lite og de tør for lite. Det må andre inn i byggebransjen for å skape innovasjon, sa Buchardt i sin velkjente og provoserende stil.
Han trakk spesielt fram Bjørvikautbyggingen som han mente var et eksempel på en dårlig løsning for arbeidsplasser. Hvorfor skal folk klumpe seg sammen i dette «hullet» i Oslo, spurte han retorisk.
Teknologi burde omdøpes til teknologikk. Det er ikke alt i teknologi som er logikk. Friheten er å tenke mer, tro mer og enten tjene mer eller tape mer. Teknologi kan være et hinder for menneskelig kreativitet, og duppeditter kan ikke erstatte den menneskelige hjerne, slo han fast.
Buchardt delte likevel elektrobransjens sans for det grønne skiftet. Om 10 år er det Co2 avgift på bygg i stål og betong. Stål fraktes verden rundt, men bygg i tre er kortreist og vil bli avgiftsfri, slo Buchardt fast.

- Det viktigste er å tenke og tro på tankene. Videre er det avgjørende å våge. Han sammenlignet seg selv med skiflyvere som er så dumme at de våger å hoppe utfor verdens største bakker.
Han tok også et kraftig oppgjør med Tesla-reklamen.
- Tesla er en middels dårlig bil, men er billig fordi norske myndigheter subsidierer. Det positive er at konkurrentene vil tjene på produksjon av sine el-biler. Tesla er en boble, og selskapet har ikke tjent en eneste krone, Likevel er børsverdien enorm, takket være naive aksjonærer, slo Buchardt fast på sin sedvanlige ironiske måte. Det vi omgir oss med om 10 år har vi foreløpig ikke hørt om. Vi tror alt er funnet opp, men slik er det ikke, sa mannen som sto for motvekten under Schneider-konferanse

Schneider donerte for øvrig 60.000 kroner til Radiumhospitalet. Buchards honorar på 30.000 kroner skulle gå uavkortet til Radiumhospitalets venner, og derfor doblet Schneider honoraret, uten noen ekstra duppeditter på kjøpet.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår